Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow На Охтирщині почастішали захворювання на сальмонельоз
На Охтирщині почастішали захворювання на сальмонельоз Печать
Автор Админ   
03.10.2023 г.



За дев'ять місяців 2023 року кількість захворілих на сальмонельоз в Охтирському районі на 44% перевищила число випадків за увесь 2022 рік. 

Кількість хворих за цей період по Охтирському району становить 25 випадків.

Про це повідомила завідувачка відділення епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань, лікарка-епідеміологиня Охтирського районного відділу ДУ "Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" Антоніна Галайба.

За її словами, протягом вересня захворюваність на сальмонельози залишалася на високому рівні. В жовтні очікується спад поширення цієї інфекції.

"Пандемія COVID-19 стримувала поширення збудників сальмонельозів серед населення. Закінчення карантинних обмежень відзначилося зростанням активності шляхів передачі цих мікробів. Що сааме викликало такий ефект на епідемічний процес сальмонельозів під час пандемії коронавірусної інфекції ще доведеться вивчити. Майже 98% випадків сальмонельозів пов’язані зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі", — зазначила Антоніна Галайба.

Які харчові продукти можуть буди уражені сальмонелами

м’ясо і м’ясні продукти;

риба і морепродукти;

яйця і продукти;

молоко і молокопродукти;

овочі та фрукти.

Епідемічна небезпека м’яса зростає при його подрібненні (фарш) та зберіганні поза холодильником.

"Збудник, що якимось чином опинився у м’ясі, починає розмножуватися при температурах вище +5 градусів за Цельсієм", — зазначила Антоніна Галайба.

За інформацією лікарки, небезпечними вважаються гусячі та качині яйця, які інфікуються сальмонелами під час формування їх у птахів. Внаслідок анатомічних особливостей організму курки, сальмонела не може потрапити в яйце. Проте збудник часто з’являється у кишківнику курки, а інфікування курячих яєць сальмонелами відбувається при забрудненні їх шкарлупи фекаліями курки.

 
kylymy_150523.jpg

Читайте також

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg