Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Область arrow На Сумщині закінчився цікавий експеримент боротьби зі шкідником сосни
На Сумщині закінчився цікавий експеримент боротьби зі шкідником сосни Печать
Автор Админ   
28.07.2021 г.



В лісах Сумщини три роки тривав експеримент по боротьбі зі шкідником сосни – короїдом.

Його намагались здолати з використанням природного ворога – мурахожука. Обладнання для науковців у 2018 дали колеги з Туреччини. 

У лісі в урочищі Сосняк, в районі Баранівки на околиці Сум, є експериментальна ділянка 50 га. Там восени 2018 року науковці з Державного лісозахисного підприємства "Харківлісозахист" випустили близько 400 дорослих жуків для боротьби зі шкідниками сосни. Робота проводилася в декілька етапів.

"Біологічний метод полягає в тому, що спочатку вносяться мінеральні добрива, також вносяться біологічні препарати, проти короїда верхівкового шестизубого. Наступним етапом є внесення корисних комах – ентомофагів. Наразі – мурахожука, якого вирощує наша лабораторія. Можна жуками, можна личинками", – розповідає начальниця департаменту ДП "Харківлісозахист" Алла Рідкокаша.

Дорослі мурахожуки полюють на дорослих короїдів і відкладають яйця, на кору заражених шкідниками дерев. А личинки цих хижих комах залазять в ходи короїдів і там нападають на їхніх личинок.

Раніше хворі дерева спилювали. За словами головного лісничого "Сумського лісового господарства" Миколи Щербака у 2018 році в цьому урочищі санітарними рубками спиляли 80 га сосни. Наступного року видалили 20 га лісу.

"Як бачимо, і на сьогодні є сухі дерева без кори, але це ті дерева – пробна площа, на яких ведуться постійно наші спостереження і "Харківлісозахист", і ми робимо висновки. Ми дуже задоволені, що популяція верхівкового короїда іде, можна сказати на спад. У 2020 році ми вже не проводили рубки в урочищі Сосняк", – розповідає Микола Щербак.

Джерело: Суспільне  

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg