Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow Навіщо потрібен тепловізор
Печать
18.08.2023 г.

Навіщо потрібен тепловізор

Для зняття даних теплового випромінювання з будь-якого об'єкта використовується спеціальне обладнання. Зараз тепловізор купити в Україні хочуть не тільки військові: пристрій використовується в багатьох сферах. Сучасне обладнання за найкращими цінами пропонує інтернет-магазин Store in UA. 



Принцип дії пристрою

Прообраз тепловізора з’явився досить давно, а схожий на сучасну модель пристрій винайдено в кінці 40-х років минулого століття. Обладнання того часу використовувалося виключно у військових цілях. Обладнання того часу отримало назву болометра. Згодом болометри навчилися об’єднувати в матрицю, яка схожа на матрицю фотоапарата, що дозволило створити компактний та досить простий тепловізор.

Принцип дії базується на реєстрації теплового випромінювання предметів, яке випромінює кожен об’єкт. Будь-що з температурою вищою за абсолютний нуль випромінює тепло. В спеціальному окулярі чи на невеликому екрані помітна теплова фотографія (термограма). Чим вища температура, тим ближчий колір до жовтого та червоного, чим вона нижче, тим темніші кольори (синій, фіолетовий).

Похибка сучасних пристроїв складає менше ніж 0,5 градусів, причому термограма помітна з будь-якої відстані. Не потрібна певна відстань, щоб побачити теплову картину. Тому можна обстежити втрати тепла будинку, просто поглянувши на його стіни, двері чи вікна зі значної відстані.

Де застосовуються тепловізори

Компактне обладнання дозволяє отримати дані не тільки про втрати тепла, але й зафіксувати живі організми чи техніку зі значної відстані. Тому тепловізори часто використовуються у військовій справі, адже можна побачити живу силу ворога або замасковану техніку (по нагріву двигуна) тощо.

Вимірювальні прилади цього типу широко використовуються в різній галузі. Серед них:

  • обстеження техніки та електроніки;
  • пошук втрат тепла;
  • пошук втрат газу чи нафти;
  • наукові дослідження;
  • контроль та автоматизація технологічних процесів.

Навіть мисливці використовують тепловізори на полюванні. Безконтактний медичний термометр працює схожим способом.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg