Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow 20 АВСТРІЙСЬКИХ КОРІВ БАГАТОДІТНИМ РОДИНАМ
20 АВСТРІЙСЬКИХ КОРІВ БАГАТОДІТНИМ РОДИНАМ Печать
Автор Город А   
04.01.2006 г.
29 грудня у приміщенні Сумської облдержадміністрації, куди було запрошено багатодітні родини Сумської, Чернігівської та Полтавської областей, відбулися заходи в рамках багаторічного співробітництва Австрії та України, а в Сумському державному селекційному центрі багатодітним сім'ям передали племінну худобу, подаровану господарствами АПК Австрійської республіки.

У зібранні брали участь представники австрійської делегації в Україні: доктор Міхаель Шак (начальник Департаменту тваринництва), Оскар Казанський (Урядова Рада при Міністерстві сільського господарства та лісництва Австрії), Антон Вагнер (голова Центральної Асоціації Австрійських Селекціонерів) та інші поважні гості. Гостей приймали: голова області Н.М. Гаркава, перший заступник губернатора В.Сапсай, ректор Сумського НАУ В.І.Ладика, та інші.

Співробітництво між офіційними установами Сумської області і партнерами із Австрійської республіки було започатковано професором В.І. Ладикою ще в 1993 році. З боку нашого регіону координуючими були Управління АПК, СНАУ та Сумський Державний селекціонерний центр, котрі встановлюють досить міцні зв'язки з Виробничим об'єднанням австрійських селекціонерів симентальської худоби, в особі керівника Ріхарда Піхлера та ТОВ "Аустрофі Експорт-Імпорт" (директор Йоганн Хаберль), які працювали за підтримки' Міністерства сільського господарства та лісництва Австрії та Торгової палати посольства Австрії в Україні. Як результат плідного співробітництва, в Україну ведеться імпорт живих тварин і бугаїв-плідників та нетелів, а також здійснюється поставка заморожених ембріонів швецької, чорно-рябої, червоно-рябої, симентальської та англерської порід великої рогатої худоби. За період співпраці між нашими організаціями до сільськогосподарських підприємств Сумської області було імпортовано понад 300 голів нетелів швецької породи, а в 1998 році близько 500 голів нетелів симентальської породи. На станцію штучного осіменіння м. Ромни було поставлено 10 бугаїв-плідників тієї ж породи.

Одним із важливих напрямків роботи була і залишається участь у щорічних регіональних та республіканських виставках "Агро". Сумський держселекцентр разом з ТОВ "Аустрофі" та Виробничим об'єднанням австрійських селекціонерів організовує показ тварин, обладнує спільний стенд та виставковий подіум, веде спільну підготовку рекламного та інформаційного матеріалу.

Досить плідна співпраця ведеться за підтримки ТОВ "Аустрофі" щодо забезпечення сучасним інструментарієм для штучного осіменіння різних видів тварин та інвентарем для догляду за ними. ТОВ "Аустрофі" та Виробниче об'єднання австрійських селекціонерів беруть на себе організацію фахових екскурсій для голів сільгосппідприємств, головних спеціалістів та ветеринарних лікарів на австрійські сільськогосподарські підприємства з виробництва молока, яловичини та свинини.

Під час екскурсій фахівці АПК Сумської об'ласті відвідують станції штучного осіменіння, виставки і, між іншим, беруть участь в конкурсах та конференціях, що проходять на той момент в Австрії.

За роки співпраці понад 250 керівників та головних спеціалістів сільгосппідприємств Конотопського, Сумського, Білопільського, Роменського та Недригайлівського районів взяли участь у фахових екскурсіях, організованих СНАУ спільно з австрійськими партнерами.

Для керівників та головних зоотехніків, агрономів та ветеринарів господарств, що здійснюють купівлю австрійського генетичного матеріалу, проводиться надання постійної консультативної допомоги з питань годівлі, утримання та відтворення тварин. Організовуються навчальні поїздки доярок, техніків штучного осіменіння до Австрії.

Починаючи з 1994 року ведеться організація виробничих практик для студентів в сільськогосподарських підприємствах Австрії. Там студенти СНАУ знайомляться з методами господарювання та організацією технологічних процесів в молочно-м'ясному скотарстві, свинарстві, птахівництві та рослинництві. Щорічно практику проходить від 9 до 12 осіб. Основні підприємства, куди приїздять студенти спеціалізуються на розведенні племінної симентальської та швецької худоби, а також виробництві молока. За офіційними даними, оприлюдненими Н.Гаркавою, за період з 1994 по 2004 р.р. практику пройшли 96 студентів СНАУ.

За підтримки ТОВ "Аустрофі" та Виробничого об'єднання австрійських селекціонерів симентальської худоби між СНАУ та університетом ВОКИ (м. Відень) було підписано договір про співпрацю в напрямку розробки спільних проектів у тваринництві та ландшафтному плануванні.

По завершенні урочистих зборів високоповажних гостей та членів багатодітних сімей благословив єпископ Сумський та Охтирський Марк.

Ніна Миколаївна вручила сертифікати десятьом родинам на отримання корів, взятих з кращих господарств області.

Далі учасників семінару було запрошено до Сумського державного селекційного центру.

У приміщенні СДСЦ 20 австрійських корів вже чекали на нових власників.

Ріхард Піхлер в знак шани та поваги до Н.М. Гаркавої вручив керівнику області символічний дзвін, котрий був відлитий в Тіролі.

Сертифікати про право на власність корів отримала і родина Юрія Михайловича та Віри Михайлівни Сичів (смт. Чу-пахівка), котра виховує семеро дітей.

Корівка на ім'я Совушка переїхала минулого четверга у новий дім. А ще родині було вручено інструкцію по догляду за тваринами і подарунок від голови селищної ради Чупахівки К.Ральцева.

І. Івахненко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg