Головна
Гірка втрата для Охтирської громади Печать
Автор Админ   
08.08.2023 г.



На 74-му році життя відійшов у вічність Олександр СКИБА - голова охтирського осередку товариства "Просвіта ім. Тараса Шевченка", історик за фахом, актор, радіожурналіст, волонтер, учасник спортивних змагань, краєзнавець, співавтор музично-розважальних передач Українського радіо та радіоканалу "Культура".

Скиба Олександр Миколайович народився 19 грудня 1949 року в селі Стара Іванівка Охтирського району Сумської області в сім'ї хлібороба. Коли хлопчику було 4 роки сім'я переїхала у село Климентове.

З 1956 по 1960 роки навчався в Сосонській початковій школі, потім 2 роки у Литовський. З 1962 по 1966 роки - навчання в школі-інтернаті міста Київ.

У 1966 році вступив до Івано-Франківського державного педагогічного інституту ім. В.Стефаника, який закінчив у 1970 році та отримав диплом викладача історії та суспільствознавства. Працював вчителем історії в школах Охтирки та Охтирщини. Викладав суспільствознавство в Охтирському технікумі механізації та електрифікації сільського господарства (нині - коледж СНАУ).

З 1981 по 1999 роки жив і працював вчителем історії у місті Харків. У 1999 році повернувся в Охтирку.

Був учасником академічного хору, хору ветеранів війни, праці та військової служби, театру української пісні "Калина", актором народного драматичного театру ім. Якова Майтюренка.

З дитячих років залюблений в історію, мистецтво, театр, красу оточуючої природи, кінематограф, спорт.

Любив туристичні мандрівки. Займався публіцистикою. Перша стаття вийшла друком у 1975 році. Друкувався на сторінках таких видань як "Прапор перемоги", "Червоний промінь", "Вечірній Харків", "Слобідський край", "Спортивна газета", "Вишневий цвіт", "Роксолана", "Город А" та "Лідер". Власні матеріали озвучував на КП ТРК "Охтирка", радіо АFm та Українському радіо.

У бібліотеці Охтирського міського краєзнавчого музею зберігається колекція книг, подарованих Олександром Миколайовичем. Деякі з них - з дарчими написами.

Висловлюємо щирі співчуття родині та друзям Олександра Миколайовича. Він назавжди залишиться в пам'яті музейників як інтелігент та дуже душевна людина з неабиякою скромністю. Спілкування з ним була справжня насолода для розуму.

Царство Небесне. Спочивайте в мирі.

Джерело: Охтирська мыська рада