Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Скарби природи Ворсклянського краю
Скарби природи Ворсклянського краю Печать
Автор Админ   
08.12.2022 г.



Про Куземин, Скельку, Ворсклу і не тільки розповіли в новій книжці «Скарби природи Ворсклянського краю».

6 грудня відбулася презентація книги «Скарби природи Ворсклянського краю». Ця книга - результат ,агаторічних досліджень території Охтирського району науковців Гетьманського національного природного парку, Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка та інших науковців, за загальною редакцією Миколи Петровича Книша, який прокоментував кожен розділ та розповів про історію, цікаві події створення книги. 

Зустріч відбулася в режимі онлайн та офлайн в стінах Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка, який є науковим куратором Гетьманського НПП. 

Також в рамках цього заходу відбулося урочисте підписання договору про проведення навчальних та виробничих практик та угоди про подальшу співпрацю між Гетьманським НПП та Університетом. Миколу Петровича Книша було відзначено почесною грамотою Голови Сумської обласної державної адміністрації за популяризацію науки та вагомий внесок у природоохоронній діяльності Сумщини. 

Дуже цікавий відгук про книгу на сторінці фейсбук Острівець практичної ботаніки:

Колись, навесні 2009 року, ще за президентства В.А. Ющенка, було створено на Сумщині національний природний парк, названий Гетьманським. В українських реаліях національні парки - природоохоронні, рекреаційні, екоосвітні та науково-дослідні установи. Тут природу можна відчути, доторкнутися та навіть скористатися її дарами і послугами, як стверджують люди з економічним складом мислення. 

Про велетенську територію Гетьманського національного природного парку написано популярну книгу, описано й природу решти Охтирського району. Книгу зможе  осилити без зайвих підручних словничків та посібників лише підготовлений читач рівня вчителя природничника школи. Для середньостатистичного читача - це не просте чтиво. А хто хоче легко зрозуміти сучасні підходи до збереження довкілля? Це вже окрема прикладна галузь біологічної та географічної наук.

Отже, в книзі знайдете й короткий виклад історії природокористування, й геологічне минула цього нафто-газового краю, й рельєф з поверхневими та підземними водами. Годі говорити, що тут узагальнено відомості про клімат та грунтовий покрив. Звісно, що природа, а це флора й фауна, описані янайповніше. 

Родзинкою Гетьманського нацпарку є те, що тут добряче попрацювали рідкісні спеціалісти - мікологи та ентомологи, відповідно дослідники грибів та комах. Далеко не кожен український нацпарк може похизуватися тим, що з його території описано нові види для науки. Рідксним видам рослин, тварин і грибів присвячено окремий розділ. 

Книга буде цікавою, навіть якщо її не читати, а просто дивитися численні фотографії (до 5-6 на розвороті), всі з підписами, іноді дотепними. Від кількості фотографій птахів, грибів і рослинок - мерехтить в очах і не віриться, що все це літає, колишеться та чавиться під ногами та колесами. А найбільше вражають карти Охтирського району! Це тематичні карти, де представлено і рослинний покрив, і грунти, і рельєф! Насамкінець є спеціальна карта, де наведено всі природно-заповідні території краю - від найменшої кринички до 120 кілометового Гетьманського НПП.

Книга написана до початку повномасштабного вторгнення русні і вже доопрацьовувати автори не стали. В післямові так і написано, що книга має допомогти відновити спаплюжені бойовими діями ліси й луки. 

Книга на часі й надзвичайно патріотична, бо як не любити рідний край тим, хто босоніж бігав по ворсклянському піску. Українська Ворскла починається в Сумській області, славить Полтавщину і є однією з найбільших лівих притоків батька-Дніпра!

Вітаємо авторів - відомого дослідника природи північного сходу України, орнітолога Миколу Петровича Книша та його молодших колег!

Наклад книги обмежений, але адміністрація Гетьманського нацпарку обіцяла розмістити електронний варіант видання на своєму сайті. Раптом забудуть - нагадайте ось тут: https://www.facebook.com/getmanski.park/posts/520080840152291

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg