Головна
Які послуги від системи безоплатної правничої допомоги можуть отримати учасники бойових дій Печать
Автор Админ   
09.10.2023 г.



Представники Охтирського центру правової допомоги увійшли до складу координаційного центру підтримки цивільного населення.

Із метою забезпечення життєдіяльність населення, яке опинилося у скрутних життєвих обставинах, зумовлених військовою агресією рф, за розпорядженням міського голови Павл КУЗЬМЕНКА створено Координаційний центр підтримки цивільного населення. 

Минулого тижня відбулося перше засідання до якого приєдналася керівниця Охтирського МЦ з надання БВПД Тамара КОЗИР. Основний меседж засідання – налагодження системи допомоги мешканцям громади, а саме: внутрішньо переміщеним особам, учасникам бойових дій, ветерани – Захисники, їхні родини, сім`ї загиблих.

Тамара КОЗИР розповіла присутнім про правничу допомогу на яку мають право учасники бойових дій. 

- «Учасники бойових дій мають право на усі види правничих послуг від системи безоплатної правничої допомоги: від консультацій до представництва інтересів у суді. Правничу допомогу від штатних юристів центрів з надання безоплатної правничої допомоги або адвокатів, які співпрацюють з системою БПД, така категорія громадян має можуть отримати, наприклад, для:

оскарження дій чи бездіяльності військової частини, органів влади;

оформлення чи перерахунку пенсії, інших соціальних виплат та пільг;

виправлення помилок у нарахуваннях за комунальні послуги;

вирішення сімейних питань: аліментів, розлучення, спадщини;

розв’язання інших правових проблем, у тому числі в судовому порядку.

Водночас військовослужбовці, які не мають статусу УБД, можуть звернутися до системи БПД по первинну правничу допомогу: консультації, роз’яснення, допомогу у складенні документів, крім документів для звернення до суду», - поінформувала керівниця центру правової допомоги.

Начальник управління соціального захисту населення Тетяна КОВАЛЕНКО ознайомила присутніх з міськими програмами, діяльність яких спрямована на надання підтримки та допомоги вразливим верствам населення. 

Також була розглянута низка питань стосовно надання медичних та соціальних послуг ветеранам війни, Захисникам і Захисницям України та роботу реабілітаційного відділення Охтирської ЦРЛ, яке розпочинає свою діяльність.