Головна
Розвертає дуло і націлює на стаціонар: спогади лікарки з Тростянця Печать
Автор Админ   
19.11.2023 г.



Лікарка з Тростянця розповіла про перші дні російського вторгнення

Тамара Волошина працює педіатринею в дитячій амбулаторії у Тростянці. 24 лютого 2022 року жінка працювала за звичайним робочим графіком. З початку зміни поїхала на виклики.

Педіатриня з Тростянця Тамара Волошина розповіла Суспільному  про те, як місцеві медики працювали в перші дні вторгнення. 

"24 лютого ще і була на чергуванні у міській лікарні. Чергування було тривожне, через те, що була обстановка дуже незрозуміла. Було дуже гучно, було дуже страшно, було світломаскування, його вже використовували", — розповіла Тамара.

18 березня Тамара Волошина, як зазвичай, йшла на чергування — і зустріла російський танк.

"Танк повернувся якраз на тротуар, де треба було проходить. І я мимо них пройшла на чергування. Тільки прийшла на чергування, в коридорі мене зустріли наші співробітники. В цей момент розвертається танк цей, мимо якого я пройшла, під’їжджає до лікарняної огорожі, розвертається дуло, ми всі це бачимо у вікно, і він націлює на стаціонар. Всі швидко біжимо у бомбосховище. Якраз у пологовому будинку і новонароджене дитя було, і вагітні. Вистрілили, розбили там будинок, ну тоді ще були незначні руйнування, бо постріл був тільки один", — розповіла педіатриня.

Пані Тамара розповідає: поки ходили по підвалах, одна вагітна почала народжувати.

"У мами відійшли води. Вже не було світла, вже працював тільки генератор. Генератор тоді не можна було вмикати, бо він був дуже шумний, його далеко було чуть. І були пологи. Двійня народжувалася при темряві, з ліхтарями. Використовували захист двох стін, діти були у коридорі, породіллі були у коридорі, коридор став такою великою однією платою для всіх, і для співробітників, і для породіль, і для мам з дітьми", — розповіла жінка.

За словами директорки Тростянецького центру первинної медичної допомоги Світлани Лободи, 23 березня будівлю лікарні обстріляли знову. За три дні Тростянець звільнили від окупантів, але лікарня була розбита і замінована.

"На другий поверх, де знаходилася і дитяча амбулаторія, залітали снаряди. Ніхто не постраждав із співробітників, але було знищено все майно, знищені кабінети, знищена оргтехніка, все, що там було, пропало під цеглою, ми втратили все", — розповіла Світлана Лобода.

Після деокупації дитячу амбулаторію розмістили в іншому приміщенні. Воно теж було пошкоджене російськими снарядами, але за допомогою благодійників його відновили. Сьогодні тут обслуговують близько 5 тисяч дітей. Тамара Волошина говорить, що в маленьких пацієнтів з’явилися скарги, яких не було до вторгнення.

"Хтось на всякі різкі звуки має дуже неадекватну реакцію, бурхливу. Є діти, які втратили апетит, не хочуть їсти. Є діти, які всього жахаються. Порушився сон, стали неспокійні ночі, мами відмічають у дітей", — поділилася педіатриня Тамара Волошина.