Головна arrow Розділи arrow Відпочинок та побут arrow Корисні прийоми їжі — чи допомагає інтервальне голодування?
Печать
22.09.2023 г.

Корисні прийоми їжі — чи допомагає інтервальне голодування?



Як треба їсти, щоб отримати максимальну користь для свого організму? Сучасні харчові звички людини відрізняються від тих, які були у наших предків — мисливців-збирачів. Адже їх доступ до їжі залежав від успішного полювання, риболовлі та сезонності рослин. Отже, інтервали між прийомами їжі були значно більшими. Сьогодні ж розвиток сільського господарства та індустріалізація змінили харчові звички людини: кількість прийомів їжі зросла до 3-4, частота перекусів також збільшилася, а найбільша кількість калорій, як правило, припадає на вечір.

Що впливає на здоров'я?

Останні дослідження все більше підтверджують: на здоров'я впливає не лише те, що ми їмо, але скільки та о якій годині ми їмо. Але як це впливає на планування харчування, як може допомогти популярна зараз практика інтервального голодування? Вона є практично “трендовою” зараз. Але! До усього трендового та захоплюючого треба мати адекватний підхід, навіть до гри в онлайн-казино, таких як Ельслотс.

У кожної людини є внутрішні ритми, відомі як циркадні ритми, які контролюють фізіологію, поведінку. Вони вказують, о котрій годині ми маємо бути активними, коли спати. Крім того, вони вказують оптимальний час для прийому їжі. Організм в біологічному розумінні готовий приймати їжу протягом дня. Процеси перетравлення, засвоєння корисних речовин, обміну енергією оптимізовані для цього часу, нашої активності. Порушення цих процесів, наприклад, споживання їжі у час, коли організм зазвичай відпочиває, може мати негативний вплив на здоров'я:

  • збільшувати ризик набору зайвої ваги;
  • підвищувати ймовірність метаболічних захворювань;
  • поява проблем зі сном.

Люди, які працюють в нічних змінах, частіше схильні до ожиріння, серцевих проблем та діабету. Створення режиму харчування, який враховує ці внутрішні ритми організму, може допомогти зменшити ці ризики для здоров'я.

Чи варто спробувати?

Останнім часом все більше уваги приділяється не тільки змісту нашої їжі, але і тому, коли ми їмо. Один із таких підходів — інтервальне голодування. Воно вимагає обмеження часу, коли можна їсти. Існують різні варіанти, наприклад, обмеження прийому їжі протягом 8 годин і голодування протягом 12 годин. Однак наукові дослідження, в основному проведені на мишах, неоднозначно підтверджують його користь для людей. Миші справді втрачають вагу та отримують загальну користь для здоров'я від інтервального голодування.



 

Важливо зауважити, що фізіологія мишей відрізняється від людської. Мишам потрібно їсти частіше, і короткочасне голодування впливає на їхню фізіологію більше, ніж у людей. Щоб досягти схожих результатів, людям потрібно голодувати далеко не один день, а протягом багатьох днів.

Інтервальне голодування може мати певні корисні ефекти для людей, але його вплив на втрату ваги є менш однозначним. Дані досліджень свідчать лише про помірну втрату ваги порівняно з іншими методами обмеження калорій. Однак важко зробити остаточні висновки через обмежений обсяг досліджень, індивідуальні різниці в метаболізмі, необхідність дотримання інструкцій учасниками.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg