Головна
Охтирська міська рада запрошує до обговорення переліку вулиць до перейменування Печать
Автор Админ   
21.11.2022 г.



Охтирська міськрада пропонує до перейменування 46 вулиць та провулків м.Охтирка. Зауваження та пропозиції приймають тільки в письмовому вигляді.

Охтирська міська рада опублікувала інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення (збір пропозицій щодо дерусифікації топонімів у Охтирській міській територіальній громаді) перелік назв вулиць, які пропонуються до перейменування 

Перелік площ, вулиць та провулків на території Охтирської міської територіальної громади, які підлягають перейменуванню, з пропозиціями та поясненнями до них

№ п/п

Існуюча назва

Запропонована назва

м. Охтирка

1

вул. академіка Шмідта

(російський математикастрономгеофізик)

вул. Дмитра Багалія

(український історик, філософ та громадський діяч. Ректор Імператорського Харківського університету (і 906—1910). Один із фундаторів, академік Української Академії Наук (з 1919). Лауреат Уваровської премії (1887). Тільки зважена позиція Багалія дала йому можливість розвивати українську історичну науку. Він був активним учасником археологічного з’їзду і з’їзду архівних працівників (1926 р.). Вчений, також, брав активну участь у виданні масової літератури з різних галузей знань українською мовою, редагував серію книжок культурно-історичної бібліотеки. Він переслідував виразну просвітянську мету: прагнув показати історичні корені і традиції свого краю в силу цілої низки історичних обставин, регіонів України. Особливий напрям наукової діяльності Багалія — це дослідження життя та творчості видатних українських просвітителів — Сковороди і Каразіна. Наукова спадщина вченого включає близько 600 публікацій, це підручники з російської історії, монографії, археологічні видання, статті із історії Слобідської, Лівобережної, Південної України XV— XVIII століття.)

2

вул. Гагаріна

(льотчик-космонавт СРСРГерой Радянського Союзу)

 

вул. Леоніда Каденюка

Леонід Костянтинович Каденюк —

український льотчик-випробувач 1-го класу, генерал-майор авіації, перший і

єдиний астронавт незалежної України, народний депутат України 4-го

скликання, Народний Посол України, Герой України, кавалер ордена “За заслуги” ІІІ ступеня, кавалер ордена “За мужність”. Генерал-майор Збройних Сил України, Президент Аерокосмічного товариства України, радник Прем’єр- міністра України та Голови Державного космічного агентства України, радник та помічник Президента України з питань авіації і космонавтики.

3

вул. Грибоєдова

(російський дипломатпоетдраматургпіаністкомпозитор)

вул. Затишна

4

вул. Дениса Давидова

(російський поетгенерал-лейтенантпартизан)

вул. Небесної сотні

5

вул. Мічуріна

(російський біолог і селекціонер)

вул. Довгополюка

Матвій Лукич Довгополюк  —

український педагог, поет, прозаїк.

Редактор журналу “Трудова освіта”.

Член літературної організації «Плуг», його поезії, оповідання та нариси публікувалися з 1913 року у “Ріллі”, “Кооперативному пути”, “Трудовій освіті”, “Вістях”, “Комуністі”. Професійний агроном. Жертва російсько-большевицького терору.

Працював агрономом у Охтирці Харківської губернії. Включився в національний рух. 1917 видав першу збірку віршів, а 1918 – перші оповідання. Після окупації УНР з боку большевицької Московщини, лишився в Охтирці. Був товаришем дитинства та юності Насті Присяжнюк, приятель Бориса Антоненка- Давидовича Охтирського періоду, а також сумського освітнього діяча Юрія Самброса. Був керівником Охтирського дитячого містечка.

6

вул. Некрасова

(видатний російський поет, письменник і публіцист)

вул. Бузкова

 

7

вул. Пирогова

(видатний хірург Російської імперіїанатом і педагог)

8

вул. Пушкіна

(російський поетдраматург і прозаїк)

вул. Конституційна

 

9

вул. Разіна

(ватажок повстання 1667—1671 років у Московському царстві)

вул. Степана Бандери

Степан Андрійович Бандера —

український політичний діяч, один із радикальних та чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б. Як активний діяч УВО та ОУН має законодавчо визначений статус Борець за незалежність України у XX сторіччі. В 2010 посмертно нагороджений званням герой України. Вважається національним

Героєм України.

10

вул. Танкістів-Кантемирівців

(елітні гвардійський танкові дивізії з сухопутних сил Росії)

вул. Вокзальна

(історична назва)

 

11

вул. Чкалова

(радянський льотчик-випробувач, комбриг, Герой Радянського Союзу)

вул. Івана Шаповалова

Іван Григорович Шаповалов- художник. Почесний громадянин міста Охтирка.

12

вул. Тімірязева

(російський біолого, фізіолог, природознавець)

вул. Щаслива

13

пл. Пугачова

(донський козацький отаман, один із керівників селянської війни на землях Російської імперії у 17731775 років)

пл. Героїв АТО

 

14

пров. Амурський

(Микола Миколайович Муравйов-Амурський – російський державний діяч служив генерал-губернатором Східного Сибіру.)

пров. Зоряний

 

15

пров. Благоєва

(засновник і керівник Болгарської комуністичної партії)

пров. В’ячеслава Чорновіла

В’ячеслав Максимович Чорновіл — український політик, громадський діяч, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в’язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х років; другий голова Народного руху України (1992 — 1999). Герой України (2000, посмертно), кавалер ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня, лауреат Міжнародної журналістської премії імені Ніколаса Томаліна (1975) та Національної премії імені Тараса Шевченка (1997). Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року. Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. Засновник та головний редактор підпільного Українського часопису «Український вісник». Член Української Гельсінської групи. Один з ініціаторів створення Української Гельсінської спілки. Народний депутат України з березня 1990 р. Кандидат у Президенти України на виборах 1991 р. 1999 р. — голова Народного Руху України. 3 жовтня 1991, Гетьман українського козацтва. 3 1995 року — член української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи.

16

пров. Герцена

(російський письменникпубліцист,

літературний критикфілософ, революціонер-демократ)

17

пров. Глінки

(російський композитор, засновник російської класичної музики)

пров. Дмитра Бортнянського

Дмитро Степанович Бортнянський – український композитор, співак і диригент, автор 6 опер, камерно- інструментальних творів, хорових циклічних концертів, 10 двохорних концертів, херувимських та причасних творів. Мав значний вплив на

подальший розвиток і російської класичної музики.

18

пров. Дніпропетровський

(Петровський Григорій Іванович — державний і політичний діяч Російської імперії та СРСР)

пров. Дніпровський

 

19

пров. Добролюбова

(російський літературний критикпубліцист)

пров. Європейський

 

20

пров. Донський

(великий князь московськийКанонізований Московським патріархатом як преподобний.)

пров. Маріупольський

 

21

пров. Достоєвського

(російський письменник)

пров. Марії Приймаченко

Марія Оксентіївна Приймаченко —

українська народна художниця в жанрі «наївного мистецтва»; лауреат Національної премії України ім.

Т.Г. Шевченка. Заслужена діячка мистецтв  УРСР, народна художниця України.

22

пров. Крамського

(російський художник-портретист, теоретик образотворчого мистецтва)

пров. Харитоненків

Харитоненки – українські підприємці- цукрозаводчики, землевласники, благодійники і меценати.

23

пров. Кутузова

(російський полководець і дипломат)

пров. Івана Сірка

Іван Сірко – одна з найвідоміших і найсуперечливіших постатей в історії українського козацтва. Кошовий отаман Запорозької Січі, полководець, герой

численних народних переказів і легенд. Брав участь близько у 60 боях, майже у всіх здобув перемогу. Саме Іван Сірко підписав відомий лист турецькому султану Мехмету IV 1676 року.

24

пров. Лермонтова

(російський поетпрозаїкдраматург)

пров. Катерини Білокур

Білокур Катерина Василівна —

українська художниця жанру наївного мистецтва, майстриня народного декоративного живопису. Вводить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

25

пров. Ломоносова

(російський учений-натуралістгеохімікпоет, перший російський академічно освічений вчений)

пров. Миколи Амосова

Амосов Микола Михайлович –

український лікар, науковець в галузі медицини та біокібернетики, громадський діяч, академік Національної академії наук України (1969) та Академії медичних наук України (1993), лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1997). Директор Інституту серцево-судинної хірургії (1983-1988). Доктор медичних наук (1953). Амосов —автор понад 400 наукових робіт, в тому числі 19 монографій.

Низку монографій перевидано в США, Японії, Німеччині, Болгарії. У створеному ним інституті підготовлено 40 докторів і понад 150 кандидатів наук, багато хто з них очолює великі наукові центри. Микола Михайлович широко відомий як письменник. Його повісті «Думки та серце», «Записки з майбутнього», «ППГ-2266», «Книга про щастя та нещастя», неодноразово видавалися в Україні та за кордоном. У 2003 році Інституту серцево-судинної хірургії Академії медичних наук України було надано ім’я Миколи Амосова. У 2008 році він був визнаний другим після Ярослава Мудрого великим українцем за підсумками опитування громадської думки «Великі українці».

26

пров. Матросова

(рядовий-піхотинець, Герой Радянського Союзу)

пров. Мелодійний

 

27

пров. Матяша

(російський політичний діяч)

пров. Героїв Азова

 

28

пров. Менделєєва

(російський хімік, один з авторів періодичної таблиці хімічних елементів)

пров. Бузковий

 

29

пров. Мічуріна

(російський біолог і селекціонерпомолог)

пров. Ромашковий

 

30

пров. Нахімова

(флотоводець Російської імперії)

пров. Курилівський

Курили – родина потомственних, почесних громадян м. Охтирка. Купці- меценати, які виділяли значні кошти для розвитку економічного релігійного та культурного життя міста.

31

пров. Островського

(радянський письменник; учасник встановлення радянської влади в Україні та боротьби з повстанським рухом)

пров. Володимира Лисенка

Володимир Іванович Лисенко —

капітан 154-го окремого батальйону територіальної оборони 117 ОБрТрО Збройних сил України, учасник російсько-української війни.

Учасник Революції Гідності. Займався активною волонтерською діяльністю. Член громадської організації «Спілка воїнів АТО, ООС російсько-української війни «Непереможні». З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну як військовослужбовець територіальної оборони став на захист рідного міста.

32

пров. Павлова

(російський фізіолог, творець науки про вищу нервову діяльність і уявлень про процеси регуляції травлення)

пров. Купальський

 

33

пров. Потьомкіна

(російський державний і військовий діяч, дипломат)

пров. Героїв Чорнобиля

 

34

пров. Радіщева

(російський державний діяч, письменникпросвітительдисидент)

пров. Назарія Яремчука

Назарій Назарович Яремчук –

Український естрадний співак (тенор). Народний артист і УРСР (1987). Герой України (2021).

Відомий насамперед виконанням українських пісень: «Незрівняний світ краси», «Чуєш мамо», «Якщо мине любов», «Батько і мати», «Зачаруй», «А матіоли цвіт» «Червона рута», «Водограй», «Смерекова хата», «Стожари», «Гай, зелений гай», «Родина», «Я піду в далекі горн», «Пісня буде поміж нас», «Писанка», «Гей ви, козаченьки», «Я ще не все тобі сказав» та інші. Крім того Назарій знявся в музичних стрічках «Червона рута», «Виступає ансамбль „Смерічка” під керуванням Левка Дутковського», «Стартує ; пісня», «Ти плюс я — весна» та «Червона рута. 10 років по тому». За 43 роки земного життя Назарій Яремчук записав понад 150 -пісень.

35

пров. Рилєєва

(російський поет і революціонер)

36

пров. Салтикова-Щедріна

(російський письменник)

пров. Казковий

 

37

пров. Стаханівський

(засновник стахановського руху)

пров. Казимира Малевича

Казимир Северинович Малевич —

український художник-авангардист, визначний діяч українського авангарду, засновник супрематизму, один з фундаторів кубофутуризму; педагог, теоретик мистецтва польського походження. Разом із Велимиром Хлєбниковим був членом «товариства голів земної кулі».

38

пров. Суворова

(відомий російський полководець)

пров. Ігора Сікорського

Ігор Іванович Сікорський —

видатний авіаконструктор українського походження. Творець перших у світі літаків: чотиримоторного «Руський витязь» (1913 рік), важкого чотиримоторного бомбардувальника і пасажирського літака «Ілля Муромець» (1914), трансатлантичного гідроплана (1934), серійного гелікоптера одногвинтової схеми (1942), Sikorsky S-29- А. Конструктор першого в США літака- амфібії.

39

пров. Тургенєва

(російський письменник)

40

пров. Ушакова

(російський флотоводець, адмірал, святий Російської Православної Церкви)

пров. Сергія Жидля

Жидель Сергій Петрович — український художник-монументаліет, графік і живописець, член Національної спілки художників України, заслужений художник України (2018).

41

пров. Челюскіна

(російський полярний мореплавець)

пров. Покровський

42

пров. Чернишевського

(російський публіцист і письменник)

пров. Михайла Драгоманова

Михайло Петрович Драгоманов —

український публіцист, історик, філософ, економіст, літературознавець, фольклорист, громадський діяч, засновник українського соціалізму, представник відомого роду українських громадських і культурних діячів Драгоманових. Визначний ідеолог українців-автономістів.

43

пров. Чехова

(російський письменник українського походження)

44

пров. Шишкіна

(російський художникпейзажист, живописець)

пров. Констянтина Власовського Власовський Костянтин Іванович

художник реалістичного методу, культурний діяч. Основні жанри творчості художника — пейзажі, етюди, етнографічні замальовки, жанрові картини. Розвивав свій талант за традиціями класичного світлотіньового живопису. Основним об’єктом малювання художника була лірична краса українського села. Значну увагу приділяв пейзажу, вводячи іноді до нього постаті селян, від чого вони набувають ознак побутової картини. Власовський виявив прихильність до жанрових сцен не тільки в пейзажі, а й в інтер’єрі. Плідно працював на Охтирщині, у слободі Жигайлівка, де було виконано значну кількість творів. Окрім живопису, Костянтин Власовський сам віршував, знав напам’ять твори українських поетів, захоплявався театром, добре знався на класичній драматургії, займався акторством в аматорських благочинних виставах.

45

пров. Шолохова

(російський письменник українського походження)

пров. Мусеіба Багірова

Багіров Мусеіб Багірович – Почесний громадянин міста Охтирки. Командир взводу 206-го гвардійського стрілецького полку 69-ї гвардійської стрілецької дивізії 4-ї гвардійської армії Воронезького фронту, гвардії лейтенант. Воював на Курській дузі, звільняв Лівобережну Україну. Звання почесного громадянина міста Охтирки присвоєно Багірову Мусеібу Багіровичу за особисту участь в боях в районі колишнього радгоспу «Ударник» під час звільнення Охтирщини від нацистських загарбників (рішення виконкому Охтирської міської Ради депутатів трудящих від 7 травня 1970 року).

46

пров. 9-го Січня

(Революція в Російській імперії 19051907 (Перша російська революція)

пров. Петра Калнишевсьного

Петро Іванович Калнишевський-

видатний український державний, культурний та релігійний діяч. Кавалер Ордену Андрія Первозванного. Політичний в’язень Російської імперії. Останній Кошовий отаман Запорозької Січі.

 

Виконавчий комітет Охтирської міської ради  (комісія з питання перейменування вулиць, провулків, площ та інших об’єктів топоніміки, розташованих на території Охтирської міської територіальної громади) відповідно до розпорядження міського голови від 15.11.2022 р. №104-ОД/ВС  «Про проведення громадського обговорення під час розгляду питання перейменування/дерусифікації топонімів у Охтирській міській територіальній громаді» оголошує збір пропозицій від мешканців територіальної громади, науковців, експертів щодо нових найменувань топонімів у Охтирській міській територіальній громаді, які пов’язані з державою-агресором, комуністичним тоталітарним режимом, імперськими та радянськими ідеологемами з врахуванням історичних назв, збереження пам’яті про значимі для України та Охтирської міської територіальної громади, Сумської області, історичні постаті та події.

Мета збору пропозицій: очищення топонімів у Охтирській міській територіальній громаді, пов’язаних із державою-агресором, комуністичним тоталітарним режимом, імперськими та радянськими ідеологемами, беручи до уваги численні звернення мешканців, забезпечення врахування думки громадськості та представників експертного середовища.

На розгляд мешканцям запропоновано напрацьований перелік площ вулиць та провулків, що підлягають перейменуванню з пропозиціями щодо нових назв, які запропоновані  за результатами засідання комісії з питання перейменування вулиць, провулків, площ та інших об’єктів топоніміки, розташованих на території Охтирської міської територіальної громади, а також очікуються інші пропозиції чи зауваження щодо нових найменувань з врахуванням історичних назв, збереження пам’яті про значимі для України та Охтирської міської територіальної громади, Сумської області, історичні постаті та події.

Громадське обговорення буде проходити у формі консультацій з громадськістю у період з 16 листопада 2022 р. по 16 січня 2023 р. (включно).

Пропозиції та зауваження (з відповідним обґрунтуванням)  подаються у паперовій формі за адресою: вул. Батюка, 24, м. Охтирка, Сумська обл. із зазначенням найменування та місцезнаходження (юр.особи), прізвища, імені, по батькові, адреси, особистим підписом особи, яка їх подає, у встановлений строк.

Анонімні пропозиції (зауваження), а також пропозиції, поданні після встановленого строку не реєструються і не розглядаються.

Консультації з питання, що винесено на громадське обговорення можна отримати в у відділі містобудування та архітектури Охтирської міської ради за адресою: вул. Чкалова, 27-а, м. Охтирка, Сумська обл.

Контактної особи: Логвіненко Інна Олександрівна, секретар комісії з питання перейменування вулиць, провулків, площ та інших об’єктів топоніміки, розташованих на території Охтирської міської територіальної громади, головний спеціаліст відділу містобудування та архітектури Охтирської міської ради, тел.: 05446-2-57-21.

Результати збору пропозицій від громадськості будуть оприлюднені на офіційному сайті Охтирської міської ради:  (http://www.omvk.sm.ua).