Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow Яка валюта найстабільніша у світі?
Печать
09.08.2023 г.

Яка валюта найстабільніша у світі?



Після пандемії коронавірусу багато експертів передрікали світову рецесію. І вона дійсно почалась та відчутна в багатьох країнах світу. В Україні на додаток до світової рецесії відчувається і негативний вплив на економіку бойових дій. Тому про стабільність гривні говорити не доводиться. Українці традиційно намагаються зберігати свої заощадження в доларах та євро. Але монетарна політика США наразі не додає оптимізму.

Хтось вкладає гроші в криптовалюту, але й вона поводить себе не дуже стабільно. Це як грати в ВІП Казино — можна заробити дуже й дуже багато, а можна багато втратити. А хочеться стабільності. Коли вкладаєш гроші без ризику втратити їх і бажано без зменшення суми та цінності.

Яку валюту можна вважати стабільною

Початок війни ознаменувався суттєвим падінням євро. Кілька разів за 2022 рік євро та долар вирівнювались між собою, хоча останні роки євро був стабільно вищій за зелений. І тільки навесні 2023 року вартість європейської валюти повернулась на довоєнний рівень та стала коштувати $1,07. В Україні сильний спекулятивний фактор, тому для нас євро суттєво не здешевшав. Але на світовому рівні було відчутно ці коливання.

Війна відобразилась навіть на такій далекій валюті, як японська єна. Яка торгувалась по історичному мінімумі — 126 єн за долар. Такого не було з середини 2000х років. Потім він взагалі просів до 130 єн за долар.

Такого падіння на тлі війни в Європі не могли спрогнозувати навіть відомі аналітики. Тому вся увага в фінансовому секторі зосередилась на тих валютах, які раніше здавалися максимально стабільними:

  • швейцарський франк;
  • норвезька крона;
  • сінгапурський долар.

Агресивна монетарна політика ФРС США дозволила долару укріпитись. Судячи з індексу долара, який навесні 2023 склав 104,26, американська валюта не збирається здавати свої позиції. Але якщо є можливість, краще тримати фінансову подушку не тільки в зелених.

Стабільні валюти, які варто купувати у 2023 році

Кілька років поспіль найстабільнішою валютою світу вважався швейцарський франк (CHF). Його використовують в країнах єврозони: Швейцарії та Ліхтенштейні. Сильна економіка цих країн, а також високорозвинена банківська система робить франк стабільним. Хоча навіть тут відчули наслідки війни в Україні, коли після середнього показника інфляції на рівні 0,6% в лютому 2022 року він склав 2,2%. Але нейтральний статус Швейцарії та прив'язка до золота дозволили валюті швидко вирівнятись. Інвестори продовжують вірити в стабільність франку та активно купують цю валюту.



Ще одна європейська валюта, яку традиційно вважають за стабільну —  норвезька крона. Стабільність зумовлена економічною ситуацією в Норвегії, яка майже не має зовнішнього боргу. Існує певна прив’язка крони до цін на нафту, тому ціна валюти періодично знижується. Початок війни також обвалив національну валюту Норвегії на 1,6% до євро та на 2,1% до долара.

Якщо є бажання диверсифікувати збереження, можна також звернути увагу на сінгапурський долар. Він не пов’язаний ані з єврозоною, ані з доларом. А сам Сінгапур дуже привабливий, як фінансовий хаб з лояльною податковою системою. Тут немає податку на багатство, тому тут відкриті офіси таких корпорацій, як Google. Але на сінгапурський долар може впливати геополітична ситуація в Китаї, тому розглядати його, як єдину валюту для зберігання коштів не варто.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg