Головна
Охтирський суд виправдав Грунського голову Печать
Автор Админ   
13.09.2023 г.



Охтирський міськрайонний суд 6 вересня 2023 року виправдав посадовця, звинуваченого в одержанні неправомірної вигоди.

У судовому засіданні було встановлено, що голова Грунської сільради у березні 2021 року у себе в кабінеті нібито попросив у представника ТОВ з Харкова 20 тисяч гривень. За цю суму, яка була написана ним на папірці, він обіцяв сприяти у наданні в оренду двох ставків під риборозведення і розміщення бази відпочинку. Після передачі грошей посадовець був затриманий і його звинуватили за ч.3 ст.368 Кримінального кодексу.

У судовому засіданні обвинувачений заявив, що це була провокація. Він — фінансово незалежна людина і з 2007 року підприємець. У 2020 році його обрали сільським головою  і він за власні кошти зробив ремонт у сільраді. Сільський голова не заперечував, що мова йшла про кошти, але йшлося нібито про те, щоб підприємство профінансувало лінію електропередачі під майбутню базу відпочинку і пропонувалося внести гроші на цільовий рахунок. Обвинувачений повідомив, що звертався до підприємців, які працюють на території громади за допомогою для потреб села. Ніякої суми на папірці він не писав. Навпаки, свідок шукав будь-який привід, щоб передати гроші.

На аудіозаписах зустрічей зафіксовано, що голова села скаржиться на нестачу коштів.

«Я ж не сильний взяточнік. Будем значить дивитися, шо там. Нам же все одно поступатиме два з оренди. Ну, якоби по людські. Понімаєш, бо і у мене ситуації випливають там такі: вчора везу їх і школу криють і у нас же там, бачив? Я камні возять, і ставки. І оплатили 85 тисяч. А на такі малі потреби, їх десь надо рвать. Рвеш зі свого карману, але ж хоч якось його надо помістить. Ситуація у нас така, 8 мільйонів дефіцит бюджету. Отож так і викручуємся. 2 гектари хочуть, я їм — проплачуйте і йдемо на сесію. А шо робить?.. Надо буде за співпрацю шото кашлянуть нам на рахунок, не нам, не особисто, а ну, у нас відкрили рахунок ми, стягуєм трохи», — говорить обвинувачений.

У суді свідчення давали місцеві депутати і підприємці. Вони розказували про надання благодійної допомоги селу, яку в них ніхто не вимагав.

Суд вирішив, що все ж існувала певна домовленість про передачу коштів. І шлося про передачу грошей саме сільському голові особисто, а не на рахунок благодійного фонду чи на виготовлення проектно-технічної документацію.

Водночас суд дійшов висновку, що дії обвинуваченого стали наслідком провокації з боку правоохоронних органів. Досудове слідство було ініційоване співробітниками СБУ в Сумській області. 

Прокурор у судовому засіданні ніяк не спростував факт провокації, не надав доказів, що свідок чи інші особи раніше зверталися до правоохоронних органів.

У судовому засіданні також визнали сумнівним, що ТОВ насправді мало кошти для організації бізнесу .

Суд визнав посадовця не винуватим у пред`явленому йому обвинуваченні за ч. 3 ст. 368 КК України та ухвалив виправдати його.