Головна arrow Розділи arrow Відпочинок та побут arrow Скільки годин на добу має спати здорова людина
Печать
Автор Редактор   
25.10.2023 г.

Норма сну для людини: як отримати максимальну користь від відпочинку

Сучасний ритм життя дає людині небагато можливостей для відпочинку. Більша частина українців мають настільки заповнений графік, що їх організм не встигає відновлювати сили.

Навіть нічний сон поступається у планах роботі, спілкуванню з рідними, домашнім справам. Проте, лікарі наголошують - сон протягом восьми годин вночі життєво необхідний для здоров’я. Краще пожертвувати певними справами, перепланувати на вихідні хобі на зразок читання чи гри в pm казино. А нічний час присвятити відпочинку. 



Скільки сну потрібно здоровій людині

Нормативи сну залежать від віку людини. Найбільше сплять маленькі діти - уві сні їх організм інтенсивно розвивається. Найменше - люди літнього віку. 

  • немовлята - до 17 годин на добу, майже як коти;
  • діти від року до трьох - 10-15 годин;
  • дошкільнята - 10-12 годин;
  • підлітки - 8-10 годин;
  • дорослі - 7-9 годин;
  • літні люди - 6-8 годин.

Звичайно, ці нормативи розраховані на фізично та психологічно здорових людей. Лікарі сходяться в думці, що за наявності серйозних захворювань варто спати більше. По-перше, у хворої людини менше сил. А отже - вона швидше втомлюється і потребує довшого відновлення. По-друге, достатній сон дає організму більше сил на боротьбу з хворобою.



Чому важливо довго спати

Сон - це процес, який проходить у кілька різних етапів. Важливо, щоб за ніч організм міг пройти через всі цикли сну. Тому короткий відпочинок так негативно впливає на здоров’я навіть тоді, коли ви плануєте доспати через пару днів. З тієї ж причини небажано скорочувати довжину нічного сну коштом пари годин відпочинку вдень.

Ось як реагує організм на недосипання, в залежності від кількості годин сну на день: 

  1. Людина спить до двох годин на добу - з’являються провали в пам’яті, критично знижується концентрація та увага. Людина здатна миттєво засинати на кілька секунд, входячи у фазу так званого мікросну.
  2. Від 3 до 4 годин - викликає суттєве підвищення рівня цукру в крові, необхідного для того, щоб людина залишалася активною. Це, своєю чергою, провокує зниження реакції на інсулін. Організму стає складніше розкладати цукор, росте маса тіла навіть за нормального чи зниженого харчування.
  3. До 5 годин сну на день - значно знижуються когнітивні здібності, зникає креативність, здатність підтримувати живе спілкування.
  4. 5-6 годин сну - знижується імунітет організму, починається втрата м’язової тканини для покриття підвищеної потреби тіла в енергії.
  5. 6-7 годин - мінімальна кількість сну на день, яка дозволяє людині фізично та когнітивно відновлюватися.
  6. 8-9 годин - оптимальна кількість сну за висновками лікарів.
  7. 10 годин на день - ідеальна довжина сну при хворобах чи для відновлення після важких навантажень.
  8. 11-12 годин - надмірний сон. Може викликати проблеми з серцево-судинною системою. Часто спостерігається при хронічних хворобах, надмірних навантаженнях, депресивних станах.
  9. 13 та більше годин - сигналізує по важкий стан організму, складні чи довготривалі захворювання, можливе наближення смерті.

Існують також люди, для котрих властива довша норма сну на день. Це ті люди, які скаржаться на сонливість навіть після нормального восьмигодинного сну. Якщо ви почуваєтеся краще після відпочинку протягом 10 годин - це може бути варіантом вашої власної норми. 

Краще обирати ту довжину сну, яка дозволяє повністю відпочити. А не орієнтуватися на статистику.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg