Головна
У Тростянецькій громаді збирають врожай гарбузів Печать
Автор Админ   
28.09.2023 г.



Збір врожаю гарбузів на комунальних полях Тростянецької громади йде повним ходом

На комунальних полях Тростянецької громади площею 150 га розпочато роботи зі збирання гарбузів. Цією аграрною справою вже третій рік займається комунальне підприємство Тростянецької міської ради - Агенція місцевого розвитку.

Ще у 2021 році, коли, коли міська влада започаткувала цей вид агровиробництва, в успіх виростити щось прибуткове - мало хто вірив. Тим більше, що ніхто й ніколи з навколишніх місцевих фермерів не садив гарбузи у такій кількості. На фермерських полях вирощували соняшник, кукурудзу, рапс, пшениця тощо. Але вже перший рік показав прибутковість вирощування саме гарбузів, тож посівну площу було збільшено до 150 гектарів.

Процес збирання у зв’язку зі сприятливими погодними умовами було розпочато раніше, декілька днів тому. Трактором гарбузи було сформовано в кагати, а сьогодні спеціальною технікою гарбузи збирають, та з їх м’якоті прямо на полі видобувають насіння, яке й буде реалізовуватися.



Ведучий агроном фермерського господарства «Ант-агро», яке цього року допомагає зі збором врожаю, Микола Басов розповів:

«Культура «гарбуз голонасінний» сьогодні дуже актуальна, з насіння гарбуза виробляють олію, та й в сухому вигляді гарбузове насіння - дуже цінний продукт, який рекомендують вживати багато дієтологів. Насіння цього гарбуза коштує від 2 до 2,6 долара за кг сухого насіння. Ми плануємо отримати врожай приблизно 1,3-1,4 тону сирого насіння з гектара».

Втім, точні цифри прибутку аграрії отримають вже після завершення збору урожаю, тож і підрахунки та прогнози щодо засівання комунальних полів Тростянеччини можна буде робити дещо пізніше. Адже закупка якісного насіння, добрив, спецтехніки відбувається за рахунок прибутків, отриманих комунальним підприємством після реалізації врожаю.

Нагадаємо. 10 травня 2023 року депутати Охтирської міської ради погодили передачу 162 Га в постійне користування КП Благоустрій  для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Чи дочекається Охтирська громада повідомлень про врожаї?