Головна
Провели в останню путь артилериста Валентина Перевертайла, який захищав Охтирку Печать
Автор Админ   
29.06.2023 г.



На початку вторгнення саме артилеристи втримали напрямок з Сум на Київ і це було також порятунком для Охтирки

27 червня охтирчани віддали останню шану командиру артилеристів Валентину Перевертайлу, на псевдо “Берил”, який захищав Охтирку та звільняв Тростянець. 

Поховали героя на батьківщині в смт Зачепіловка Красноградського району на Харківщині, куди і поїхали представники Охтирського осередку національного спротиву, які коригували вогонь артилерії.

Олександр Гуцал, очільник осередку розповів, що саме артилерія стала ключовою ланкою, яка зупинила атаки сил РФ на Охтирку.

“Починаючи з п'ятого березня його батарея займала позиції на півночі від Охтирки. І була єдина з цього напрямку вогневих засобів цього дивізіону. Вони виконали багато дуже завдань, які надавалися нашим осередком народного спротиву для артилеристів”, - зазначив очільник Охтирського осередку національного спротиву Олександр Гуцал.

Начальник штабу першого самохідного артилерійського дивізіону 93-ї бригади капітан Юрій Чорногуз розповів, як артилеристи серед яких і “Берил” у співпраці з місцевими мешканцями обороняли Охтирку.

“Сил було мало, дуже мало. Залишилися “Берил” та “Рубін”. У “Берила” дві машини. Одна, яка постійно стріляє, інша – постійно ламається. Та завдяки місцевим… В мене були люди, які приходили та ремонтували техніку прямо на вогневих позиціях. Ми не упустили найголовніший напрям, який міг бути з боку Сум на Київ, який ми не здали і змогли утримати”, - пояснив начальник штабу артдивізіону Юрій Чорногуз.

Загинув командир самохідної артилерійської батареї 1-го самохідного артилерійського дивізіону 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр”, капітан Валентин Перевертайло 23 червня. При цьому зміг врятувати двох побратимів, розповів Олександр Гуцал.

“Берил” після первого вогневого удару не був поранений. І він витащив водія, переложив його на місце пасажира і сам сів за кермо. Потрібна була термінова евакуація. І він повів машину, але під час наступного удару уламок снаряду попав йому, наніс поранення несумісне з життям. Але і в цьому випадку він зажав газ. Машина ну вийшла з під вогню. Він загинув, але два товариша його вижили”, - розповів очільник Охтирського осередку національного спротиву Олександр Гуцал.

Валентину Перевертайлу назавжди залишиться 27 років. За мужність виявлену під час оборони Охтирки указом Президента України від 26 червня 2022 року Валентин Перевертайло був нагороджений орденом “За мужність” III ступеня.

Джерело: Суспільне