Головна
Архітектори Сумщини запропонували створити модульне містечко на Охтирщині Печать
Автор Админ   
16.10.2023 г.



Урядовців зацікавила ініціатива молодих архітекторів Сумщини щодо створення модульних містечок в межах експериментального проєкту «Street to street»

Під час розширеного засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України під головуванням керівника Офісу Президента Андрія ЄРМАКА начальник обласного управління містобудування та архітектури Володимир БИКОВ та член групи молодих студентів архітекторів. Юрій ЛЕОНЕЦЬ поставили членам Президії Конгресу запитання щодо розроблення державної програми по переселенню мешканців прикордонної зони

«Ми знаходимося в мальовничому селі Хухра, неподалік від міста Охтирки, в безпечній зоні, з розвинутою інфраструктурою та соціальним забезпеченням, – зазначив Володимир Биков. – Тут наявні робочі місця та вільні земельні ділянки виділені під громадську та житлову забудову. При здійсненні опитування населення з 5-кілометрової прикордонної зони, яким запропоновано евакуюватися на нову більш безпечну територію, люди погоджувались переселитися саме до цього населеного пункту. Крім того, більше 10 громад з Конотопського, Роменського та Охтирського районів готові надати земельні ділянки під розміщення житла, зокрема модульних містечок для внутрішньо переміщених осіб. За ініціативи молодих архітекторів реалізується експериментальний проєкт «Street to street», це проєктування котеджних модульних містечок для переселенців. Цей проєкт цікавий, але потребує фінансування». 



Як повідомив Юрій ЛЕОНЕЦЬ, його, як і всю молодь Сумщини, турбують проблемні питання військового часу, але найбільше він стурбований за мешканців прикордоння, які змушені залишати свої домівки через постійні обстріли. 

«В липні 2023 року нашою командою молодих архітекторів було розроблено інноваційний експериментальний проєкт «Street to street», який був презентований на Міжнародному форумі з реалізації стратегії відновлення Сумської області та позитивно сприйнятий як міжнародними партнерами, так і представниками Міністерств, – розповів молодий архітектор. – Цей концепт пропонує проводити переселення цілими вулицями та селами на нові місця в безпечній зоні. Наразі ми шукаємо джерела фінансування для будівництва таких невеличких містечок на земельних ділянках Сумщини. У нас є питання, чи запланована державна підтримка подібних проектів для будівництва модульних містечок для внутрішньо переміщених осіб».

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина ВЕРЕЩУК, зазначила, що жителям прикордоння, як і всім внутрішньо переміщеним особам сьогодні приділяється величезна увага. Наразі модульні містечка вже побудовані в Кіровоградській, Полтавській та інших областях і є вільні місця. Але проєкт цікавий. Тим більше зважаючи на те, що чимало жителів прикордоння відмовляються залишати свою область. Тож відповідні пропозиції через ОВА мають найближчим часом бути спрямовані до уряду.