Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Про пільги для ФОП та зміни в оподаткуванні підприємців
Про пільги для ФОП та зміни в оподаткуванні підприємців Печать
Автор Админ   
12.01.2023 г.



Про пільги для ФОП та зміни в оподаткуванні підприємців інформує Управління фінансів та економіки Охтирської міської ради.

Скоро буде рік, як наша країна живе в умовах воєнного стану. Для того, щоб полегшити діяльність підприємців та підтримати їх бізнес в цей важкий час, державою було впроваджено ряд заходів, спрямованих на стабілізацію економіки.

Одним із таких заходів стало прийняття Закону України від 15.03.2022 року №2120 та від 24.03.2022 року №2142 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», якими були внесені зміни до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів. І хоча з того моменту вже пройшло досить багато часу, в багатьох ФОПів ще досі виникають питання, які податки вони можуть не платити та як обліковувати та подавати звітність в такому випадку.

Тож далі розглянемо, які є пільги для ФОП в воєнний стан та які зміни в оподаткуванні підприємців передбачені новим законом.

Пільги під час воєнного стану для ФОП: сплата ЄСВ та єдиного податку

ФОПи як на загальній системі оподаткування, так і ті, що сплачують єдиний податок, на період дії в країні воєнного стану та ще протягом 12 місяців після його закінчення/відміни звільняються від обов’язку сплачувати ЄСВ «за себе».

Нараховувати та обчислювати ЄСВ у випадку несплати, також не потрібно.

Тобто, з березня або з будь-якого місяця після нього можна перестати сплачувати ЄСВ. Єдине, що потрібно врахувати, так це те, що факт несплати треба відобразити в звіті (Додаток 1 до декларації), проставивши нулі навпроти місяців, за які не буде здійснюватися плата податку.

Цей звіт подаватиметься за рік в 2023 році, тому в ньому як мінімум дві сплати мають бути відображені – за січень і за лютий (до прийняття закону).

Разом з тим, уряд закликає сплачувати ЄСВ тих підприємців, що мають таку можливість. Адже саме з цього податку здійснюються соціальні виплати, такі як пенсії та різноманітні допомоги незахищеним категоріям населення, тому ці кошти потрібні для бюджету країни.

Також підприємці мають пам’ятати, що у випадку несплати ЄСВ страховий стаж зараховуватися не буде.

Що стосується єдиного податку, то законом визначено, що з 1 квітня і до припинення/скасування воєнного стану «єдинники» 1 та 2 груп оподаткування можуть його не сплачувати.

При прийнятті рішення не сплачувати єдиний податок підприємці мають відобразити цей факт при поданні річної декларації. При цьому сплата єдиного податку за січень, лютий та березень є обов’язковою та має бути зафіксована при заповненні звітності.

В звіті (в таблиці, де фіксуються суми авансових внесків), за І квартал буде вказана повна сума єдиного податку, а за наступні квартали – по факту сплати.

Якщо, наприклад, підприємець вирішив не сплачувати єдиний податок з ІІІ кварталу і надалі, то в цих колонках будуть стояти нулі.

При цьому законом передбачається, що якщо підприємці не мають змоги сплатити обов’язковий до сплати єдиний податко за І квартал, то вони можуть це зробити після закінчення воєнного стану.

Скільки мають платити ФОПи 3 групи – 5% чи 2%

Оподаткування та подання звітності для ФОПів 3 групи в І кварталі 2022 залишається без змін, тобто необхідно сплатити 5% від отриманого доходу.

Як і для ФОП 1 та 2 групи, 3 група має право сплатити нарахований єдиний податок після закінчення воєнного стану, при цьому штрафні санкції нараховуватися не будуть.

З ІІ кварталу 2022 року ФОПи та юрособи мають право подати заяву на перехід на 3 групу зі спеціальними умовами оподаткування – ставкою 2%. При цьому «звичайна» 3 група, в рамках якої підприємці мають сплачувати 5% податку, залишається.

Тобто полегшенні умови оподаткування в 2% будуть застосовуватися тільки до тих, хто виявив таке бажання, подавши відповідну заяву.

Звітування для 3 групи на спрощеній системі буде відбуватися по іншому бланку. На відміну від ФОПів, що сплачують 5%, підприємці на 2% повинні звітувати та сплачувати єдиний податок щомісячно, а не раз в квартал. Спеціальні умови оподаткування будуть тривати на період дії воєнного стану.

Перехід на 2% оподаткування не є обов’язковим та не відбувається автоматично. Тобто, підприємства, які не виявили бажання щось змінювати у своїй діяльності та не подали заяву про зниження податку до 2%, будуть оподатковуватися як і раніше в 5% та подавати звітність в звичному для них режимі.

Пільги по сплаті за землю

Тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

Сплата податку на нерухомість на період дії воєнного стану

Тимчасово положення статті 266 Податкового кодексу України застосовуються з урахуванням таких особливостей:

за 2021 та 2022 податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, які перебувають у власності фізичних осіб, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, та за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України. Фізичні особи звільняються від відрахувань до державної казни за володіння нерухомістю на 2021 та 2022 роки, оскільки сплата такого податку здійснюється за попередній рік, то йдеться про 2022 та 2023 роки;

за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, які перебувають у власності юридичних осіб, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, та за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України. За січень-лютий 2022 року юридичним особам, які володіють нежитловою нерухомістю, податок доведеться сплатити;

тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, введений Указом Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України “Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації. При цьому платники податку – юридичні особи протягом шести календарних місяців після місяця, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, введений Указом Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України “Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відображаються зміни розміру податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за відповідний податковий період. Для платників податку – фізичних осіб контролюючий орган самостійно обчислює податкове зобов’язання за період з 1 січня по 1 березня 2022 року.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії та територій тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

Порядок визнання об’єктів житлової нерухомості такими, що непридатні для проживання у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, визначається Кабінетом Міністрів України.

Підтримка бізнесу – важлива умова стабілізації економіки та подолання економічної кризи, в якій опинилася Україна через війну.

Держава зробила все можливе, щоб полегшити діяльність підприємств в цей період. Мова йде не лише про надання можливості не сплачувати взагалі, або сплачувати менший відсоток податку. Крім цього, законом встановлено мораторій на документальні перевірки підприємств, в більшості випадків відсутні штрафи при виявленні порушень діяльності ФОПів, полегшені умови реєстрації чи закриття бізнесу, що можна здійснити в онлайн-режимі.

Таким чином, кожен ФОП має можливість працювати та робити свій внесок в покращення економічної ситуації у країні. 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg