Головна
Евакуація дітей з 30-кілометрової зони на Сумщині: кого стосується Печать
Автор Админ   
20.11.2023 г.



Питання, яке викликало суспільний резонанс, під час зустрічі з прикордонними громадами роз’яснив начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир АРТЮХ. 

«Евакуація з 30-кілометрової зони стосується дітей, за яких відповідає держава, які опинилися у складних життєвих умовах. І ми робимо все, щоб їм допомогти. Це не примусовий захід, а чіткі інструкції, як діяти, у випадку ситуації, коли така евакуація може стати необхідністю. Коли розпочалось повномасштабне вторгнення, то постала проблема евакуації дітей, які перебувають в інтернатних закладах, у полі зору служби у справах дітей, будинках сімейного типу. Ми відповідаємо за всіх дітей області і плануємо роботу так, щоби їх максимально убезпечити від всіх можливих ризиків», — зазначив очільник Сумщини.

Заклади 30-кілометрової зони можна умовно розділити на три типи: це заклади служби у справах дітей, заклади освіти і заклади соціальної сфери, які відносяться до інтернатних. 

Зокрема, у 30-кілометровій зоні функціонує 8 закладів освіти інтернатного типу, в яких у 2022-2023 роках було охоплено освітніми послугами 1136 дітей. Станом на сьогодні цілодобове перебування дітей у цих закладах відсутнє.

Освітні послуги надаються дистанційно.

Із двох закладів, де діти знаходилися під опікою держави, у липні 2023 року було переміщено 21дитину в безпечну зону.

Що стосується закладів інтернатних соціальних, то в 30-кілометровій зоні знаходиться 3 таких заклади, з них підопічні двох закладів уже переміщені в безпечну зону, зараз вирішується питання щодо переміщення ще одного закладу. 

Якщо говорити про дітей, які знаходяться в полі зору служби у справах дітей, то їх у 30-кілометровій зоні трошки більше 1000. Станом на сьогодні переміщено 201 дитину цієї категорії, залишається десь понад 800 дітей. Це діти, які перебувають у прийомних сім’ях, у дитячих будинках сімейного типу, а також діти, які знаходяться під опікою родичів. 

Вже отримано згоду обласних військових адміністрацій тилових регіонів країни на розміщення 470 дітей. Крім того проводиться опитування кожної сім’ї або опікуна з питання можливостей переміщення до родичів або знайомих у випадку погіршення ситуації.

Направлені звернення до міжнародних партнерів щодо забезпечення транспортом будинків сімейного типу.