Головна
Охтирська ЦРЛ буде кластерним закладом Печать
Автор Админ   
21.08.2023 г.



Формування спроможної медичної мережі на Сумщині вийшло на етап практичної реалізації

Про це розповіла під час брифінгу в офіційному медіацентрі заступниця голови Сумської ОВА Олена БОЙКО

Так, за її словами, Міністерством охорони здоров’я України нещодавно було погоджено пропозиції від Сумщини щодо функціонування спроможної медичної мережі, розвитку первинної медико-санітарної та екстреної допомоги. Перелік закладів у межах Сумського госпітального округу та перспективи розвитку на найближчі 3 роки затверджено відповідним розпорядженням начальника ОВА.

Відповідно до цього, система надкластерного рівня представлена 7 обласними установами високоспеціалізованої медичної допомоги. А саме: Сумська обласна клінічна лікарня; обласна дитяча клінічна лікарня; обласний клінічний перинатальний центр; медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З.Й. Красовицького; обласна клінічна спеціалізована лікарня, Сумський обласний клінічний кардіологічний центр; Сумський обласний клінічний онкологічний центр.

Кластерними закладами стали по суті районні лікарні, щоб забезпечити доступність медичних послуг до пацієнтів. Їх визначено 6. Це Центральна міська клінічна лікарня у Сумах; Конотопська центральна районна лікарня ім. Академіка Михайла Давидова; Охтирська центральна районна лікарня; Роменська центральна районна лікарня; Шосткинська центральна районна лікарня; Клінічна лікарня Святого Пантелеймона у Сумах (за умови об’єднання із Клінічною лікарнею № 5.

«Загальних лікарень у мережі передбачено 12. При підготовці відповідних пропозицій ми виходили з позиції, щоб медзаклади, особливо ті, що розташовані у прикордонні, обов’язково набули статусу загальних і в умовах війни могли забезпечити жителів прикордоння належним рівнем медичної невідкладної допомоги», – уточнила Олена Бойко.

Це Білопільська міська лікарня; Краснопільська лікарня; Лебединська лікарня імені лікаря К.О. Зільберника; Кролевецька лікарня; Путивльська міська лікарня; Буринська лікарня ім. професора М.П. Новаченка;  Тростянецька міська лікарня; Недригайлівська лікарня; Глухівська міська лікарня; Ямпільська лікарня; Великописарівська лікарня; Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди у Сумах.

При цьому, у разі якщо не буде прийнято рішення про об’єднання у Сумах лікарні Святого Пантелеймона та лікарні № 5 у форматі кластерного закладу, вони залишаються у спроможній мережі, але функціонуватимуть як 2 різні загальні лікарні. Таким чином кількість загальних закладів становитиме 14.

послуг. При цьому, заклади, що не увійдуть у спроможну мережу, і надалі матимуть змогу працювати і фінансуватися у рамках договорів з НСЗУ, виходячи зі своїх можливостей та потенціалу.