Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow Били вилами, металевою трубою: конфлікт між сусідами вирішував суд
Били вилами, металевою трубою: конфлікт між сусідами вирішував суд Печать
Автор Админ   
10.07.2023 г.



Суд м.Охтирка оголосив вирок у справі про сусідські "розбірки" через конфлікт за межу.  

Ця історія почалась приблизно 10 років тому, отримала криваву кульмінацію у 2016, суд оголосив вирок обвинуваченим в червні 2023 року.

В селі Сонячне приблизно з 2013 року між родинами, які мешкають по сусідству, почалися конфлікти через земельні питання.

В травні 2016 року, знаходячись дома, жінка з родини потерпілих, почула як під вікнами у неї розмовляють подружжя сусідів і самовільно встановлюють під її вікнами сітку-рабицю у якості паркану, перешкоджаючи користуванню територією власного домогосподарства жінки. 

Потерпіла взяла фотоапарат, вийшла до сусідів та попросила ставити сітку трохи далі, на що сусідка почала її штовхати, а сусід витягнув якийсь балончик і бризкнув потерпілій в обличчя.  У потерпілої запекли очі, вона нічого не бачила і в цей час сусід вихопив у неї з рук фотоапарат і викинув, а вона пішла додому, щоб умитися. 

Але після вмивання їй стало ще гірше і вона зателефонувала до швидкої допомоги. Після цього потерпілій  зателефонував чоловік, вона розповіла йому про зазначені події, сказала, що погано себе почуває та приблизно через півгодини він приїхав додому і відвіз її до лікарні в м. Охтирку. В лікарні жінку оглянув лікар-окуліст та встановив їй діагноз: опік очей. 

Вранці наступного дня її чоловік пішов у господарський двір справлятися по господарству. Через деякий час жінка почула голос чоловіка, який запитував: «чим ти бризнув в обличчя ?», в той час на дворі було тихо, вікна були відчинені і вона чула, як відчинилися двері сараю, потім чоловік застогнав, через хвилину сусід сказав: «викликай поліцію», після чого були звуки боротьби, а потім сусідка сказала : «бери ніж, іди сюди», а потім через деякий час «цьому землі вже досить».

Після цього у будинок зайшов її чоловік , він важко дихав, його голова була у крові, на спині було сім ран, з яких текла кров, також кров була під носом, під порізаним вухом,а також ножове поранення зпереду, порізи на руці. 

Чоловік повідомив, що сусід ударив його вилами у живіт, а сусідка била трубою по голові. 

Вона надала першу допомогу чоловікові, намагалася зупинити кров та викликала поліцію і швидку допомогу .  Чоловіка забрали у лікарню, де він тривалий час лікувався та йому зробили дві операції, три дні були ризиковані для життя.

Як було встановлено судом, кримінальні правопорушеннямали місце у 2016 році, обвинувальний акт надійшов до суду у 2020 році. Судові дії проводились ще 3 роки: судові покази, свідчення, експертизи.

Потерпілі просили відшкодувати матеріальні затрати на лікування, адвоката, а також моральну шкоду. Обвинувачені відмовились давати свідчення.

У судовому засіданні в червні 2023 року суд оголосив вирок обвинуваченим.

Обвинуваченого чоловіка звільнили від виправних робіт у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Йому призначили покарання у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі, а на підставі ст. 75 КК України  звільнили від відбування призначеного покарання з випробуванням, з іспитовим строком 2 (два) роки.

Обвинувачену жінку визнали винуватою у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 125 КК України та призначити їй за цим законом покарання у виді 1 (одного) місяця арешту.

На підставі ст. 49, ч. 5 ст. 74 КК України звільнити обвинувачену жінку від відбування призначеного покарання у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Позов потерпілих задовольнили частково. Обвинувачені в солідарному порядку на користь потерпілого чоловіка мають сплатити  4265,23 грн в рахунок відшкодування матеріальної шкоди та 30 000  гривень в рахунок відшкодування моральної шкоди.

Обвинувачений чоловік на користь потерпілої жінки повинен сплатити  654 гривні 75 копійок в рахунок відшкодування матеріальної шкоди та 5000 гривень в рахунок відшкодування моральної шкоди.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg