Головна
В Охтирці збирають пропозиції з перейменування вулиць Печать
Автор Админ   
27.06.2023 г.



Виконком міської ради Охтирки пропонує надати пропозиції для перейменування 18 вулиць.

Виконавчий комітет Охтирської міської ради  (комісія з питання перейменування вулиць, провулків, площ та інших об’єктів топоніміки, розташованих на території Охтирської міської територіальної громади) оголошує збір пропозицій від мешканців територіальної громади, науковців, експертів щодо нових найменувань топонімів у Охтирській міській територіальній громаді, які пов’язані з державою-агресором, комуністичним тоталітарним режимом, імперськими та радянськими ідеологемами з врахуванням історичних назв, збереження пам’яті про вагомі для України та Охтирської міської територіальної громади, Сумської області, історичні постаті та події.

Мета збору пропозицій: очищення топонімів у Охтирській міській територіальній громаді, пов’язаних із державою-агресором, комуністичним тоталітарним режимом, імперськими та радянськими ідеологемами, беручи до уваги численні звернення мешканців, забезпечення врахування думки громадськості та представників експертного середовища.

На розгляд мешканцям запропоновано напрацьований перелік  вулиць та провулків, що підлягають перейменуванню, які запропоновані  за результатами засідання комісії з питання перейменування вулиць, провулків, площ та інших об’єктів топоніміки, розташованих на території Охтирської міської територіальної громади, а також очікуються пропозиції  щодо нових найменувань з врахуванням історичних назв, збереження пам’яті про вагомі для України та Охтирської міської територіальної громади, Сумської області, історичні постаті та події.

Громадське обговорення буде проходити у формі консультацій з громадськістю у період з 27 червня 2023 р. по 07 липня 2023 р. (включно).

Пропозиції  (з відповідним обґрунтуванням)  подаються у паперовій формі за адресою: вул. Батюка, 24, м. Охтирка, Сумська обл. із зазначенням найменування та місцезнаходження (юр.особи), прізвища, імені, по батькові, адреси, особистим підписом особи, яка їх подає, у встановлений строк.

Анонімні пропозиції (зауваження), а також пропозиції, поданні після встановленого строку не реєструються і не розглядаються.

Консультації з питання, що винесено на громадське обговорення можна отримати в у відділі містобудування та архітектури Охтирської міської ради за адресою: вул. Івана Шаповала, 27-а, м. Охтирка, Сумська обл.

Контактної особи: Логвіненко Інна Олександрівна, секретар комісії з питання перейменування вулиць, провулків, площ та інших об’єктів топоніміки, розташованих на території Охтирської міської територіальної громади, головний спеціаліст відділу містобудування та архітектури Охтирської міської ради, тел.: 05446-2-57-21.

Результати збору пропозицій від громадськості будуть оприлюднені на офіційному сайті Охтирської міської ради:  (https://okhtyrkamr.gov.ua/).

 

Перелік назв площ, вулиць та провулків Охтирської міської територіальної громади, що потребують перейменування у зв’язку з військовою агресією росії проти України, які пов’язані з російською федерацією – державою агресором.

№/п

Назва

 

Короткий опис

1.

вул. Грибоєдова

Олександр Сергійович Грибоєдов – російський дипломат, поет, драматург, піаністкомпозитор, дворянин, статський радник. Народився в Москві в родині офіцера російської гвардії, дворянина. Отримав різносторонню домашню освіту. Семи років відданий в Московський університетський пансіон. В одинадцять років Грибоєдов – студент Московського університету. Корнет Московського гусарського полку, секретар російської місії в Персії.

Дійсний член Вільного товариства любителів російської словесності.

2

вул. Разіна

Степан Тимофійович Разін (відомий також як росіянин Стенька Разін – ватажок повстання 1667—1671 років у Московському царстві, находився серед донських козаків зі станиці Наума Васильєва, відправлених у Москву в Посольський приказ.

У 1662 р. Разін став отаманом та очолив військовий похід козаків на Перекоп проти кримчаків. Козацька рада («коло») дозволила Разіну набрати охочих людей для походу.

3

пров. Глінки

Михайло Іванович Глінка –  російський композитор, засновник російської класичної музики.

4

пров. Кутузова

Голенищев-Кутузов Михайло Іларіонович – російський полководець і дипломат, генерал-фельдмаршал і світлійший князь. Герой франко-російської війни. Російський посол в Османській імперії. Нищив українців.

Командував корпусом під час Російсько-польської війни 1792 року.

У 1811—1812 роках Кутузов очолював російські війська у російсько-турецькій війні 1806—1812 років.

Із початком походу Наполеона на Росію 1812 року, Кутузов командував спершу Санкт-Петербурзьким, а потім Московським ополченням. У серпні 1812 року Кутузов став головнокомандувачем російської армії.

5

пров. Матяша

Матяш Ракоші – угорський комуністичний політик єврейського походження. Був фактичним лідером Угорщини від 1945 до 1956 року – спочатку як Генеральний секретар Комуністичної партії Угорщини (1945—1948), а згодом – як Генеральний секретар Угорської партії праці (1948—1956). Його правління було узгоджено з політикою Йосипа Сталіна. Ракоші називав себе «найкращим угорським учнем Сталіна», копіюючи сталінський режим в найдрібніших деталях, аж до того, що в останні роки його правління угорська військова форма була ідентична до радянської.

6

пров. Нахімова

Павло Степанович Нахімов – флотоводець Російської імперії.

7

пров. Потьомкіна

Григорій Олександрович Потьомкін  – російський державний і військовий діяч, дипломат, генерал-фельдмаршал, князь. Великий Гетьман Катеринославських та Чорноморських козацьких військ.

8

пров. Чернишевського

Микола Гаврилович Чернишевський – російський публіцист і письменник. У рухах поневолених народів Чернишевський бачив позитивне явище і відстоював право українців творити власну культуру рідною мовою. Позитивно оцінював творчість Тараса Шевченка та інших українських письменників

9

пров. Бородіна

Олександр Порфирович Бородін – російський композитор (член «Могутньої купки») і вчений-хімік.

Бородін –  один із творців російських класичних симфоній та квартета. Бородін уперше ввів у романс образи російського богатирського епосу.

У своїх творах Бородін часто звертається до теми величі російського народу, любові до батьківщини, волелюбності. Ім’ям Бородіна названий Російський Державний квартет імені О.П. Бородіна.

10

вул. Чайковського

Петро Ілліч Чайковський – російський композитор, диригент і педагог. З дитинства перейнявся невимовною красою характеристичних рис російської народної музики. Був директором Московського відділу Російського музичного товариства, викладач у Московській консерваторії. Чайковський брав активну участь у творчому житті Москви.

11

вул. Тимірязєва

Климент Аркадійович Тимірязєв російський природознавець-дарвініст, біолог, фізіолог, один з основоположників російської і радянської школи фізіологів рослин; член-кореспондент російської академії наук. Професор в Петровській сільськогосподарській академії в Москві. Завідувач першою в Росії кафедрою анатомії та фізіології рослин, одночасно професор Московського університету.

Тимірязєв був у Росії одним з найпослідовніших прихильників, пропагандистів і теоретиків дарвінізму. Ім’я Тимірязєва носить Російський Державний аграрний університет.

У Москві є вулиця Тимірязєва, район «Тимірязєвка», станція Московського метро імені Тимірязєва (відкрито у 1991 році).

12

пров. Гуревича

Георгій Йосипович Гуревич – радянський та російський письменник-фантаст, критик і дослідник наукової фантастики, популяризатор науки. Один з провідних авторів післявоєнної наукової фантастики в СРСР,

13

вул. Руднєва

Семен Васильович Руднєв – активний діяч радянського партизанського руху, комісар з’єднання під командуванням С. А. Ковпака, генерал-майор (1943), Герой Радянського Союзу (1944, посмертно). З вересня 1942 р. був членом підпільного ЦК КП(б)У. З початком Радянсько-німецької війни він організував на Сумщині місцевий партизанський загін. Згодом Руднєв став активним діячем радянського партизанського руху, комісаром з’єднання іншого путивлянина – Сидора Ковпака.

Був головнокомандувачем російської армії впродовж російсько-турецької війни 1787-92 рр. Ініціатор створення Корпусу малоросійських піших стрільців, сформованого з українських козаків, міщан і селян для участі у війнах Російської імперії з Туреччиною .

У 1775 за ініціативою Потьомкіна було ліквідовано Запорізьку Січ

14

пров.

Гончарова

Іван Олександрович Гончаров – російський письменник, член-кореспондент Імператорської Академії наук по Розряду Російської мови і словесності.

1859 року в Росії вперше прозвучало слово «обломовщина». Через долю головного героя свого нового роману Гончаров показав соціальне явище. Вихід у світ «Обломова» і величезний успіх його у читачів принесли Гончарову славу одного з найвидатніших російських письменників. 

 

15

пров. Гусарський

Назву отримав на честь Охтирського 12-го гусарського полку. Утворений на основі Охтирського слобідського козацького полку. У 1766 році був остаточно сформований та приєднаний до Української дивізії – військового формування Російської імператорської армії, розташованого на території сучасної України з 1709 року.

16

вул. 29 повітряно-десантного полку

29 повітряно-десантний полк – брав безпосередню участь у боях за радгосп Ударник на охтирському напрямку, які були частиною етапу Курської битви, яка увійшла в історію під назвою «Ліквідація Бєлгородсько-Харківської групи німецько-фашистських військ». Завершенням цих жорстоких боїв  стало визволення міста Охтирка 25 серпня 1943 року.

На місці бою 29 повітряно-десантного полку у 1966 році відкрито Курган Бойової Слави.

17

пров. Гастелло

Гастелло Микола Францевич – радянський льотчик часів Другої світової війни, який став легендою в радянській пропаганді після того, як спрямував свій підбитий літакбомбардувальник у механізовану колону німців. Герой Радянського Союзу (посмертно).

26 червня 1941 року під час завдання удару по ворожій колоні бомбардувальник ДБ-3Ф, командир 2-ї ескадрильї 207-го далекобомбардувального авіаційного полку під час бойового вильоту бомбардував ворожу колону на шляху МолодечноРадошковичі. Літак капітана було підбито, і він вирішив використати його для тарана. Разом з ним загинули всі члени екіпажу: капітан Анатолій Бурденюк, лейтенант Г. М. Скоробогатий, старший сержант О. О. Калінін.

Подвиг Миколи Францевича став одним з найвідоміших за період Другої світової війни, «гастеловцями» стали називати тих льотчиків, які здійснили вогняний таран.

18

пров. Паризької Комуни

Паризька Комуна – революційний уряд під час бурхливих подій, що відбувалися в Парижі у другій половині XIX століття (1871). Деякі історики вважають Паризьку комуну передвісником похмурих подій більшовицької революції 1917 року в Російській імперії. Оскільки по суті саме Паризька комуна стала першою в історії спробою зміни державного ладу з умовного капіталізму на соціалізм.

 

 

=