Головна
Депутати затвердили схему теплопостачання Охтирки та є нюанси Печать
Автор Админ   
23.06.2023 г.



22 червня відбулось позачергове засідання сесії Охтирської міської ради.

Депутати розглянули багато важливих питань, але найважливішим було затвердити схему теплопостачання м.Охтирка на найближчі 10 років.

В обласній військовій адміністрації вже не можуть дочекатись, коли дозріє поле з замовленнями на мільярди, а замовником стане Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Сумській області. 

Трохи предісторії коротко. 

Нещодавно очільник ОВА Володимир Артюх приїжджав до Охтирки, щоб ще раз пояснити міському голові Павлу Кузьменку наскільки важливе питання затвердження схеми теплопостачання. 

Офіційно темою робочої наради було про оперативну ситуацію щодо підготовки котельного господарства Охтирки до роботи у зимовий період, відновлення ТЕЦ та здійснення інженерно-технічного захисту. 

Минулого року Охтирка «не освоїла» близько 80 млн. грн. на котел, як це лобіювали в області, через відсутність необхідної документації. «Золоті» руки працівників ТЕЦ не дали замерзнути охтирчанам, чиї домівки залишились під’єднаними до мережі. Було навіть в більшості домів жаркувато, через потребу нагріти найвіддаленіші багатоповерхівки, річний обсяг газу треба було погоджувати з нормальними цифрами, а зима видалась теплою. Охтирчани  мали «захмарні» рахунки, але ж не замерзли.



І от в Мінрегіоні погодили схему, де передбачається фронт робіт на мільярди. Обидва сценарія в реалізації схеми передбачають модернізацію ТЕЦ, заміну труб в мережі і доопрацювання «пам’ятника» від Нафтогазу за 860 мільйонів: котельні на щепі. Нагадаю, нова котельня на щепі аж 4,5 Гкал виробила при потребі міста у 10 раз більше. Тариф з щепою виявився дорожчим, ніж на газу, та й щепи недостатньо для опалення всього міста.

Тепер хотять приблизно за 230 мільйонів зробити котельню Нафтогазу готовою до роботи самостійно. На питання депутатів «Навіщо?» відповіді внятно не надано. 

Жоден з сценарієв не передбачає можливість встановлення мінікотелень для багатоповерхівок. Один із розробників проєкту відповів на запитання депутатів про мінікотельні, що це не передбачено державною політикою, а щодо питання безпеки під час воєнного стану, можливості ворожих бомбардувань: «Мы все умрем». Хто має час, може подивитись записи засідань комунальної комісії та запис сесії міської ради приблизно з 1 год 15 хв від початку.

Розробник запевняв депутатів, що централізоване опалення найвигідніше, а в Охтирці ТЕЦ з когенерацією це просто скарб. Вироблення тепла в процесі когенерації найдешевше, от тільки чомусь в тарифах це ніхто не врахував і ще й відсоток втрат по голим трубам більше 30 %.

Після виступу розробника, депутатів попросили сформулювати письмово свої побажання до схеми, яку ще й не всі могли глянути. Ці всі зауваження врахують та внесуть правки до схеми. А поки що навіть на графічних матеріалах до схеми забагато  незрозумілого. Наприклад, ЗОШ №4 на цих «малюнках» під’єднана до ТЕЦ, хоча там є своя котельня, а стадіон Нафтовик, басейн, готель Нафтовик від’єднані. Мабуть, не хочуть нафтовики дешевих тарифів від ТЕЦ. 



Роздрукованого остаточного варіанту схеми ще ніхто з депутатів не бачив. Міський голова Кузьменко поспішає вгодити області. Охтирчан же знову пошиють в дурні. Бо вже другий голова ОВА нам обіцяє тепло до 15 жовтня і найнижчі тарифи.

Про голосування: всі, крім одного обранця, проголосували за схему.