Головна
ACTED продовжує допомагати відбудовувати Охтирку Печать
Автор Админ   
06.09.2023 г.



Охтирська міська рада продовжує налагоджувати співпрацю з міжнародними партнерами: підписано Меморандум з французькою неурядовою гуманітарною організацією Acted.

На території нашої громади завдяки підтримці ACTED вже реалізовано декілька великих Програм, які першочергово стосуються відновлення житла – це фінансування на мільйони гривень. Цієї осені ACTED також зосередила свою увагу на ремонті будинків, пошкоджених внаслідок війни, охоплюючи ті види ремонту, що класифікуються як «легкі» та «середні».

Ця ініціатива стала головною темою зустрічі представників ACTED – Максима ВЯХІРЄВА (головний інженер з відновлення житла) Олексія ГЛАДКОГО (регіональний координатор північного офісу), Лесі ДОВЛАТОВОЇ (спеціаліст) разом із заступником міського голови Олександром МАСЛОМ. 

Впровадження довгострокової Програми допомоги мешканцям Охтирки у відновленні пошкодженого житла закріплено Меморандумом про порозуміння та співпрацю між ACTED та Охтирською міськрадою. 

На першому етапі фахівцями гуманітарної організації обрано 22 претенденти на відбудову + ще 45 власники пошкодженого житла.  Це перший етап реалізації Програми. На другому етапі перелік бенефіціарів буде збільшено - після верифікації ACTED.

«Наша задача в першу чергу – зробити будинок теплим, ми не будемо проводити внутрішні роботи, якщо є проблема з вікнами чи покрівлею. Тобто ми налаштовані на те, щоб людина максимально комфортно увійшла в осінньо-зимовий період», - говорить Максим ВЯХІРЄВ.  

Сума грошової допомоги визначається індивідуально і залежить від складності пошкоджень. 

Ідеться про ремонт даху, заміну вікон та дверей, внутрішні роботи. Програма поширюється на ремонт квартир, приватних будинків.

Механізм дії Програми залежить від можливостей донорів та величезного об’єму робіт, пов’язаних з відбудовою, в багатьох містах України. Тому створені чіткі критерії відбору адресатів допомоги – цим питанням займаються фахівці ACTED, вони верифікують та приймають рішення – кому допомагати, а кому – відмовити. 

 «Охтирка першою в Сумській області проходить реєстрацію по даній Програмі. Однак всі повинні зрозуміти, що попередня реєстрація не означає, що людина отримає допомогу. Далі передбачено оцінювання по 10-бальній системі – це цифрова обробка поданих матеріалів департаментом ACTED», - пояснює Максим ВЯХІРЄВ.

Важлива умова – житло не має бути відремонтоване повністю. Фонд ACTED не компенсує витрати на вже здійснений ремонт, навіть якщо власник нерухомості має фіскальні чеки та квитанції з магазинів. Також під дію цієї Програми не підпадають домогосподарства, які вже отримали допомогу по державній програмі Євідновлення.

 Уже сьогодні представники ACTED провели в Охтирці зустріч з адресатами допомоги та роз’яснили щодо можливостей даної Програми та подальших спільних дій.

Щиро дякуємо ACTED за таку надзвичайно важливу та актуальну допомогу. Для міста-героя Охтирки ви вже зробили дуже багато і стали справжніми друзями.