Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow Як доречно використовувати ці та інші займенники: Who, which або that?
Печать
03.11.2022 г.

Як доречно використовувати ці та інші займенники: Who, which або that?



Англійська рясніє великою кількістю різноманітних займенників, які викликають питання у тих, хто її вивчає. Як правильно їх використовувати і як визначити, який саме займенник слід поставити в тому чи іншому випадку?

Суть та використання відносних займенників

Відносні займенники використовуються при побудові складних речень, повʼязуючи між собою головну і підрядну (яка має функцію визначення) частини. До відносних займенників англійської мови відносяться who, whom, whose, where, which, why, when та that.

Різноманітні програми вивчення англійської для дітей, ви знайдете у нашому центрі: https://cambridge.ua/uk/kids/ усі програми відповідають вимогам Cambridge Assessment English.

Who, which, that

Всі ці три займенники стосуються іменника, проте існують певні нюанси. В той час як who використовується тільки стосовно особи (тобто людини й у тварини, якщо її вважають за частину родини), а which стосується неживих обʼєктів, займенник that можна використовувати в обох випадках.

  • My mother met her old friend who is now an actress. — Моя мати зустріла свою давню подругу, яка зараз працює актрисою.
  • I have read the book that you gave me. — Я прочитав книгу, яку ти мені давала.
  • The upcoming event, which is related to the latest project, will definitely be successful! — Майбутній івент, який повʼязаний з останнім проектом, точно буде успішним!

Варто памʼятати, що займенник that більш характерний для розмовного стилю мови і не завжди доречно використовувати під час офіційної зустрічі або при написанні ділового листа.

До того ж, якщо зміст речення не змінюється, відносний займенник можна взагалі опустити. В такому випадку займенник буде називатися нульовим (zero pronoun):

  • I was thinking about the girl I met, when my ex called me. — Я думав про дівчину, яку я зустрів, коли мені подзвонила моя колишня.

Why, when, where

Ці відносні займенники вживаються для милозвучності та уникнення перевантаження мови. Важливо розуміти, що, хоча вони і виглядають, так само як питальні слова, вони мають абсолютно іншу роль, тому порядок слів в реченні після них не змінюється і залишається прямим.

  • I still do not know the reason why he decided to change his occupation. — Я досі не знаю причини, чому він вирішив змінити свій рід діяльності.
  • I will tell you when we are planning to meet later. — Я скажу тобі пізніше, коли ми плануємо зібратись.
  • He didn’t know where he could find any information about the latest event. — Він не знав, де він може знайти якусь інформацію з приводу останньої події.

Whose, whom

Дані займенники часто викликають додаткові питання під час вивчення англійської, але насправді використовувати їх зовсім нескладно.

Whose - присвійна форма займенника who, яка вказує на належність комусь предмету, про який йде мова.

  • I will call the manager, whose glasses were left on the table, so that he can take them back. — Я подзвоню менеджеру, чиї окуляри залишились на столі, щоб він міг їх забрати.

Whom стосується особи, на яку направлена дія і частіше використовується у літературних творах або формальній мові.

  • The headmaster was the person whom I had known well and trusted like no one else. — Директор був людиною, яку я добре знав і якій я довіряв як нікому.

Which, whose, whom разом з прийменником

Прийменник може знаходитись в реченні як перед займенником, так і в самому кінці. Сенс від цього зовсім не змінюється — це зумовлене виключно стилем мовлення. У більш формальному варіанті прийменник ставимо перед відносним займенником, у неформальному спілкуванні — ставимо його в кінець.

  • I have never thought about changing the company with which I am working./I have never thought about changing the company which I am working with. — Я ніколи не замислювалася про те, щоб змінити компанію, з якою я працюю.

Пізнавальна стаття про пори року, місяці та дні тижня англійською: https://cambridge.ua/uk/blog/vremena-goda-mesyaczy-i-dni-nedeli-v-anglijskom/ прочитавши її ви значно поповните свій словниковий запас.

Конструкція so ever

Для підкреслення широкості вибору або взагалі відсутності будь-яких рамок, до деяких відносних займенників можна додавати слова ever або so ever. В такому випадку все слово пишеться разом і додає певного відтінку вашому реченню. Щоб легко зорієнтуватися, пропонуємо розглянути таблицю нижче.

Whoever/Whosoever

Котрий би не

Whichever/Whichsoever

Який звгодно

Whosever/Whosesoever

Чий би не

Wherever/Wheresoever

Де б не

Whenever/Whensoever

Коли завгодно

Як бачите, правила використання відносних займенників в англійській мові достатньо чіткі та легкі. Ми сподіваємося, що наша стаття стане вам у нагоді під час знайомства з англійськими займенниками й ви зможете надалі доречно і правильно вживати їх!

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg