Головна
На Сумщині викрито корупційні схеми в лісогосподарському підприємстві Печать
Автор Админ   
07.09.2023 г.



На Сумщині викрито корупційні схеми в лісогосподарському підприємстві –трьом причетним особам повідомлено про підозру 

За процесуального керівництва Сумської окружної прокуратури задокументовано факти, за яких безпосередньо керівництво одного з лісогосподарських підприємств та службові особи його дочірніх підприємств налагодили сталі корупційні зв’язки із низкою суб’єктів господарювання, метою яких є систематична передача на користь останніх значних обсягів необлікованої деревини, а також деревини із заниженням її «класності». 

За вказані дії посадовці систематично отримують неправомірну вигоду в готівковій формі як щомісяця у фіксованих сумах, так і пропорційно отриманому суб’єктами господарювання прибутку, одержаному ними внаслідок реалізації пиломатеріалів, виготовлених із деревини незаконного походження.

За результатом зібраних доказів 6 вересня 2023 року повідомлено про підозру службовцю одного з дочірніх підприємств в одержанні неправомірної вигоди за оборудки з деревиною (ч. 1 та ч. 3 ст. 368 КК України) та директору товариства з обмеженою відповідальністю за фактом надання неправомірної вигоди зазначеному службовцю (ч. 1 та ч. 2 ст. 369 КК України). 

Також 6 вересня 2023 року повідомлено про підозру адвокатці підприємства, яка впровадила схему підкупу контролюючих органів (ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 369 КК України).

За даними слідства, підозрювана на підставі укладених договорів здійснювала представництво інтересів лісогосподарських підприємств у судах, правоохоронних та контролюючих органах. Вступивши в змову з керівництвом лісогосподарського підприємства, адвокатка зобов’язалась організувати підкуп керівництва контролюючих органів, зокрема, щомісячно передавати їм 40 тис. грн, щоб забезпечити лояльне ставлення під час проведення перевірок. При цьому кошти для підкупу адвокатці перераховували дочірні підприємства на підставі укладених між ними удаваних угод про нібито надання юридичних послуг.

Водночас правоохоронцями проведено 68 санкціонованих обшуків у основних фігурантів кримінального провадження, у ході яких вилучено документи, печатки, грошові кошти тощо.

Досудове розслідування триває. За його результатами діям інших службовців лісогосподарського підприємства, контролюючих органів та посадовим особам суб’єктів господарювання буде надано правову оцінку.

Протиправну діяльність осіб припинено співробітниками Управління стратегічних розслідувань у Сумській області спільно зі слідчими Сумського районного управління поліції ГУНП в Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури.

Пресслужба обласної прокуратури