Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow В Україні запроваджують електронні бланки обов’язкового технічного контролю
В Україні запроваджують електронні бланки обов’язкового технічного контролю Печать
Автор Админ   
27.05.2023 г.



Громадський транспорт, служби таксі, вантажні фірми та логістичні компанії мають проходити обов’язковий технічний контроль 

Усі перевізники в Україні — громадський транспорт, служби таксі, вантажні фірми та логістичні компанії — тобто, юридичні особи, які надають послуги з автомобільного перевезення людей або вантажів мають проходити обов’язковий технічний контроль транспортних засобів. Цей інструмент перевірки технічного стану комерційних авто має ефективно працювати на користь тих громадян, які отримують послуги цих перевізників.

Головний сервісний центр МВС напрацював деякі законодавчі зміни, які дозволяють більш ефективно здійснювати обов’язковий технічний контроль за перевізниками. Кабінет Міністрів України затвердив їх нормативно у Постанові № 514 від 19 травня 2023 року. Вони набудуть чинності через 3 місяці після опублікування.

Нагляд за тими суб’єктами, які здійснюють обов’язковий технічний контроль транспортних засобів перевізників буде проводитись не фотофіксацією, а за допомогою відеозйомки.

«Зараз під час проведення обов’язкового технічного контролю транспортних засобів перевізників здійснюється лише фотофіксація. Зокрема фотографують загальний вид транспортного засобу під час перевірки гальм, процес перевірки світла фар та показника одометра. А буде запроваджено відеофіксацію проведення ОТК через 6 місяців після закінчення воєнного стану. Відеофіксація буде здійснюватися під час усього процесу перевірки технічного стану, а матеріали відеофіксації зберігатимуться у суб’єкта проведення ОТК. Посилання на файли з відеофіксацією після проведення перевірки автомобіля завантажуватимуться до загальнодержавної бази даних. Органи державної влади та місцевого самоврядування, юридичні особи та громадяни за відповідними зверненнями зможуть отримати від суб’єкта проведення обов’язкового технічного контролю транспортного засобу відеоматеріали процесу перевірки транспортного засобу», — пояснив начальник управління взаємодії із суб’єктами обов’язкового технічного контролю Головного сервісного центру МВС Віталій Фіклістов в ефірі загальнонаціонального марафону «Єдині новини».

На дорогах не має бути несправних або застарілих маршруток, вантажівок або таксі. Як вони отримують протоколи обов’язкового технічного контролю — буде тепер фіксуватися весь процес огляду транспортного засобу.

Також запроваджуємо електронний протокол, аби уся інформація потрібна для різних структурних підрозділів МВС була в Єдиному державному реєстрі МВС. Аби не виникало бажання підробляти паперові бланки ні в перевізників, ні в суб’єктів господарювання, які проводять цей технічний контроль за транспортними засобами.

«На сьогодні протокол з результатами технічного контролю автомобіля друкується лише на паперовому бланку встановленого зразка. Також спостерігалися непоодинокі випадки підробки бланків протоколів технічного контролю. Запровадження електронної форми протоколу зменшить рівень ризику підробки протоколу перевірки технічного стану автомобіля. Водночас Міністерство внутрішніх справ України та Головний сервісний центр МВС постійно працюють над створенням сучасних електронних форм взаємодії та доступності для громадян і суб’єктів бізнесу», — додав Віталій Фіклістов.

Зміни також стосуються спрощення процедури подання заяв про погодження переобладнання транспортних засобів цих юридичних осіб, які надають послуги перевізників. Зокрема виключена необхідність подання до заяви копії свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та акта проведення його огляду. Адже ці документи і так є в електронному реєстрі і більше немає необхідності в їх зберіганні на етапі оформлення дозволу на переобладнання.

Нагадуємо, що консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінці Головного сервісного центру МВС в Фейсбук. Відповіді на найпоширеніші питання можна знайти на сайті.


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg