Головна
На Охтирщині телеканал ПЕРШИЙ можна дивитись на кімнатну антену Печать
Автор Админ   
16.08.2023 г.



15 серпня відновили аналогове телевізійне мовлення телеканалу «ПЕРШИЙ» на Тростянецькій вежі

На Сумщині триває реалізація дорожньої карти з розбудови інформаційного простору області

Представниця Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Лариса ЯКУБЕНКО про це повідомила у відеокоментарі в Офіційному медіа-центрі при Сумській ОВА

«У нас є дві хороші новини, які стосуються розбудови інформаційного простору Сумської області, – розповіла Лариса ЯКУБЕНКО. – Зокрема вчора, 15 серпня, відновили аналогове телевізійне мовлення телеканалу «ПЕРШИЙ» на Тростянецькій вежі. Нагадаю, що мовлення там було припинене минулого року під час обстрілів Тростянця, коли були пошкоджені антено-фідерні системи на вежі Концерну РРТ. Цифрове мовлення було відновлене в минулому році влітку, а аналогове мовлення тільки зараз».

За її словами, відновлення аналогового мовлення відбулося силами фахівців Концерну РРТ, які доклали дуже багато зусиль для того, щоб у нашій області українське мовлення не припинялося. І тепер жителі Охтирського району можуть дивитися ще програми телеканалу «ПЕРШИЙ» в аналоговому форматі. Тобто,  на кімнатні антени або на антени направленої дії.

«Фахівці Концерну кажуть, що завдяки цьому сигнал українського суспільного мовника зможуть приймати навіть на прикордонні Охтирського району, на територіях, які межують з країною-агресором», – зазначила представниця Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Також Лариса Якубенко повідомила ще одну позитивну для жителів Сумщини новину: Національна рада замовила в державному підприємстві УДЦР прорахунок частот щодо можливостей та умов користування радіочастотним спектром для потреб мовлення в нашій області. Це дві телевізійні частоти та чотири радіочастоти в м. Дружба та в смт Краснопілля.

«Планується, що  потужність телевізійних передавачів буде 100 ват, а радіопередавачів – 250 ват. Ми сподіваємося, що це вирішить проблему з українським мовленням на прикордонних територіях півночі та півдня нашої області», – підкреслила вона.

До речі, вищезазначені заходи реалізуються в рамках Дорожньої карти з розбудови нашого інформаційного простору. Нагадаємо, Дорожня карта була розроблена навесні цього року Сумською обласною військовою адміністрацією у сприянні з Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення, Концерном РРТ та державним підприємством УДЦР.