Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow Шуруповерт, дриль, перфоратор: який інструмент вибрати
Печать
01.10.2022 г.

Шуруповерт, дриль, перфоратор: який інструмент вибрати

Кожен господар, який проживає в приватному будинку, повинен мати базовий набір електроінструменту. Можливо, він і не буде використовуватися кожного дня чи тижня, але в наявності він точно повинен бути, адже необхідність щось зробити може виникнути в будь-який момент.

В число найпотрібнішого входять шуруповерти, дрилі та перфоратори, які є незамінними при проведенні ремонтних робіт. Але чи варто купувати відразу всі три інструменти, якщо зважити, що вони схожі між собою? А може вийде обійтися чимось одним? Щоб зрозуміти це, потрібно розібратися, для чого кожен з них призначений та яка між ними є різниця.



Призначення та характеристики шуруповерта, дриля і перфоратора

Користувачів вводить в оману те, що вони мають схожі конструкції та всі можуть свердлити отвори. Але призначення в них різне.

  • Шуруповерт в першу чергу призначений для закручування та викручування шурупів. Тому він так і називається. Він може використовуватися для збирання меблів, закручування саморізів в дюбелі тощо. Також застосовується для свердління отворів у дереві, пластику, металі та інших матеріалах. Потужні шуруповерти можна періодично застосовувати для свердління бетону, цегли, каменю та інших подібних матеріалів.
  • Дриль має більшу потужність та швидкість обертів в порівнянні з шуруповертом. Його конструкція також більш міцна та потужна. Для дриля свердління отворів у різних матеріалах є прямим призначенням. Також є комбіновані пристрої — дрилі-шуруповерти, в яких є дві швидкості та які можна використовувати як для закручування/викручування, так і для свердління.
  • Перфоратор має найбільшу потужність із всіх. Він важчий, масивніший, а конструкція його міцніша. Його пряме призначення — свердління отворів у бетоні, цеглі, камені та ін. Завдяки функції удару, направленого вперед, можна штробити стіни, знімати стару плитку, розколювати стіни, бетонні конструкції, камінь.

Чи можна одне замінити іншим

Дивлячись, що і чим планується замінити. Наприклад, шуруповерт може виконувати функцію дриля. Потужні двошвидкісні моделі допускається використовувати навіть для свердління отворів у стінах. Але не постійно. Припустимо, якщо вам потрібно повісити в кімнаті настінний годинник, полицю чи картину, то його можна використати, якщо немає іншого варіанту. Але постійно це робити точно не треба.

Деякі сучасні моделі мають функцію удару. Та варто розуміти, що це не той удар, що й у дриля або перфоратора. Тут імпульс направлений в бік руху свердла, а не вперед. Такі шуруповерти призначені для закручування великих саморізів в тверду деревину, відкручування міцно засівших болтів тощо. В свердлінні бетону функція удару практично марна.

Дрилем частково можна замінити перфоратор. Тобто за необхідності просвердлити десяток отворів у стіні він впорається зі своєю задачею. Та коли потрібно зробити сотню дірок, краще знайти перфоратор, адже дрилем буде працювати набагато важче і довше.

Щодо перфоратора, то він може виконувати лише свої функції. Дриль або шурупокрут ним замінити не можна.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg