Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Реальний задум або "чорний цинізм"?
Реальний задум або "чорний цинізм"? Печать
Автор Газета "Город А"   
06.05.2012 г.

26 квітня в Охтирці відзначали 26-і (який сумний збіг!) роко­вини аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Дата ця для охтирчан далеко не буден­на. Адже за офіційними даними в місті на сьогодні мешкає 444 учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (у народі їх, як відомо, називають просто "чорнобильця­ми"). 202 ліквідатори за минулі понад чверть століття вже пішли з життя...Мітинг-реквієм з нагоди трагічних роковин пройшов у звичному за багато років режимі і загалом на цілком високому рівні. Виголошува­лися промови, вручалися нагороди, звучали пісні, покладалися квіти. Окрасою заходу (зно­ву-таки як завжди) стала тематична виставка дитячих малюнків. У пам'ять про загиблих та передчасно померлих земляків була проведе­на церковна служба - заупокійна літія.

Мітинг традиційно проходив біля відомого всім охтирчанам і присвяченого "чорнобиль­цям" пам'ятного знаку, що в парку біля Ге­оргіївського храму по вулиці Київській. І ось тут ми й переходимо до найгострішого питання. Відкриваючи зустріч, в.о.міського голови Олександр Цілуйко повідомив присутнім, як він висловився,приємну новину: ідея спорудження на місці згаданого знаку пам'ятнику ліквідато­рам перейшла "зі стадії ескізу в стадію проек­ту". В зв'язку з цим,пообіцяв міський очільник, монумент у парку з'явиться орієнтовно через рік.

І яку ж реакцію викликала ця новина у самих "чорнобильців"? Відверто іронічну! Так,учас­ник ліквідації наслідків аварії на Чорно­бильській АЕС, полковник у відставці Анатолій Маркович Новицький охарактеризував політи­ку наших шанованих можновладців так: "За­яви, заяви, заяви... Цинізм влади такий самий чорний, як той камінь за моєю спиною..."

Відразу після мітингу ми провели бліц-інтерв'ю з А. Новицьким та його колегами-ліквідаторами- Сергієм Терещенком, Василем Перехожуком та керівником міської організації"Союз-Чорнобиль України" Геннадієм Саєнком:

- Наскільки ймовірно, що через рік тут таки стоятиме пам'ятник?

- Повірити в це важко, бо обіцяють щось подібне кожний рік. Пам'ятники "чорнобиль­цям"є вже скрізь - у Котельві, Диканьці, але чо­мусь тільки не в Охтирці!

- А як щодо пенсій та пільг?

- Надії на справедливість судів і взагалі вла­ди вже немає. Навіть уже прийняті рішення судів Пенсійним фондом ігноруються повністю через відповідну вказівку Кабміну.Від сьогодні в Києві починається безстрокова акцію проте­сту і участь у ній беруть, в тому числі, й охтирчани.

А тим часом...

На псевдочорнобильців з держбюджету вит­ратили понад 4,5 млн. грн.

Держфінінспекція України виявила безпідставні виплати особам зі статусом постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС на суму понад 4,5 млн. грн. Про це повідомила прес-служба інспекції.

Як зазначає прес-служба, під час ревізій фінансово-господарської діяльності Пенсійного фонду України та його територіальних підрозділів виявили 102 випадки визначення статусу та призначення виплати пенсії на підставі довідок медико-соціальних експертних комісій, які не зареєстровані в облікових регістрах відповідної медико-соціальної екс­пертної комісії або зареєстровані на інших гро­мадян.

"Відповідно до цих довідок громадянам було призначено й виплачено пенсії на зазначену суму.Такі порушення виявлені в управліннях Пенсійного фонду Житомирської, Одеської,Сумської, Кіровоградської, Луганської, За­порізької областях і м. Києва", -йдеться в повідомленні.

Також під час ревізій у Дніпропетровській, Хмельницькій, Запорізькій, Полтавській,Івано-Франківській, Житомирській, Київській, Одеській, Сумській,Тернопільській, Мико­лаївській, Львівській областях і АР Крим Держфінінспекція виявила випадки призна­чення та виплати пенсії громадянам, посвідчення яких визнані недійсними та не пе­ререєстровані, однак не вилучені.

"Ці порушення призвели до незаконних ви­плат пенсії на загальну суму 416 тис.грн", - йдеться в повідомленні.

В управліннях Пенсійного фонду в Донецькій, Чернігівській, Харківській та Вінницькій облас­тях Держфінінспекція встановила, що через на­дання підприємствами недостовірних даних про нараховану заробітну плату за роботи з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС зайво нараховано та виплачено пенсій 42 громадянам на загальну суму 891 тис. грн.

Інформація про виявлені порушення направ­лена до правоохоронних органів. За результа­тами її розгляду порушено 19 кримінальних справ.

Добре, звичайно, що псевдо"чорнобильців" викрили. Але чи всіх? Дале­ко не факт! І це одна з причин, через и справжнім ліквідаторам аварії на ЧА­ЕС опинилися під загрозою...

Підготував Сергій Яковенко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg