Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow В обласному онкоцентрі розпочали підготовку до закупівлі та встановлення МРТ
В обласному онкоцентрі розпочали підготовку до закупівлі та встановлення МРТ Печать
Автор Админ   
11.01.2023 г.



10 січня у Сумському обласному онкоцентрі відбулася робоча нарада з питання створення окремого комплексу для обстеження онкохворих

«Перший етап реконструкції Сумського обласного онкологічного центру успішно завершено. Приступаємо до наступного». З цього розпочав виїзну робочу нараду голова Сумської обласної ради Віктор Федорченко. У заході взяли участь начальник управління майном Олександр Бутирський, керівництво онкоцентру, проєктанти та будівельники.

Загалом, за словами Віктора Федорченка планується зробити окремий комплекс, у якому б люди з онкологічними захворюваннями мали змогу пройти повне обстеження. «Не дивлячись на те, що в Україні воєнний стан, ми виконали свої обіцянки стосовно реконструкції онкологічного диспансеру, який нині має статус центру, і закупили у заклад дороговартісне медичне обладнання. Вже проведено ремонти в приміщеннях, закуплені, встановлені та успішно працюють лінійний прискорювач і комп’ютерний томограф. Тепер ми плануємо зробити реконструкцію приміщень під встановлення магнітно-резонансного томографа, закупити сам апарат, і до літа закінчити ремонт першого поверху хірургічного корпусу, де буде розташоване відділення хімієтерапії», - розповів своє бачення Віктор Федорченко.

За словами директора онкологічного центру Володимира Шевченка, питання закупівлі МРТ стоїть дуже гостро. «Ми, як онкологи, повинні мати МРТ-обстеження пацієнтів обов’язково, - наголосив лікар. - Наразі в Сумах таких апаратів лише три. Один із них – в обласній клінічній лікарні й він вже має термін зносу. Два – у приватних клініках. Вартість одного обстеження понад 3 тисяч грн, а для онкологічних хворих треба пройти їх три».

Також він повідомив, що Сумщина займає 3 місце в Україні за кількістю захворювань. За статистикою на обліку в онкодиспансері перебуває 40 тисяч жителів області, щороку додається 4,5 тисячі нових пацієнтів. А зараз їх кількість ще зросте. І на це є декілька причин. Перша – стреси. Друга – втрачений ланцюг зв’язку між пацієнтом і висококваліфікованим спеціалістом через те, що багато сімейних лікарів виїхали з країни. Третя – значне зменшення постачання ліків, оскільки знищені хаби медичних препаратів, які знаходилися в Харкові. Тому наразі потреба в добудові онкологічного диспансеру і запуску сучасного обладнання постала як ніколи.

Займатимуться розробленням необхідної документації проєктанти, які виконували проєктні роботи бункера під лінійний прискорювач і приміщення для комп’ютерного томографа. Також вони мають досвід проведення робіт під приміщення, де розташовуються МРТ, бо для нього потрібні особливі умови.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg