Головна
На Сумщині за колабораціонізм, держзраду винесено 131 вирок Печать
Автор Админ   
24.09.2023 г.



Про кількість вироків за державну зраду, виправдовування агресії РФ, колабораціонізм та пропаганду війни розповіла речниця Сумської обласної прокуратури Наталі Науменко.

За даними прокуратури, з початку повномасштабного вторгнення на Сумщині викрито близько 200 прибічників Росії. Нагадаємо, лише вирок суду дає підставу назвати людину винною у скоєнні злочину.

Співпрацювали зі спецслужбою РФ

Двох мешканців Шостки засуджено до 15 років позбавлення волі за держзраду. За даними прокуратури, вони співпрацювали зі спецслужбою Росії та інформували про місця дислокації військових підрозділів ЗСУ, кількості їх військової техніки та її переміщення на території Шостки та Шосткинського району.

Загалом затримали 25 людей за підозрою у держзраді. Серед обвинувачених — депутат Охтирської районної ради та голова однієї з міських рад. Всі підозрювані нині під вартою, додали у прокуратурі.

Поширювала інформацію про ЗСУ

До 5 років позбавлення волі з іспитовим строком у 2 роки засуджено жінку, яка переслала обвинуваченому в держзраді відео переміщення військової техніки ЗСУ. За словами жінки, вона не знала, як саме чоловік використає цей матеріал.

Публічно закликали до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу в Україні

Вироки отримали 6 осіб. Їх засуджено до позбавлення волі, однак звільнено від відбування покарання з іспитовим строком.

Заперечували збройну агресію РФ та підтримували російську армію

Засуджені 22 людини.

За даними прокуратури, найсуворіше покарання отримав 30-річний чоловік, який під час окупації Боромлі Охтирського району добровільно різав худобу та передавав російським військовим тушки. Його засуджено до 1 року 4 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна.

"У цій категорії злочинів більшість обвинувачених засуджено до штрафу, найбільший розмір якого 170 тис. грн", - додала Наталя Науменко.

Пропагували війну

За словами Наталі Науменко, серед прибічників РФ найбільше осіб, які під час спілкування з іншими людьми виправдовують або ж визнають правомірною збройну агресію Росії проти України, вихваляють її учасників, а також поширюють у соцмережах відповідні матеріали.

За подібними обвинуваченнями з початку війни вже засуджено 100 осіб. Найсуворіше покарання у вигляді 3 років позбавлення волі отримав 26-річний чоловік, який у присутності односельців висловлювався на підтримку збройної агресії. У прокуратурі додали, що він хотів жити в Росії, відтак очікував скорішого “визволення” України російськими військами.

"У зазначеній категорії злочинів переважна більшість обвинувачених — це люди похилого віку. Зазвичай в поле зору правоохоронців вони потрапляють вперше, у суді визнають свою вину, запевняють, що усвідомили свої помилки, просять не карати. Відтак отримують реальне позбавлення волі, однак звільняються від відбування покарання з іспитовим строком. ", - додала речниця Сумської обласної прокуратури Наталя Науменко.

Також 8 вересня обрали запобіжний захід жінці, яка за даними слідства коригувала повітряну атаку РФ по Сумах у ніч на 7 вересня 2023 року. Їй загрожує довічне ув'язнення.

Джерело: Суспільне