Головна
Гуманітарна допомога від Товариства Червоного Хреста: кому надається на Сумщині Печать
Автор Админ   
21.09.2023 г.



Яку допомогу мешканцям Сумщини наразі надає Товариство Червоного Хреста - розповідь представників організації.

Ігор Шаповал та Марина Мороз детально розповіли про те, звідки надходить допомога, хто її найбільше потребує та куди звертатися для її отримання.

Яку допомогу мешканцям Сумщини надає Товариство Червоного Хреста ?

Червоний Хрест надає різнопланову допомогу: від соціальної підтримки до догляду вдома. Якщо говорити про те, що можна передати із рук в руки, то це продуктові, гігієнічні набори та інші побутові речі. Все це, у тому спектрі, який нам присилають наші донори, ми намагаємось надати найбільш вразливим категоріям населення Сумщини.

Звідки допомога приходить на Сумщину? Хто є партнерами нашого Товариства Червоного Хреста ?

З нами працюють багато партнерів, які дають донації і в грошовому вигляді, і гуманітарну допомогу у вигляді продовольчих наборів або гігієнічних засобів, які донор вважає необхідним надати. Адже враховуючи ті умови, в яких ми зараз знаходимося, у людей виникають певні проблеми з місцем проживання, розташування, харчування, медичного забезпечення. Тобто, у нас різні допомоги. Одна з найбільших організацій, яка з нами співпрацює – це ПРООН, а також ЮНІСЕФ. Це донори, які у певних напрямках надають допомогу, бо їх діяльність збігається із завданнями Червоного Хреста.

Як часто заходить допомога на Сумщину?

Все це залежить від умов, в яких знаходиться, наприклад, Сумська область. Також фінансові потоки перерозподіляються тоді, коли ситуація змінюється. Як приклад, підірвана дамба, яка затопила Херсонщину. Туди тоді було спрямовано більше коштів, бо та кількість людей, які постраждали й потребували допомоги, різко збільшилася.

Які програми Червоного Хреста нині діють на Сумщині?

На сьогодні ми трохи змінили вектор надання допомоги. Ми вже відходимо від продовольчих наборів, від дрібниць, які ми надавали у 2022 році. Ми перейшли на більш стійкі програми, які сьогодні забезпечують підтримку соціально незахищених категорій населення.

По-перше, це програма "Розвиваємо догляд вдома", яка спрямована на підтримку самотніх людей похилого віку, які проживають у сільській місцевості, де немає достатньої кількості соціальних працівників. Ми винаймаємо людей, які здійснюють догляд, паралельно забезпечуємо засобами пересування і памперсами.

Також на сьогодні розширилася програма "Мобільні медичні бригади", де ми допомагаємо первинці великих територіальних громад. Ми визначилися, за їхнім бажанням, куди в сільській місцевості виїжджають медичні працівники (лікарі й медсестри), які здійснюють огляд населення, яке не може своєчасно дістатися до районної чи базової лікарні, щоб отримати консультацію. Цим ми підсилюємо медичну допомогу. Нині ця програма активно працює і населення дуже задоволене. Мобільні бригади працювали у Путивльській, Недригайлівській, Кролевецькій, Глухівській та Тростянецькій громадах.

Яку допомогу Товариство Червоного Хреста надає мешканцям 5-кілометрової прикордонної зони?

Зараз ми працюємо зі списками мешканців Свеської громади, а саме Марчихиної Буди, там проживає 400 людей, які потребують нашої допомоги. Та Есманської громади, де допомоги потребують близько 600 людей. Тобто, наше завдання у 5-кілометровій зоні зайти у кожен двір і надати допомогу. Ми зайшли у кожне прикордонне село Білопільської, Краснопільської громад.

Якої допомоги потребують мешканці прикордоння?

Продукти і гігієна. За наявності та за потреби, ми можемо розширити допомогу.

Ця допомога є одноразовою?

Так, ця допомога одноразова. З першого дня війни у нас є база отримувачів, на сьогодні, майже 44 тисячі людей отримали допомогу від Товариства Червоного Хреста. Реєстрація на отримання допомоги діє постійно, відкрита онлайн форма окрема для міста Суми та окрема по області. Якщо людина реєструється, ми перевіряємо чи отримувала вона допомогу раніше, якщо не отримувала, то запит приймається й обробляється. Наразі, по області в обробці 10 тисяч запитів, над якими ми працюємо.

Яким категоріям мешканців області наразі надається допомога?

Внутрішньо переміщені особи, люди, у яких зруйноване житло.

Всі категорії, з якими ми працюємо, в залежності від ситуації в області, визначає донор. Пріоритетною категорією, на думку донорів, залишаються переселенці. Також ми допомагаємо військовим, які отримали важкі поранення, сім’ям загиблих, людям, які втратили житло. Право на отримання допомоги також мають члени Товариства Червоного Хреста України.

Куди звертатися для отримання допомоги?

Сторінка у Facebook Сумської обласної організації Товариства Червоного Хреста: https://www.facebook.com/smredcross/about

Також діє 5 локацій по області: Суми, Шостка, Конотоп, Ромни, Охтирка. У Сумах можна звернутися за адресою: вул.Холодногірська, буд. 41. Телефон 066 836 46 75, волонтери приймають дзвінки з з 10:00 до 15:00.

Джерело: Суспільне