Головна
В Охтирці обмежили час для "шумних" транспортних засобів Печать
Автор Админ   
21.07.2023 г.



20 липня, на засіданні виконавчого комітету розглянули питання «Про обмеження в русі деяких транспортних засобів та використання інструментів з двигунами внутрішнього згорання на території Охтирської міської територіальної громади»

Наразі одним з основних засобів ураження РФ критичної інфраструктури міст України є дрони-камікадзе Shahed 136 (вони ж «Герань»). Велика кількість населення переживає наслідки війни не тільки фізично, але й психічно. Це проявляється у вигляді підвищеної тривоги, гострої стресової відповіді, ПТСР. Характерним симптомом таких станів є гіперпильність, коли людина прислухається до кожного звуку, інтерпретуючи його як небезпеку. Хронічне перебування в такому стані знижує імунітет, погіршує серцеву діяльність, призводить до погіршення продуктивності та працездатності. Відомі випадки зупинення серця. Дрони-камікадзе, про які йшлося вище, відомі відповідним звуком, який нагадує звук зазначених транспортних засобів (через що, дрони отримали народну назву «Іранські мопеди»). Під час повітряної тривоги звуки вищевказаних транспортних засобів активують стресову відповідь, що негативно впливає на здоров'я українців. Також, військовим тяжче орієнтуватися, оскільки звук дрону та вищевказаних транспортних засобів легко сплутати.

Розглянувши протокол № 9 позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 19 липня 2023 року, члени виконавчого комітету вирішили:

Заборонити з 21 липня 2023 року до припинення дії на території України особливого періоду - воєнного стану з 20.00 год до 08.00 год наступного дня, а в осінньо-зимовий період (з 1 жовтня до 1 травня) з 19.00 год до 08.00 год наступного дня, на території Охтирської міської територіальної громади рух транспортних засобів, що використовують у своїй конструкції систему випуску відпрацьованих газів «прямотік», інші вихлопні системи, де відсутній шумопоглинач.

Заборонити під час оголошення сигналу «Повітряна тривога» в будь-який час доби роботу мотокос, бензопил, інших інструментів з двигунами внутрішнього згорання до сигналу «Відбій повітряної тривоги».

Рекомендувати Охтирському районному відділу поліції ГУНП України в Сумській області у разі виявлення випадків на території Охтирської міської територіальної громади руху транспортних засобів, що використовують у своїй конструкції систему випуску відпрацьованих газів «прямотік», інші вихлопні системи, де відсутній шумопоглинач, або транспортних засобів, водії яких застосовують агресивне водіння, або позбавлені рішенням суду права керування транспортними засобами, здійснювати затримання таких транспортних засобів з метою безумовного доставлення їх на спеціальний майданчик (стоянку).