Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Важливо arrow Між Україною та Литвою підписано Угоду про взаємне визнання та обмін посвідчень водія
Між Україною та Литвою підписано Угоду про взаємне визнання та обмін посвідчень водія Печать
Автор Админ   
01.06.2023 г.



У Брюсселі підписали двосторонню Угоду про взаємне визнання посвідчень водія від імені Уряду України Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та Міністр внутрішніх справ Литовської Республіки Агне Білотайте.

Угода розпочне діяти через 2 місяці після завершення внутрішньодержавних процедур в Україні та Литві, необхідних для набрання нею чинності.

Тобто, очікуємо, що українці, які захочуть в Литві обміняти українське посвідчення водія на литовське, зможуть це зробити без обов’язкового підтвердження своїх знань та навичок. Так само громадяни Литви, які переїхали на постійне місце проживання до України, і хочуть обміняти своє литовське посвідчення водія на посвідчення українського зразка, зможуть зробити це без складання іспитів у сервісних центрах МВС.

Ігор Клименко привітав цю Угоду та висловив сподівання, що взаємне визнання посвідчень водія між Україною та Литвою допоможе забезпечити права громадян в обох країнах: «Угода має на меті врегулювати питання взаємного визнання та обміну посвідчень водія громадян України та Литви, які переїжджають на постійне проживання в державу іншої сторони за спрощеною процедурою. Дякуємо Уряду Литви за прихисток українських громадян на фоні вторгнення рф та визнання відповідних документів».

Для обміну литовського посвідчення водія громадянам Литовської Республіки в Україні потрібно складати іспити в сервісних центрах МВС, відповідно українцям в Литві теж потрібно складати іспити у відповідних компетентних органах країни. Чекаємо офіційного затвердження тексту Угоди Кабінетом міністрів України.

Варто нагадати, що національне посвідчення водія, видане в Україні, як і посвідчення водія, видане в Литві є посвідченням європейського зразка. Обов’язкової вимоги обмінювати такі посвідчення абсолютно всім — не існує. Тобто, мова не про туристів чи тих водіїв, які тимчасово перебувають за кордоном. Обмін варто буде зробити, якщо водій переїхав на постійне місце проживання до іншої країни.

Відповідно до Угоди для обміну національних посвідчень водія громадянин іншої країни подаватиме компетентному органу держави такі документи:

дійсне посвідчення водія;

переклад цього посвідчення водія, засвідчений нотаріально, мовою держави іншої договірної сторони (в Україні — українською, в Литві — литовською);

дійсний документ, що підтверджує постійне проживання на території іншої договірної сторони;

дійсну медичну довідку про придатність до керування транспортним засобом;

квитанцію або документ, що підтверджує оплату збору або послуг з обміну посвідчення водія.

Нагадуємо, що консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 29 0-19-88 або на сторінці Головного сервісного центру МВС в Фейсбук. Відповіді на найпоширеніші питання можна знайти на сайті.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg