Головна
Бійка між підлітками в Охтирці: вчителі розповіли можливі причини Печать
Автор Админ   
30.09.2023 г.



Розбіжність у смаках і поглядах та словесні суперечки – такі можливі причини конфлікту, що закінчився бійкою між дітьми в Охтирці, називають вчителі. За версією слідства, 11-річний хлопець побив 14-річного на очах у компанії підлітків.

Бійка відбулася приблизно у двадцятих числах вересня, говорить Людмила Голець, директорка школи, де вчиться старший хлопець. Саме ж відео вчителі побачили у соцмережах 25 вересня. Про бійку та її причини, 14-річний хлопець нікому з дорослих не сказав. Спілкування з ним, додає директорка, не прояснило ситуацію.

"Як варіант, дитина назвала, що це може бути, це те, що до цього були якісь словесні суперечки між підлітками. Неспівпадіння у смаках та певних поглядах", розповіла Людмила Голець, директорка 8 школи.

На відео юрба дітей, серед яких є й учасники конфлікту, щось купують в магазині, на виході з нього – штовхаються. Сама ж бійка сталася на пустирі. Її під вигуки та улюлюкання телефоном фільмували діти. Після – виклали в мережу.

"Мені здається, потрібно обмежити доступ дітей до соцмереж, де вони мають можливість бачити прояви такої агресії, прохання до батьків контролювати соціальні мережі своїх дітей. Тільки профілактика, постійно повторювати, нагадувати, говорити з дітьми, що цього не повинно бути у нашому суспільстві", — розповіла соціальна педагогиня Наталія Скорик.

За словами Людмили Голець, хлопця, якого побили, виховує бабуся. Від коментаря Суспільному вона відмовилася. Не захотіли озвучити власну позицію під запис і батьки дитини, яка завдавала ударів. З матір’ю цього учня поговорила одразу, як побачила відео, говорить директорка охтирської школи №3 — саме тут вчиться менший хлопець. Жінка, за словами очільниці школи, відповіла, що про конфлікт між дітьми знала.

"Мама так сказала, що конфлікт було вичерпано, бо я ставила їй питання, чому ж ви не прийшли в ту сім’ю? Вона говорить, що конфлікт було вичерпано, вони потисли друг другу руки. Я їй радила, щоб вона взяла солодощі, все ж дитина під опікою знаходиться, дитина з особливими освітніми потребами й разом із своїм сином звернулася до опікуна і поговорила з іншою дитиною, з іншою стороною. Але вона повідомила, що не вважає це за потрібне. Я зазначила, що якщо бабуся не напише заяву в поліцію, то це зроблю я як директорка школи", — розповіла директорка охтирської школи №3 Тетяна Ситник.

Заяву в поліцію бабуся старшого хлопця написала. Там відкрили кримінальне провадження. Стаття — "Побої і мордування". Поза камерою батько меншого хлопця сказав, що позиватиметься до суду на охтирський міськвиконком, бо, мовляв, там прилюдно звинуватили його 11-річного сина, який захищався. Тетяна Ситнік вважає: робити висновки про те, хто винен, до рішення суду — зарано.

"Не повинне дане відео породжувати нову хвилю агресії. Винна дана людина чи ні можуть визначити тільки правоохоронні органи. Ми не можемо вчиняти жодного самосуду", — зауважила Тетяна Ситнік.

Поведінка дітей змінилася за останні роки, вважає психологиня зі школи №3 Яна Гончар. Причина тому — пандемія і повномасштабна війна.

"Діти стали більш агресивними. Це не тільки діти ЗОШ №3, але по всій Україні, бо така ситуація не могла пройти повз дітей. Були проведені багато бесід з дітьми й інших класів, щоб такі випадки не повторювалися, і з батьками цього учня", — сказала психологиня.