Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Війна і комунальні платежі. Чому важливо не накопичувати борги
Війна і комунальні платежі. Чому важливо не накопичувати борги Печать
Автор Админ   
14.01.2023 г.



В Охтирській міськраді звернулись до охтирчан з проханням сплачувати «комуналку»

Заборгованість за комунальні послуги в Україні набуває катастрофічних масштабів. І в Охтирці існують випадки, коли за комунальні послуги не розраховуються роками, а сума боргу лише одного абонента може обчислюватися десятками і навіть сотнями тисяч гривень.

Є чимало прикладів накопичення великих боргів цілком платоспроможнии власниками майна, які і до війни були злісними боржниками. 

 ГРОМАДЯНАМ ПОТРІБНО УСВІДОМИТИ, ЩО КОМУНАЛЬНИКИ СЬОГОДНІ ЗАХИЩАЮТЬ ЩЕ ОДИН ВАЖЛИВИЙ ФРОНТ – ФРОНТ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ І ВОНИ МОЖУТЬ БЕЗКОШТОВНО ОБСЛУГОВУВАТИ ПОМЕШКАННЯ ЛИШЕ ПЕВНИЙ ЧАС. АЛЕ НЕ ОТРИМАВШИ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ЗА ДЕКІЛЬКА МІСЯЦІВ – СПЕЦІАЛІСТИ ПОЧНУТЬ ЗВІЛЬНЯТИСЯ І ШУКАТИ ІНШУ РОБОТУ, ЩОБ ПРОКОРМИТИ СІМ’Ї.

 На тлі воєнних дій фінансове становище українських родин дійсно непросте: стрімке безробіття, інфляція та підвищення цін на харчі, на жаль, поглиблюють соціальну проблему в Україні. 

Тому в умовах воєнного стану влада України пішла на низку поступок для споживачів комунальних послуг. 

 Верховна Рада ухвалила закон №7427, який забороняє підвищення комунальних тарифів для населення під час дії воєнного стану в Україні та шести місяців після його завершення.

 Кабінет Міністрів України постановою від 5 березня 2022 року заборонив:

 нараховувати та стягувати неустойку (штрафи, пеню), інфляційні нарахування, проценти річні, нараховані на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;

 припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

 Така заборона діятиме до припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

НАКОПИЧЕННЯ БОРГІВ НЕ ПРИЗВЕДЕ ДО ЇХ СПИСАННЯ, КРАЩЕ РЕСТРУКТУРИЗУВАТИ ЧИ ПОГАСИТИ ХОЧА Б ЧАСТИНУ ЗАБОРГОВАНОСТІ З ПЛАТІЖОК

 Більшість споживачів розуміє: чи живуть вони у своїй квартирі, чи в чужій, але хтось має вивозити сміття, прибирати двір, надавати воду, тепло і світло до оселі. Адже комунальні служби не припиняють роботу: навіть у перші дні війни вони не покинули міста напризволяще і продовжували сумлінно надавати послуги. Цим працівникам потрібно платити зарплати, підприємствам покривати поточні витрати, відраховувати гроші до держбюджету тощо. 

 Чи потрібно платити за комуналку, якщо сім’я виїхала на час війни за кордон? – одне з найпоширеніших питань. 

 Виїзд за межі України не звільняє громадян від сплати за надані комунальні послуги. Якщо за ці послуги у вас накопичилися борги, їх потрібно погасити: або зараз, або після війни.

 Чи спишуть борги за комунальні послуги, які виникли під час війни?

 Якщо під час війни ви не втратили нерухоме майно, після завершення воєнних дій борги за комуналку не спишуть. Їх усе одно доведеться заплатити. 

 Тому сидіти, склавши руки, якщо у вас немає грошей на оплату комунальних послуг – не кращий вихід із ситуації. Ви можете:

а) звернутися у службу, якій ви заборгували, і просити про реструктуризацію боргу. Зазвичай комунальні служби йдуть назустріч клієнтам і, наприклад, борг, який сформувався за опалювальний сезон, почастинно розтягують на увесь рік;

б) оформити субсидію на неопалювальний чи опалювальний сезони. Процедура має свої особливості, зокрема потребує документального підтвердження вашої часткової неплатоспроможності.

 Отже, під час війни українці звільнені від пені і штрафів за несплату комунальних послуг. Але загалом оплату комуналки в Україні не відмінено. Виняток становлять люди, які втратили нерухомість унаслідок війни.

 Після перемоги України у війні борги за світло, воду, газ доведеться погасити. То краще це робити поступово, а не тоді, коли сума боргу буде доволі суттєвою для гаманця.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg