Головна
На Сумщині перевірили половину проєктів з відновлення Печать
Автор Админ   
10.11.2023 г.



У Сумській області перевірили 30 із 60 об’єктів, на які виділені державні кошти на відновлення.

Про це під час брифінгу в Офіційному медіацентрі повідомила заступниця начальника Сумської обласної військової адміністрації, керівник робочої групи Марія Зонова.

Заступниця начальника Сумської ОВА розповіла, що наразі робоча група «Прозорість та підзвітність» дослідила 30 об’єктів із 60. Дослідження включали як робочі поїздки на об’єкти, так і перевірки проєктно-кошторисної документації, зустрічі та наради з керівництвом громад, повідомили в ОВА.

«Робота «Прозорості і підзвітності» спрямована на контроль за ефективністю використання бюджетних коштів, – говорила чиновниця. –Адже, відверто кажучи, не всім областям надали такі значні суми на відновлення, тому наше завдання залишається – ефективність, цільове використання і якість – за цими принципами ми продовжуємо працювати.

Наша робоча група – це не каральний орган. Кожне наше дослідження має практичні рекомендації, які ми й надаємо громадам. І якщо вони навіть десь помилилися, ми вчасно можемо вказати їм на цю помилку і порекомендуємо яким чином їм виправити помилки в межах і в спосіб передбачений законом. Єдине, наголошую, що якщо тергромади не дослуховуються до наших порад і робитимуть якісь неправомірні кроки, то звісно, вони нестимуть за це відповідальність перед правоохоронними органами».

Крім того, розуміючи, що кошти державного бюджету на реалізацію проєктів з відновлення надійшли фактично в серпні – вересні і є ризики їх неосвоєння, Сумська ОВА працює сьогодні ще й в іншому напрямку – щоб ці кошти зробити перехідними.

«Тривалі тендерні процедури, процедури з отримання дозволів на виконання будівельних робіт, а також ризики щодо роботи підрядних організацій, на жаль, часто затримують використання бюджетних коштів. Тому в Сумській ОВА працюють над питанням щодо можливості освоєння невикористаних залишків державного фінансування цього року в наступному періоді», – повідомила Марія Зонова.

Під час брифінгу заступниця Сумської ОВА зазначила, що робоча група «Прозорість та підзвітність» побачила під час своїх досліджень і чимало позитивних прикладів реалізації проєктів з відновлення громадами.

«У нас фактично 60-70% виконання робіт на проєктах з будівництва захисних споруд (це окрема субвенція для облаштування захисних споруд в закладах загальної середньої освіти). Це хороші показники. Є ще позитивні приклади щодо високого рівня виконання робіт в Попівській та Чернеччинській громадах під час реалізації проєктів з будівництва водогонів та водопровідної системи. Активними темпами реалізує свої проєкти Комишанська громада», – повідомила Марія Зонова.