Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Складані ножі в українській армії: вимоги та особливості використання
Печать
12.04.2023 г.

Складані ножі в українській армії: вимоги та особливості використання 

Вони є надійним і універсальним ріжучим інструментом, який можна використовувати для вирішення найширшого кола завдань, від розкриття банок з тушонкою до підготування стрілецької позиції

Складані ножі вже багато років є незамінною частиною солдатського спорядження. Вони є надійним і універсальним ріжучим інструментом, який можна використовувати для вирішення найширшого кола завдань, від розкриття банок з тушонкою до підготування стрілецької позиції. У цій статті ми розглянемо загальні рекомендації до складних ножів, придатних для використання військовими.

Складаний ніж для військового, вимоги та характеристики

Вимоги до складаних ножів, які використовуються військовими, можуть бути досить жорсткими, і не дарма. Як і будь-яке інше армійське спорядження, вони повинні витримувати серйозні навантаження і часте застосування, а також забезпечувати надійну роботу в польових умовах.

Дивитись на сайті - https://wellgo.ua/nozhi/skladnye/



Список ключових вимог до складних ножів, придатних для використання в армії, включають:

Довговічність

Складані ножі мають бути міцними і витримувати грубе поводження, екстремальні температури, вплив води, бути не дуже чутливими до засмічення.

Зрозуміло, що ультралегкі піджачники та офісні фліпери на примхливих керамічних підшипниках ніколи не потраплять до цього списку. Це справді важливо. Обов'язково переконайтеся, що в осьовому механізмі ножа встановлені шайби, а не підшипники!

Уникайте ножів з будь-якими полегшуючими або декоративними отворами в клинку та рукояті. Все, що може зламатися чи відвалитися – зламається та відвалиться! Все що може засмітитись та забитися брудом – заб'ється та засмітиться!

До речі, якщо гвинти, що стягують рукоять ножа матимуть звичайні прямі шліци, це може значно спростити чищення ножа та догляд за ним.

Матеріал клинка

Матеріал клинка мусить бути міцним і добре тримати гостроту ріжучої кромки. При цьому, бути простим в обслуговуванні та заточуванні. А також стійким до корозії.

Треба сказати, що в наш час цим вимогам відповідає чималий перелік нержавіючих та інструментальних сталей. Особливо, якщо їх додатково захистити зносостійким протикорозійним покриттям.

Вкрай широко в цьому плані відома доволі вдала американська інструментальна сталь D2.

Багато виробників ножів рекомендують також сучасні порошкові сталі типу Böhler N690 або 154СМ, які дійсно відрізняються високою міцністю і довго зберігають гостроту клинка. Головними недоліками порошкових сталей є їх висока ціна і твердість, що ускладнює заточування в польових умовах.

Так що, як більш дешевий і простий в обслуговуванні варіант цілком можна розглянути бюджетні але якісні нержавійки типу AUS 8, 8Cr14MoV або навіть 65X13.

Механізм блокування клинка (замок)

Механізм блокування мусить бути надійним і нерухомо утримувати клинок на місці під час роботи, запобігаючи його випадковому закриттю та травмуванню вашої руки.

До замків такого типу можна віднести frame lock, axis lock, а також дещо поступаючийся ним, але теж цілком надійний liner lock.

Якщо пружина замку додатково забезпечена якимось запобіжником, це вагомий додатковий плюс.

Від використання ножів-автоматів (викидушок) краще відмовитись. Вони бувають схильні до мимовільного спрацьовування, а складний механізм викиду клинка погано позначається на їх надійності.

Розмір та вага

Не буває ідеальних чи правильних розмірів ножа. Розмір та вага ножа повинні відповідати його регулярному щоденному використанню. З одного боку, вам потрібно, щоб ніж був міцним, надійним, придатним до серйозної роботи. З іншого боку, вам знадобиться постійно носити цей ніж із собою, значить він не має бути надто громіздким і важким.

Товстий клинок гарантує міцність. З іншого боку, ніж, занадто товстий у обусі, буде гірше різати. Він просто ув'язатиме в матеріалі через свою товщину.

Великі та масивні ножі, типу того ж Medford Praetorian, виглядають дуже переконливо. Але подумайте, чи насправді вони зручні для щоденного використання (та ще й за такою ціною)?

Зверніть увагу на вістря ножа. Дуже тонкий кінчик може зламатися при бічних навантаженнях. Наприклад, саме через цей недолік прийнято критикувати дуже хороші ножі (а також їх клони) від компанії Spyderco. Зате ножі з клинком типу американський танто, навпаки, славляться міцністю свого вістря, хоча в різучості вони, звичайно, поступляться потрійним клином Spyderco.

Форма клинка

Зазвичай рекомендують не захоплюватися яскраво вираженими колючими стилето- і кинджалодобними клинками. Натомість краще підібрати максимально універсальний ніж, який буде саме корисним і надійним ріжучим інструментом, а не зброєю. Саме в цій ролі вам доведеться його використовувати 99,9% всього часу.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg