Головна
На Сумщині поширились осередки мишоподібних гризунів Печать
Автор Админ   
28.11.2023 г.



Управління фітосанітарної безпеки в Сумській області повідомило про поширення осередків мишоподібних гризунів, переважно в місцях резервацій (неорні землі, пасовища, сади, лісосмуги).

– З огляду на здатність до швидкого розмноження та міграцію у пошуках соковитої рослинності існує висока ймовірність того, що незабаром зросте інтенсивність заселення посівів озимих зернових, озимого ріпаку та багаторічних трав. Інтенсивність подальшого розвитку та поширення полівок визначатиметься погодними умовами та ефективністю винищувальних заходів, які здійснюються через внесення в жилі нори дозволених до використання препаратів, – зазначає Головне управління Держпродспоживслужби у Сумській області.

Варто враховувати, що мишоподібні гризуни мають надзвичайно високий потенціал розмноження – протягом 6 місяців за присутності на 1 гектарі до 3 жилих колоній з однією батьківською парою полівки сірої в кожній можна отримати орієнтовно 600 особин потомства, здатних знизити врожайність озимих зернових та ріпаку на 30–70%.

Фахівці радять в господарствах області проводити постійний фітосанітарний нагляд. За наявності мишоподібних гризунів 3-5 жилих колоній на гектар застосовати дозволені в Україні родентициди або біологічні препарати. Рекомендовані препарати, згідно методики застосування, розкидають в нори з наступним притоптуванням.

Захисні заходи слід проводити з дотриманням вимог техніки безпеки. Працівники, які задіяні на роботах, що пов’язані з пестицидами і агрохімікатами, повинні пройти навчання правилам безпечної роботи з послідуючим отриманням свідоцтв та посвідчень. Не дозволяється працювати з отрутохімікатами без індивідуальних засобів захисту.