Головна
За смертельну ДТП в Тростянці присудили умовний строк Печать
Автор Админ   
29.09.2023 г.



19 вересня  2023 року суд в м.Тростянець на Охтирщині розглянув справу ДТП, в якій загинув пішохід.

27.10.2022 близько 19 години у Тростянці сталася дорожньо-транспортна пригода. 54-річний охтирчанин, перебуваючи за кермом автомобіля ВАЗ 2107, допустив наїзд на пішохода. Після цього ВАЗ 2107 виїхавна зустрічну смугу, де зіткнувся з автомобілем ВАЗ 2110 під керуванням 24-річного чоловіка.

У результаті ДТП пішохід загинув на місці події, а водій автомобіля ВАЗ 2107 та його пасажирка отримали тілесні ушкодження та були госпіталізовані до лікарні. 

В суді обвинувачений пояснив, що дорогу пішохід перетинав у не встановленому місці. Пішохід раптово з`явився на зустрічній смузі, якого обвинувачений побачив в останній момент, оскільки дивився більше на свою смугу руху. Щоб запобігти наїзду, водій  вирішив різко спрямувати автомобіль ліворуч у бік зустрічної смуги, але все одно наїзд на пішохода відбувся у межах смуги, якою рухався керований обвинуваченим автомобіль. Після цього, коли гальмував і вивертав автомобіль на зустрічну смугу, відбулось зіткнення із зустрічним автомобілем ВАЗ 2110.

 Обвинувачений зазначив, що він та його родина надавали допомогу потерпілим. Водій ВАЗ 2110 претензій не має, заподіяна шкода відшкодована, а жінці загиблого пішохода частково відшкодована сума коштів, яку вона заявила до відшкодування внаслідок смерті чоловіка, решту суми обвинувачений зобов`язався виплатити згодом. Жінка загиблого пішохода виховує 4-х дітей.

Судом установлено, що обвинувачений з 01.06.2012 року працює водієм автотранспортних засобів КУ СОР Охтирському будинку-інтернаті для громадян похилого віку та інвалідів, характеризується виключно позитивно. За час роботи на робочій машині аварій та порушень Правил дорожнього руху не допускав. Під час вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 286 КК України, обвинувачений не перебував у стані будь-якого виду сп`яніння. Відповідно до даних інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції» відсутня інформація про притягнення обвинуваченого до адміністративної відповідальності за порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Зважаючи на викладене та те, що робота на посаді водія є єдиним джерелом доходів обвинуваченого, який визнав цивільний позов на суму 80000 грн., що вимагає від нього продовжувати працювати для виплати указаних коштів, суд не позбавив обвинуваченого права керування транспортними засобами

Суд ухвалив  водія ВАЗ2107 визнати винним за ч.2 статті 286 КК України та призначити йому покарання у вигляді 5 (п`яти)років позбавлення волі без позбавлення права керування транспортними засобами.

На підставі статті 75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 3 (три) роки.