Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Народні традиції. Ольга Горпинченко про магію трав
Народні традиції. Ольга Горпинченко про магію трав Печать
Автор Админ   
29.06.2021 г.



Про народні українські традиції, лікарські трави й обереги йшла мова у бібліотеці напередодні свята Трійці. Народознавець Ольга Горпинченко поділилася своїм досвідом і думками із гостями книгозбірні. 

Ольга Горпинченко про себе розповідає: «Я родом із Ясенового. Там народилася і виросла, за професією інженер-механік.  Працювала в НГВУ "Охтирканафтогаз". Зараз живу в Охтирці, в мікрорайоні Дачний. Вийшла на пенсію, з’явився вільний час.  В Ясеновому і досі стоїть батьківська хата. Мені пощастило з батьками. Вони були вчителями: мама – фізик-математик, тато – біолог. Перед очима пробігають картинки з життя в селі. Мама була більше зайнята домашнім господарством, шкільними планами, перевіркою зошитів. Пам’ятаю, як із татом ішли до першого класу, читали книги… Такої ерудованої людини мені більше в житті не  зустрілось…

Я постійно навідуюся в Ясенове. Влітку, зазвичай, збираю лікарські трави. Років зо три мене захопила ця справа, цікаво все - лікарські властивості, оберегові та народні традиції, пов’язані з травами. Це в мене, мабуть, на генетичному рівні. Наш тато дуже трепетно ставився до землі. 

Якось захотілося зробити власноруч ляльку-мотанку. На ФБ познайомилася із майстринею, трав’яницею Оленою Мєшковою із Харкова. Поїхала на її майстер-клас. Багато чого почула, побачила і навчилась. 

Захоплення травами не відпускає, навпаки, змушує дізнаватися ще більше інформації із книг, Інтернету, спілкування з однодумцями та довкіллям. 



ТРІЙЦЯ

Трійця -  одне з найважливіших християнських свят. Традиційно його називають ще Зеленими святами, бо Зелена неділя символізує пробудження природи та її повернення до життя. За християнськими символами Трійця означає Триєдність Бога – Отця, Сина і Святого Духа.

В давнину українці святкували Трійцю дуже врочисто. Напередодні заготовляли трави для хати і клечання для подвір’я. В хаті підлогу щедро посипали лепехом, полином, м’ятою, любистком.  

Господині вбиралися по-святковому. Чекали на перший дзвін, який означав благодать. Потім усі йшли в церкву, кожна дівчина несла в руках свіжі квіти. В храмі відбувалася божественна Літургія. Раніше, на Трійцю, як і на Різдво діти ходили по хатах і вітали усіх зі святом, співали гаївки. А ввечері відбувалися народні гуляння.

В кожного своя дорога до Бога. Але, я вважаю, що Бог в душі людини. До себе варто прислухатися в будь-яких питаннях. Кожного з нас супроводжує група Ангелів. Людина має право на любий вибір, але і відповідальність за свій вибір - особиста.

МАГІЯ ТРАВ

Немає такої трави, яка не потрібна. В природі все розумно. Тому потрібно придивлятися і розуміти світ навколо. Природа завжди підказує. Всі трави оберігають людину. Заходячи на любе подвір’я можна зрозуміти, що господарям потрібно для лікування. Бо саме певні трави ростуть у їхніх дворах.

Коротко про наші трави:

Полин – одна із найсильніших трав, його ще називають - «чорнобиль». У різних місцевостях по-різному. Полин має протизапальну дію. На Трійцю полин обов’язково вішають на вході, як оберіг.  Тоді людина з поганими думками не зайде у двір. Трава з подібними властивостями - "забудьки" вона не така гірка як полин.

Подорожник – очищає рани, лікує гастрит.

Мокриця або зірниця – лікує очі, навіть таку хворобу, як катаракта, корисна в салати.

Дев’ясил – сильна трава, лікує застарілий кашель та інші хвороби. 

Нагідки – сильні ліки для всіх хвороб. Квітки додають у чай, листя – на любу рану.

Чистотіл, череда – трави, які лікують шкіру. Використовується сік, квас, чай.

Спориш – виводе камені, користуватись дуже обережно.

Пустельник, м’ята, меліса -  заспокоюють нервову систему, знижують тиск.

Кульбаба лікує багато хвороб. Цілющі властивості має корінь, цвіт, листя.

Бузина – загадковий кущ. Цвіт бузини діє як протизапальне. Стиглі чорні ягоди допомагають, знижує рівень цукру в крові. А лісові червоні ягоди – отруйні.

Конюшина лікує серцево-судинну систему. Являється оберегом для дітей.

Ромашка – «швидка допомога» при розладах шлунку. Існує багато видів ромашки. Але не всі – лікарські. У лікарської чашолисток – порожній.

Любисток – колись дівчата мили його відваром волосся. А ще любисток - засіб від глистів і людям, і тваринам. Глисти, паразити є майже у всіх. І вони є причиною онкозахворювань. Тому, будь яке лікування треба починати з очищення організму.

Пижмо, гвоздика – також від глистів.

Ожина, малина  – збивають високу температуру.

Акація – жіночі ліки.

Кропива –  очищає, але згущує кров, користуватись обережно. В народних традиціях – знімає прокляття. Пам’ятаєте казку про лебедів? Сестра сплела братам сорочки із кропиви і вони стали людьми.

Сокирки – захищають поле, вони ростуть по краях. Також мають лікувальні властивості.

Колоски – це символ багатства, недарма ними прикрашають короваї та роблять дідухи із останнього снопа.

Деякі трави мають як лікувальні властивості, так і отруйні. Тому треба обережно користуватись. Лікарські трави треба збирати в суху погоду, у другій половині дня. Трави збирають у лісі, лузі, полі, подалі від шляхів, сушать під навісом, не на сонці.

21 червня – рівнодення, літнє сонцестояння. Найкращий день для збору лікарських трав. Іще 2-3 дні до і після 21 червня. Сильні дні – сильні трави!

ТРАВ’ЯНИЦЯ

Народні традиції – це скарбниця знання народу. Вони зберігаються у наших символах і передаються із покоління в покоління. Ці символи на наших вишиванках і в наших оберегах. Призначення жінки – захистити свою сім’ю і передати знання далі. 

Із багатьох трав роблять обереги. Ляльку-трав’яницю можна зробити на Трійцю. Використовують м’яку траву, нитку. Скручують траву у вигляді ляльки та прикрашають її певними квітами, які наповнені певними символами.

Лялька знайде своє місце в господі і стане оберегом для родини. А лікарські трави допоможуть вам у будь-якій хворобі. Та варто розуміти, що лікування травами - довготривале, зате без побічної дії. Збирання трав – це рух і єднання з природою. Нам треба рухатись, допомагати серцю качати кров, допомагати своєму організму. Та все треба робити акуратно, щоб не нашкодити!». 

 

Ольга Горпинченко ділиться інформацією з усіма, хто цікавиться травами. Гості бібліотеки збагатилися знаннями про лікарські рослини й обереги, народні традиції і, взагалі, провели вільний час із користю і задоволенням. Та ще й отримали майстер-клас по створенню оберега - ляльки-трав’яниці. Залишилося самим спробувати.

Валерія Бакуліна


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg