Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Візит Ю.Тимошенко до Сонячного
Візит Ю.Тимошенко до Сонячного Печать
Автор Газета "Город А"   
12.05.2011 г.

ImageЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: На прикладі Сонячного ми відпрацюємо механізм захисту прав сільських громад на медичне обслуговування і не допустимо руйнування села зсередини"

Наприкінці минулого тижня (5-6 травня) екс-прем'єр Юлія Ти­мошенко відвідала Сумщину. Це була її перша регіональна поїздка після спроб нинішньої влади обмежити активність лідерки БЮТу шляхом порушенних проти неї кримінальних справ.

Нагадаємо, 28 квітня Юлія Володи­мирівна передала до Генеральної про­куратури України клопотання з прохан­ням дозволити їй поїздку до Сумської області - для зустрічі з мешканцями Сонячного (Охтирський район), котрі звер­нулися до неї з проханням допомогти владнати критичну ситуацію з медич­ним забезпеченням. Громада села по­просила Юлію Тимошенко зупинити процес закриття сільської дільничної лікарні, яка обслуговує понад дві тисячі селян, переважна більшість яких - люди похилого віку. Люди скаржаться, що те­перішня влада нехтує їх проблемами.

Чиновники намагаються переконати сонячненців, що без лікарні на селі краще, аніж з нею?

"Це не просто спілкування з вами. На вашому досвіді ми спробуємо побуду­вати захист для тисяч сільських громад по всій Україні", - заявила Юлія Тимо­шенко під час зустрічі з місцевою гро­мадою та медичним персоналом Сонячненської лікарні.

За словами Юлії Володимирівни, відстоювання інтересів громад відбуватиметься через місцеві ради. "Ми знаємо, що у нас немає більшості в жодній з місцевих рад, але ми спро­буємо побудувати політику таким чи­ном, щоб можна було в кожній раді, у тому числі і Сумській, прийняти таке рішення, яке не лише збереже лікарню в такому вигляді, в якому вона є, але й дасть можливість суттєво збільшити її фінансування. Ми готуємо такий проект постанови і будемо робити все, щоб во­на пройшла. Я думаю, що до цього голо­сування долучаться не тільки депутати нашої фракції", - додала екс-прем'єр.

Юлія Тимошенко підкреслила, що завжди дуже близько приймає до сер­ця всі проблеми селян, оскільки вона сама та її родина походять із сільської місцевості. "Для мене все це було важ­ливе, тому що моя родина походила з села Перещепине Дніпропетровської області", - зазначила вона.

"Усе гарне, що є у нашого народу - серце, душа, любов, віра, культура, мо­ва - все це зберігається в селі, не в місті. І мені дуже боляче, що це сто­сується не тільки вашого села, програ­ма така розгортається в країні, коли влада чомусь порахувала, що може за­ощадити гроші в цілому по країні за ра­хунок села. Закривши школи, це відбу­вається в дуже великій кількості сіл по Україні, лікарні, ФАПи, все, що сто­сується сільського життя, і що саме го­ловне для аграріїв, які мешкають в селі, намагаються зменшити фінансування, щоб фермери були нездатні навіть ма­ленькі господарства утримувати. Це не є випадковість. Тому що все краще, що є в нашій країні - воно буде йти від сільської громади. І те, що сьогодні все це зачищають - поганий сигнал", - пере­конана Тимошенко.

Найстрашніше у законопроекті про пенсійну реформу - не підвищення пенсійного віку, а...

У ході зустрічі з мешканцями Соняч­ного Юлія Тимошенко торкнулася бага­тьох питань, що нині хвилюють людей. Зокрема, поділилася власними думка­ми з приводу пенсійної реформи, що нині жваво обговорюється в суспільстві.

"Підвищення пенсійного віку для чо­ловіків і жінок - це неприпустимо. Але в цьому законопроекті закладено іншу вибухівку: всі пенсійні податки та вне­ски, які сплачують працюючі люди, вла­да планує спрямувати в приватні фон­ди. Це - найстрашніше", - сказала Юлія Тимошенко.

За її словами, урядовий проект зако­ну про пенсійну реформу передбачає зменшення ролі державного Пенсійно­го фонду. "Вони планують, щоб ці вне­ски йшли не в державний Пенсійний фонд, а в спеціальні пенсійні фонди, які створюються наближеними до діючої влади людьми, по суті,- тіньовими бізнесменами. І коли прийде час отримува­ти вам пенсії, то вам розкажуть, ідо вони, на жаль, збанкрутували, їх про­сто немає, як це було з трастами. В цьому полягає небезпека", - пояснила вона.

Земля в небезпеці?

Юлія Тимошенко вважає, що відкриття земельного ринку без зако­нодавчої підготовки створює небез­пеку для територіальної цілісності країни.

"Внаслідок таких дій жоден наш фермер, який хотів би отримати право на володіння сільськогосподарською землею, не буде допущений ДО ЦЬОГО "свята". Він ані через суди не зможе з ними боротися, ані фінансово проти­стояти. Якщо олігархи від влади забе­руть великі масиви землі і почнуть нею торгувати, то це все питання тери­торіальної цілісності України, тому що невідомо, як потім із землею будуть по­водитися і оперувати", - сказала Юлія Тимошенко на зустрічі з мешканцями села Сонячне. Тимошенко переконана, що, скасу­вавши мораторій на продаж сільсько­господарської землі, влада планує про­вести її приватизацію, аналогічну за наслідками ваучерній приватизації. "Земля стане товаром, а селяни зали­шаться без землі. Наміри цієї неадек­ватної команди, яка зараз знаходиться при владі, такі: забрати за безцінь зем­лю у народу та залишити її за кланами. Все так, як з заводами відбувалося", - зазначила вона.

Юлія Тимошенко також повідомила, що партія "Батьківщина" розпочала збір підписів за проведення Всеук­раїнського референдуму про подо­вження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

На початку березня, нагадаємо, Вер­ховна Рада України відмовилася про­довжити до 1 січня 2015 року мора­торій на продаж сільськогосподарських земель, не набравши необхідної кількості голосів за Закон "Про внесен­ня змін до пунктів 14 і 15 розділу X "Пе­рехідні положення" Земельного кодек­су України щодо терміну продажу зе­мельних ділянок".

Після зустрічі з громадою Сонячного Юлія Тимошенко відвідала Охтирку. То­го ж дня (5 травня) лідерка опозиції по­бувала у Тростянці, де зустрілася з працівниками Тростянецького машино­будівного заводу, місцевими жителями. 6 травня екс-прем'єр зустрілася з ветеранами Великої Вітчизняної війни в об­ласному центрі. Пізніше відбулася її прес-конференція для регіональних ЗМІ.

***

Під час зустрічі із громадою Сонячного Юлія Тимошенко наголосила, що місцева вла­да, знаючи про її візит, намагалася зро­бити все, аби перешкодити спілкуван­ню лідерки БЮТу з людьми. "Мені відо­мо, що голова Охтирської РДА дав вказівку вимкнути світло у селі, аби не було можливості озвучити мій виступ. У Сумах, наприклад, заборонили викори­стовувати площу для спілкування з гро­мадою. Чому так відбувається? Тому що владою керує страх, вона боїться, що люди почують правду", - підкреслила Юлія Тимошенко.

Коментар з приводу Ірина Демченко, в.о. голови Охтирської РДА:

- Інформація проте, ніби Віктор Васи­льович Сугак давав пряму вказівку ви­мкнути світло у Сонячному на час пере­бування там Юлії Тимошенко - неправ­дива. Справа в тім, що на той момент Віктор Васильович перебував на лікар­няному, обов'язки голови РДА викону­вала я. Відтак навіть за великого ба­жання В. Сугак не міг дати такої вказівки. Крім того, за Юлією Тимошен­ко, як колишнім прем'єр-міністром, за­лишаються певні державні гарантії, навіть попри те, що вона вже не очолює український уряд. Ці гарантії, зокрема, передбачають державну охорону (під час поїздки до Сумської області Ю.В. су­проводжували двоє тілоохоронців -авт.), перевірку місць та приміщень, де вона мала виступати. Керівництво Охтирської РДА жодним чином не намага­лося створювати перешкод для спілкування Юлії Тимошенко з громадою Со­нячного. Скажу більше, ми навіть звернулися до відповідних служб з прохан­ням забезпечити правопорядок на час її перебування в Охтирському районі.

Що насправді відбувається з Сонячненською лікарнею?

Ірина Демченко, в.о. голови Охтирської РДА. не розуміє, звідки взагалі взя­лася інформація про можливе закриття Сонячненської лікарні. "У районній дер­жавній адміністрації це питання не порушувалося і не розглядалося. Нині мо­ва йде лише про оптимізацію мережі закладів охорони здоров'я на селі, і аж ніяк не про їх закриття", - каже Ірина Іванівна. І додає: "Сьогодні в Охтирському районі працює 6 сільських дільничних лікарень, тоді як у інших районах області переважна більшість таких закладів давно позбулися статусу сільської лікарні і були реорганізовані у фельдшерсько-акушерські пункти, ам­булаторії загальної практики сімейної медицини. Відтак говорити про позбав­лення сільського населення закладів охорони здоров я нікому навіть не спа­дає на думку. Розмови точаться винят­ково навколо оптимізації мережі, що дозволить заощадити певні кошти на утриманні сільських лікарень. Більше того, оптимізація – це не завжди скоро­чення. Згадайте хоча б міську школу №10, на закриття якої ми свого часу зважилися. Так ось - жоден працівник цього навчального закладу в кінцевому результаті не залишився без роботи".

Є системна проблема - лікарі не хо­чуть працювати у селі

Ірина Демченко переконана, що лікарня - не місце видачі заробітної плати медпрацівникам, а, в першу чер­гу, заклад, у якому хворий повинен от­римувати якісні медичні послуги. "Дер­жава виділяє гроші не на заробітні пла­ти лікарям, медсестрам, а на покра­щення якості медичного обслуговуван­ня населення. На сьогодні контрольне завдання - 23% від реальної потреби. То що краще за таких умов - витрачати кошти з бюджету на цілодобове утри­мання лікарень чи подумати над тим, за рахунок чого можна заощадити. А за­ощадити реально можна. Скажіть, чому сьогодні списуються гроші на харчуван­ня хворих пацієнтів у сільських лікар­нях, коли ті фактично перебувають на денному стаціонарі, тобто приходять зранку на процедури і по обіді йдуть до­дому. Чи не краще було б реорганізува­ти лікарні в амбулаторії з денним стаціонаром. І заощаджені за рахунок цього кошти спрямувати на створення станцій швидкої допомоги при таких амбулаторіях, що у свою чергу забезпе­чить своєчасну доставку хворих до ліку­вальних закладів, у тому числі й ЦРЛ.

Я вам більше скажу, за новим Бюд­жетним кодексом фінансування сільських закладів охорони здоров'я з місцевих (сільських, селищного) пере­кладено на районний бюджет. І як би там не було, а вже найближчим часом-ми плануємо також створити відділ охо­рони здоров'я у районі", - каже І. Дем­ченко.

Найбільшою проблемою сьогодні, за словами в.о. голови Охтирської РДА Ірини Демченко, є те, що лікарі не хочуть працювати у селах. "У тій же Сонячненські лікарні упродовж останніх 10 років немає лікаря. Ви можете собі уявити лікарню, стаціонар, будь-яке відділення без лікаря. Це - системна проблема, і політика тут ні до чого. Відтак не треба звинувачувати лише нинішню владу у жахливому стані сільскої медицини в цілому. До цього так чи інакше причетні усі, хто упродовж останніх 10 років обіймав керівні поса­ди в районі, області, країні. Тому, як на мене, використовувати ситуацію у сфері охорони здоров'я як засіб політичної боротьби, щонайменше, не­коректно", - додає І. Демченко.

Ігор Івахненко
 

����������� 

 
+8 #3 Дзюба 15.05.2011 14:36
Некомпетентност ь вопроса, что в Солнечном небыло врачей 10 лет. Да были! Не помню уже их ф.и.о. - муж был гл.вр. , а его жена ( по -моему мед. сетра). Так их семейству выделялась в С. благоустр. квартира. Тогда эта "радость" происходила в присутствии экс.губернатора области и экс. главы РДа Шарая при местных и обл. СМИ. На той квартире и шампанское пили. А почему сбежали медики?,- это второй вопрос. И при чём здесь И.Демченко? Кто разорил наши фабрики и заводы? Демченко? Предыдущая власть Украины хоть что-то восстановила? Чупаховскому сахзаводу при Ю. и.Ш. вообще настал пипец. А Ира - виноватая невестка?
 
 
#2 Мыкола 15.05.2011 06:01
http://www.okhtyrka.net/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=103&catid=101
 
 
+4 #1 BVI 12.05.2011 21:28
Ну, Ірино Іванівно, молодець ви в місті поскорочували що можна і те що не можна, а тепер добралися до району.Не скорочувати чи закривати треба, а створювати робочі місця молоді. Чому ви ніхто не хочете побачити молодь і не тільки молодь без роботи? І це на всіх рівнях влади чи від районної чи міської влади і аж до того самого Тигипкачи навпаки?
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg