Головна
Які види допомоги на Сумщині можуть отримати військові та їх родини Печать
Автор Админ   
29.06.2023 г.



У Охтирському районному центрі комплектування 28 червня відбувся круглий стіл щодо надання допомоги військовим та їх родинам. 

Серед інших запросили представників громад, аби вони розповіли військовим на місцях про їх права на допомогу.

Михайло Тимошенко пішов добровольцем у перший день вторгнення. Спочатку служив в Охтирці, а потім — на передовій. Поранення отримав у вересні минулого року під час штурму. Зараз збирає документи для отримання групи інвалідності і направлення на протезування.

"В нас є програма по виплаті одноразової матеріальної допомоги. Мені люди порадили, я пішов у наш соцзахист і отримав. На протезування я пройшов тільки комісію, подали документи на Суми, і ось чекаю, зараз їхатиму оформлюватиму групу, і тільки після цього будуть інші допомоги. Дуже було тяжко пройти оці всі комісії, мені дали пів року на розв'язання всіх питань", — розповів Михайло Тимошенко, військовослужбовець.

Михайло – побратим Наталії по роті охорони Охтирського районного центру комплектування. "Він був серед перших наших військових, хто з нашої роти від районного терцентру комплектування, був відправлений в гарячу точку. Він дуже важко пережив це поранення, наскільки я знаю, не хотів і жити — сказала Наталія Вінник, стрілець-санітар роти охорони Охтирського районного ТЦК.

Тепер, зазначила Наталія, намагаються знайти для Михайла можливість протезування. Можна отримати протез коштом держави, але це буде не той протез, який хотіли б отримати воїни: "Коли людина приходить в управління соцзахисту, щоб отримати цю послугу, оформити це все, виявляється, що це найпростіший протез. Але люди, особливо молодь, яка хоче жити, хочуть мати нормальний біопротез. Біопротезом, на жаль, не забезпечує держава зараз, і це треба шукати десь".

Наталія Вінник уточнила, що наразі шукають благодійників, які б допомогли Михайлу отримати якісний протез:

"Це все дуже великі кошти, і хочеться звернутись до організацій, до волонтерів, які займаються такими військовими, допомогти нашому Міші. Цей хлопець – він молодець, він не впав духом, він вижив". До вторгнення Михайло працював будівельником. За спеціальністю він агроном, далі збирається займатися сільським господарством. Допомогу військовослужбовцям на відкриття власної справи можна отримати в центрі зайнятості, сказала заступниця директора Охтирської філії обласного центру зайнятості Ганна Бондаренко. За її словами, це може бути грант на суму до мільйона гривень:

"Якщо людина бажає відкрити свою підприємницьку діяльність, готує певний перелік документів, подає заявку, формує бізнес-план і може отримати ці кошти на або створення нового бізнесу і відкриття себе як ФОП, або вже на розвиток існуючої фізичної особи-підприємця".

Ганна Бондаренко повідомила, що кілька людей у громаді вже отримали гранти і працюють. Для того, щоб військовослужбовці дізналися більше про види допомог, які вони можуть отримати, Охтирський центр комплектування зібрав разом усі служби, які можуть надати таку допомогу.

Крім того, у громадах Охтирського району, є і власні програми підтримки захисників, зазначила Оксана Мицай, начальниця відділу з надання соціальних послуг Чернеччинської сільської ради:

"До програми соціального захисту населення були внесені видатки на надання матеріальної допомоги дітям, батьки котрих загинули під час виконання своїх військових обов’язків. Ми також забезпечуємо видатки на поховання військових. Надаємо їм допомогу на лікування і також внесли такий пункт до нашої програми "Надання матеріальної допомоги звільненим з полону". Зараз в громаді проживають 9 дітей, котрі втратили своїх батьків на цій війні, всім їм надано матеріальну допомогу".

На Охтирщині діє кілька програм, спрямованих на підтримку військовослужбовців та їх сімей. Зокрема, це одноразові допомоги сім’ям, дітям і батькам загиблих захисників, щомісячні виплати дітям загиблих, виплати для поранених військових.

"Одноразова допомога в розмірі 20 тисяч гривень. Крім того, ми відшкодовуємо доїзд до місця, де лікуються, і в зворотньому напрямку стовідсотково. Ми встановлюємо статус інваліда війни – особи з інвалідністю внаслідок війни. До нас навіть зверталися і отримали вже відповідне посвідчення захисники Маріуполя, які були в "Азові" і які перебували в полоні, повернулися і також отримують підтримку", — сказала Тетяна Коваленко, начальниця управління соцзахисту населення Охтирської міської ради

Джерело: Суспільне