Головна
Рік з початку проєкту “Армія відновлення”. Підсумки Печать
Автор Админ   
18.10.2023 г.



"Армія відновлення": за рік до проєкту долучилось майже 5 тисяч мешканців Сумщини

У вересні 2023 року виповнився рік з початку проєкту “Армія відновлення”. За цей час до нього долучилося майже 5 тисяч мешканців Сумщини. Детальніше розповіла начальниця відділу активних програм зайнятості Сумського обласного центру зайнятості Алла Придатко.

Скільки безробітних наразі перебуває на обліку обласного центру зайнятості?

На сьогодні на обліку в центрі зайнятості Сумської області перебуває близько 7 000 осіб. Чисельність їх зменшується, з відомих причин. Серед них 80% — жінки, 20% — чоловіки і 17% — молодь. Отримують допомогу 25% зареєстрованих безробітних.

З якою метою було створено проєкт "Армія відновлення"?

У вересні 2022 року було прийнято розпорядження Сумської обласної військової адміністрації про організацію суспільно-корисних робіт на виконання постанови КМУ "Про суспільно-корисні роботи".

Суспільно-корисні роботи або ж "Армія відновлення" – роботи які виконуються саме в умовах воєнного стану, коли країні потрібна допомога у відновленні. Це роботи, що мають оборонний характер, роботи з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, що виникли в період воєнного стану, це також забезпечення функціонування національної економіки та системи забезпечення життєдіяльності громад.

Скільки людей було залучено до проєкту протягом року?

Саме Сумщина була першою областю, де такі роботи розпочали виконуватись. Минулого року до суспільно-корисних робіт було залучено близько 900 осіб, а з початку цього року вже залучили близько 4 000 осіб. Ці роботи виконуються за рішенням виконавчих комітетів за погодження з військовим командуванням. У рішеннях зазначається, які саме види робіт потрібно виконувати, скільки осіб потрібно залучити, на яких об’єктах, на який період та коли. І відповідно до цих рішень, структурні підрозділи Сумського обласного центру зайнятості здійснюють направлення на суспільно-корисні роботи зареєстрованих безробітних.

За період з початку року у нас укладено договори на суму близько 42 млн грн з коштів фонду загальнообов’язкового державного страхування на випадок безробіття. За цю роботу люди, які беруть участь у суспільно-корисних роботах, отримують заробітну плату (в розмірі мінімальної заробітної плати - прим. авт.), на сьогодні це - 6 700 грн.

З безробітними укладаються строкові договори з дотриманням усіх соціальних гарантій, проводиться інструктаж. За безробітними, які беруть участь у проєкті, залишається право на отримання допомоги по безробіттю. До таких робіт можуть бути залучені зареєстровані безробітні незалежно від професії чи освіти та навіть з першого дня реєстрації у службі зайнятості.

На який термін підписується угода?

В нашій області тривалість цих робіт близько місяця, але деякі люди працюють менше місяця, а деякі і два, і три місяці, в залежності від потреб і від обсягу робіт.

Залученість обов’язкова?

Так, ці роботи є обов’язковими до участі. Якщо зареєстрований безробітний перебуває на обліку, є роботи, які потрібно виконати, то людина направляється на них.

Чи може людина відмовитись?

Людина може відмовитись, але є відповідні наслідки. Ця людина, у разі відмови, підлягає зняттю з реєстрації в службі зайнятості.

Мешканці яких громад Сумської області найбільш активно долучилися до проєкту?

З початку року 39 громад Сумщини ухвалили рішення про суспільно-корисні роботи. Найбільше залучено осіб по наступних громадах: Роменська — близько 500 осіб, Попівська громада Конотопського району, Конотопська, Путивльська — близько 300 осіб по цих громадах, Сумська — понад 200 людей.

Ці люди працюють у тих громадах, де зареєстровані чи й в сусідніх по області?

Саме там, де людина проживає, де їй зручно, там і працює на цих суспільно-корисних роботах.

Чим займалися учасники проєкту?

Роботи, які виконують наші зареєстровані безробітні – є потрібними і вагомими. Наприклад, зареєстровані безробітні й цього і минулого року розбирали завали тих об’єктів, які постраждали внаслідок бойових дій: у Боромлянській громаді розбирали магазин, зупинку, ринок, дитячий садочок, спортивний клуб, у Кириківській громаді ремонтували покрівлю двоповерхових житлових будинків, розбирали завали житлового будинку.

Також наші безробітні надають послуги особам, які перетинають кордон з окупованих територій у пункті пропуску Покровка. Шиють спецодяг для військових, плетуть маскувальні сітки (Краснопільська, Путивльська, Сумська, Шосткинська, Хмельвська та інші - прим. авт.), готують їжу для військових (Сумська, Путивльська, Білопільська, Краснопільська, Ямпільська громади - прим. авт.), заготовляють дрова, чергують в укриттях, розвантажують та роздають гуманітарну допомогу, облаштовують підвальні приміщення під укриття у будинках, школах та інших установах, розчищають узбережжя водойм, автомобільні дороги.

Чи працюватиме цей проєкт і надалі?

Суспільно-корисні роботи "Армія відновлення" виконуються в умовах воєнного стану. Сподіваємося, що найближчим часом вони закінчаться і відновлювати країну ми будемо відповідно інших проєктів, порядків, законів. Взагалі люди з великим бажанням беруть участь у проєкті, бо розуміють, що це потрібно, корисно і це для них додатковий заробіток.

Джерело: Суспільне