Головна
Охтирський суд пом'якшив покарання винуватцю ДТП з постраждалим Печать
Автор Админ   
08.10.2023 г.



Дорожньо-транспортна пригода сталась 12 серпня 2023 року у смт Чупахівка, Охтирського району.

18-річний водій автомобіля «Богдан» допустив наїзд на 47-річного велосипедиста. Чоловік отримав чисельні травми та був доставлений до реанімаційного відділення.

В судовому засіданні 3 жовтня 2023 року було з’ясовано, що водій автомобіля «Богдан» рухався по вул. Воздвиженська в с. Чупахівка Охтирського району Сумської області в напрямку центральної частини селища. В цей час, діючи в порушення вимог п.п. 10.1, 10.2 ПДР України, не впевнившись перед початком руху в безпечності маневру з прилеглої до дороги території, не надавши перевагу в русі автомобілю марки «Богдан», велосипедист розпочав рух діагонально, у напрямку зліва направо, через проїзну частину вказаної дороги. 

В свою чергу, водій «Богдана», діючи в порушення вимог п. 12.3 ПДР України, маючи об`єктивну можливість своєчасно виявити небезпеку для руху, не вжив заходів щодо зменшення швидкості руху аж до повної зупинки транспортного засобу, в результаті чого допустив наїзд на велосипедиста. 

Внаслідок ДТП потерпілий велосипедист отримав тяжкі тілесні ушкодження у вигляді перелому ребер, гемотораксу, компресійного перелому тіла, множинних відкритих ран голови.

Потерпілий велосипедист в судовому засіданні просив суворо обвинуваченого не карати, зазначив, що жодних претензій до нього не має, оскільки обвинувачений одразу після ДТП надавав потерпілому  першу медичну допомогу та всю необхідну матеріальну допомогу  в подальшому,відшкодувавши всі завдані збитки.

Суд взяв до уваги, що в діях обвинуваченого та потерпілого є обоюдна вина, обвинувачений має незначний водійський досвід, транспортний засіб використовує у своїй роботі, до кримінальної, чи адміністративної відповідальності не притягувався, що на думку суду, свідчить про можливість його виправлення без ізоляції від суспільства.

Суд призначив обвинуваченому більш м`яке покарання, ніж передбачено санкцією ч. 4ст. 185 КК України, застосувавшист. 69 КК України, у виді штрафу 68 тисяч гривень без позбавлення права керувати транспортними засобами.