Головна
Винуватці будуть покарані - міський голова Охтирки Печать
Автор Админ   
26.09.2023 г.



Звернення в поліцію буде. Винуватці мають понести відповідальність", - міський голова Павло Кузьменко про факт кривдження дитини

Вчора вранці, під час щопонеділкової апаратної наради, очільник міста порушив питання, яке стосується обурливого випадку за участю малолітніх, який трапився на території нашої громади. 

На відео, яке відзняли учасники правопорушення, зафіксовано, як близько 7 осіб гуртом знущаються над хлопчиком: під регіт, приниження, добірну нецензурну лексику та побиття примушують дитину стати на коліна. У конфлікті брали участь три сторони: ті, хто переслідує, той, кого переслідують та ті, хто спостерігають та знімають на телефони. Очевидно, учасники вважають смішними знущання над дитиною, а зустрічаючи схвалення зі сторони друзів-спостерігачів, відчувають себе сильними та дуже "крутими”.

 Серце крається, дивлячись на жорстокі кадри. Жертвою агресії однолітків став 14-річний школяр, якого виховує бабуся (опікун) і який певний час перебував на інклюзивному навчанні.

- Якщо у нас діти будуть бити чи вбивати інших дітей – то гріш ціна нам усім. Можновладці звикли дивитись на світ крізь тони рожевого скла: за останній місяць в місті трапилася не одна, а декілька резонансних подій з неповнолітніми – мовчимо. Досить. Це наш спільний обов’язок реагування для неповторення подібного. Це все також робота директорів шкіл, будь ласка, нехай розкажуть - де навчаються ці діти і про причини такої незадовільної поведінки. Також це турбота вчителів і, звісно, батьків - при тому, що це не соціально незахищені діти, вони із забезпечених сімей. Ти глянь - які герої з’явилися! Викликаємо усіх відповідальних, розберемося в ситуації і складаємо звернення в поліцію. Навіть якщо рідні чи близькі постраждалого хлопчика відмовляться давати хід цій справі, я буду заявником-підписантом. Бо виявляється, що у нас дуже багато прихованих фактів булінгу. Заплющувати очі та робити вигляд, що нічого страшного не трапилося – ми не будемо, - сказав міський голова Павло Кузьменко, звертаючись до присутніх керівників відділів та представників правоохоронних органів. 

 Ми всі почали вживати такі популярні слова «булінг», «аб'юз», «хейт», «шеймінг», ювенальні поліцейські проводять онлайн-уроки зі школярами з метою профілактики цих явищ, класні керівники та практичні психологи влаштовують корисні заходи, години спілкування на тему «Вчимося бути добрими людьми», «Як зупинити булінг» і т.д. і т.п. Але, на жаль, дійсність відрізняється від теорії – практично шеймінгу та булінгу менше не стає. Тому, очевидно, потрібно посилити роботу в цьому напрямку і на кожен такий випадок реагувати миттєво, відчутно практично для усіх сторін і справедливо. 

Для всебічного вивчення та аналізу ситуації, у понеділок, 25 вересня, були скликані на розширену нараду представники шкіл, керівники відповідних відділів міської ради. Головне – допомогти хлопчику справитися з проявом агресії,  дати всім дітям відчуття безпеки та захищеності, звести до мінімуму бажання дітей тяжіти до самоствердження у викривлений спосіб. Робота фахівців у цьому напрямку триває - потрібен антидот проти глибокої та системної проблеми.