Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Економити на дітях - не дамо
Економити на дітях - не дамо Печать
Автор Газета "Город А"   
08.04.2011 г.

ImageНавчальний процес у загальноосвітніх закла­дах нашого міста відновиться з наступного по­неділка (11 квітня). Відповідне рішення було прийняте депутатами на позачерговій сесії, що відбулася нинішнього вівторка під головуванням секретаря міської ради Олександра Цілуйка. Участь у пленарному засіданні сьомої сесії взяли 32 (із 40 обраних) депутати.

Ініціаторами скликання позачер­гової сесії виступили самі депута­ти, більшість з яких були обурені рішенням про припинення навчального процесу в загальноосвітніх закладах на­шого міста. Це питання, власне, було єдиним на порядку денному. Відтак обго­ворювали його довго та жваво. Участь у роботі сесії взяли також директори шкіл, кожному з яких надали можливість вис­ловитися. Втім, скористалися такою можливістю не всі.

Із виступу Валентини Устинової, першого заступника місько­го голови, що нині виконує обов'язки мера:

- Давайте на мить уявимо, що за вікном - літо. І всі наші думки спрямовані на змістовну організацію відпочинку. У мріях кожного якщо не Єгипет, то, принаймні, Крим. Але фінансові можливості більшості грома­дян дозволяють втілити в життя лише відпочинок на берегах Ворскли і змири­тися з реаліями сьогодення. Чому я доз­волила собі провести таку паралель? Бо і ми, приймаючи рішення, виходимо з ре­алій сьогодення. Керуючись тим, що бюд­жеті міста на 2011 рік для заробітної плати освітянам з усіма відрахуваннями не вистачає 3 мільйони 600 гривень, а на оплату за енергоносії майже 1 мільйон 300 тисяч гривень, міським го­ловою видано розпорядження про закінчення опалювального сезону в бюд­жетній сфері з 1 квітня. На це розпоряд­ження відреагували усі бюджетні ор­ганізації, у тому числі й відділ освіти. За підписом начальника відділу освіти А. Троня вийшов наказ про зміну структури 2010-2011 навчального року, у якому йшлося не про те, щоб закривати школи, а лише про зміну структури навчального року, викликані дефіцитом бюджету. Тре­ба розуміти також, що ціна уроку у холод­ному класі не може стати на одні шальки терезів зі здоров'ям наших дітей.

Згодом від головуючого на засіданні секретаря міськра­ди Олександра Цілуйка надійшла пропозиція щодо надання можливості кожному з присутніх дирек­торів шкіл висловитися зданого приво­ду. Першою до мікрофону вийшла Наталія Шейко, директор Охтирської гімназії. Далі - пряма мова:

- Цьогоріч ми вперше зіткнулися із такою ситуацією, як призупинення на­вчального процесу у загальноосвітніх закладах. Зрозуміло, що ні нам, ні бать­кам, ні учням така ситуація не імпонує. Але перш ніж піти на такий непопуляр­ний крок, з нами радилися. І, як на ме­не, дане рішення є правильним, бо сьо­годні немає жодних підстав звільняти чи скорочувати вчителів, 1/4 яких працює на неповну ставку. Мені болить, що сьогодні ми, освітяни, змушені будемо зменшувати варіативну частину на­вчального плану, себто кількість додат­кових предметів, факультативів, спец­курсів. Крім того, у зв'язку із прийняттям рішення про призупинення на­вчального процесу в школах з нього "випадає" ли­ше п'ять днів, оскільки на наступний тиждень були заплановані навчальні екскурсії. Ті, що відбува­ються в червні.

Відтак якщо ми зважи­лися на такий крок, варто було б прорахувати суму заощаджених на цьому коштів. Що стосується гімназії, то нинішнього ро­ку, з метою економії, ми повністю відмовилися від коштів, передбачених на навчання тендерного комітету, зменшили обсяг витрат на вивіз твердих побутових відходів та касове обслугову­вання. Більше, на превеликий жаль, нічого не можна "викроїти". Ви ж самі розумієте, що забирати гроші з на­вчальних планів - не доцільно.

Більше того, хочу наголосити, що варіативна частина, яку вже з наступ­ного року нам пропонують зменшити, умовно ділиться на три блоки. Варіатив­на частина 1-4 класів взагалі не підля­гає вилученню, оскільки забезпечує вчителям початкової школи ставку. В 10-11 класах ми не маємо права її ви­лучати, оскільки за рахунок цього за­безпечується профільність. Виходить, найбільше від такого кроку постражда­ють учні 5-9 класів. У школі вони будуть зайняті з 8 до 12, максимум 13 години, а решта часу?

3а словами Наталії Шейко, у період з 1 по 19 квітня заклад міг би заощадити на енергоносіях близько 40 тисяч гри­вень. Між тим, головуючий на засіданні секретар міської ради Олександр Цілуйко поцікавився у пані Шейко - чому, знаючи, що цієї зими ремонтні роботи у головному корпусі школи не проводити­муться, адміністрація закладу не злила воду, за рахунок чого могла б зеконо­мити значно більше?

На це Н.В. Шейко відповіла:

- Центральному приміщенню гімназії 175 років. І за весь цей час у ньому жод­ного разу не проводився капітальний ре­монт. Натомість упро­довж останніх років зроблено чимало: реконструйовано дах, старі вікна замінено новими (пластиковими), проведені внутрішні ремонтні роботи (штукатурка стін і стелі).

Після того попроси­ла ще десять хвилин часу, в межах якого, зокрема, нагадала, що ремонт основного приміщення гімназії розпочався ще 2008 року. Далі - пряма мова:

- З 2000 по 2011 рік мною, як директором Охтирської гімназії, зроблено чи­мало. Втім, наразі не буду акцентувати увагу на цьому. Скажу лише, що закри­вати гімназію з метою економії коштів, а такі розмови ведуться, не варто. Так, нині наші учні вчаться у пристосованих приміщеннях, які абсолютно не відповідають санітарним нормам. Але це не заважає нам тримати планку. Судіть самі. 2010 року наша школа ста­ла флагманом освіти і науки України. На сьогодні Охтирська гімназія є асоційованою школою ЮНЕСКО, яких в Україні 63. Наші учні неодноразово пе­ремагають у Всеукраїнському етапі учнівських олімпіад з базових дис­циплін. Більше того, ми працюємо в напрямку євроінтеграції. Євроклуб Ох­тирської гімназії входить до мережі євроклубів України. Крім того, можемо похвалитися й кількома призовими грантами. Наша учениця отримала грант (5 тисяч гривень) через міжна­родний жіночий фонд, а волонтер Кор­пусу Миру США в Україні Кейтлін О'Доннелл нещодавно виграла грант на 2,5 тисячі доларів. Усі кошти будуть спрямо­ванні на вдосконалення роботи з дітьми. Відтак вважаю, що сьогодні не­має жодних підстав стверджувати, що вам, депутатам, соромно за очолюва­ний мною заклад.

Більше того, за усі ті роки, впродовж яких триває капітальний ремонт основ­ного приміщення, жоден з вас (зверта­ючись до депутатів) не прийшов поди­витися, у яких умовах нам доводиться працювати. Наші вчителі забули, що та­ке учительська, кабінет директора зна­ходиться у колишньому медпункті, за­вучі сидять у маленькій кімнатці... І як­що сьогодні мова йтиме про закриття Охтирської гімназії, я буду проти. Адже закрити - найлегше. А відновити, підтримати - куди важче.

Сьогодні Наталія Шейко пише листи до обласної державної адміністрації, прокуратури, в інші інституції - аби при­тягнути до відповідальності фірму, що реконструювала дах основного приміщення навчального закладу. Та усі її старання наразі є марними. Крім того, пані Шейко вважає, що за рахунок від'єднання від опалення у зимовий період основного приміщення зекономити навряд чи вдалося. Бо тоді б ще більше постраждали приведені до ладу стіни та стеля на другому поверсі, які й без того виглядають не надто приваб­ливо. Що не кажи, а дірявий дах "успішно" робить свою справу, зводячи нанівець решту старань. І щодо плане­тарію. У його оглядовому залі, за словами Наталії Шейко, наразі зберігаються меблі із актової зали. Цікаво, що шкіряні крісла, навіть за незначно­го опалення плане­тарію, і ті поцвіли.

У депутата міської ра­ди Віктора Марущенка склало­ся враження, ніби директори виходять до мікрофону, аби виправдатися, хоча насправді у депу­татського корпусу до них, як, власне, й до начальника міськво, жодних претензій. "Сьогодні мова йде про системний підхід до управління містом, про пошук ефективних шляхів наповнення міського бюджету. Основ­ним джерелом дохідної частини бюдже­ту є земельний податок. Чи потрібно вам сьогодні нагадувати, що тільки на заправках, які не уклали договори оренди, ми втрачаємо близько 400 ти­сяч гривень. Більше того, ще у листо­паді минулого року ми знали, що у 2011 матимемо дефіцит бюджету. Про це знали усі, та ніхто не піднімав це питан­ня тоді. Ніхто не запропонував систем­ного підходу до даної проблеми. Але у бюджету, окрім дохідної, є й інша части­на - видаткова. І тут теж треба економи­ти, тим більше що є резерви. Але еконо­мити не на освітянах чи лікарях. Потрібні приклади? Будь-ласка. В Умані, де мешкає близько 90 тисяч лю­дей, в управлінні економіки працює ли­ше 5 спеціалістів, натомість в Охтирці з 46-тисячним населенням управління економіки складається з 16 працівників. Як на мене, міський голо­ва має розробити системний підхід що­до, пошуку шляхів наповнення бюджету. Інакше ситуація погіршуватиметься з кожним роком", - вважає В.А. Марущенко.

Із виступу Анатолія Троня. начальни­ка міського відділу освіти: - Хотів би навести дані щодо економії. У період весняних канікул школа №2 зекономила 800 м куб. газу, школа №4 - 600, шко­ла №7 -120, №8 - 400, №9 - 560, №11 - 960. Тому го­ворити, що ми не економимо, не можна. Після відповідного розпоряд­ження міського голови що­до припинення опалюваль­ного сезону у бюджетній сфері з 1 квітня мав зустріч із директорами шкіл. Разом обговорювали можливі варіанти. В кінце­вому результаті дійшли висновку - що дострокове закінчення опалювального сезону - не найгірший варіант. Значно гірше, якщо з 1 вересня ми не зможемо забезпечу­вати дітей якісною освітою.

Що ж стосується внесення змін до структури навчального року, то мова йде не про додаткові канікули. Більше того, ми маємо на це право - відповідно до нормативних документів МОНу. Наразі ми просто перенесли навчальну практику з червня на квітень. Це єдина можливість заощадити, бо скорочувати обсяги видатків на харчування взагалі аморально.

Теплопостачання шкіл відно­виться цього тижня, аби вже з наступного понеділка діти ма­ли можливість гризти граніт науки у теп­лих класах.

Підготував І. Івахненко
 

����������� 

 
#37 Bumer 23.04.2011 22:34
 
 
-2 #36 Васечкин 23.04.2011 20:20
 
 
+1 #35 василий1973 23.04.2011 19:56
а кто рулит колосом что возле кившара про него как то забыли а место хоорроошшееее
 
 
+6 #34 рядом стоящий 15.04.2011 07:05
Цылуйко далёкий и хамовитый человек! Гнать его, а сним всег прихлебал сине-белых!
А Маруху под суд, да срок с конфискацией! Экономист хренов!
 
 
-1 #33 Stels 14.04.2011 10:24
 
 
+1 #32 Stels 14.04.2011 09:24
 
 
+6 #31 MAXXXIM_ 13.04.2011 22:22
А давайте отключим мэрию от тепла вообще,а что!? и для бюджета выгода,да и толку от них!!!! да и мЕр все равно, где-то шляется,а депутатам мона собираться, например, на природе за шашлычком. А ЗА НЕФТЕПРОММАШ поубивать их мало!!!
 
 
+3 #30 driller 13.04.2011 17:20
 
 
+5 #29 Stels 13.04.2011 13:55
 
 
-8 #28 Andreas 13.04.2011 09:26
 
 
+5 #27 zzz911 12.04.2011 17:33
 
 
+6 #26 Stels 12.04.2011 13:32
 
 
+11 #25 driller 12.04.2011 09:48
A вот на главной есть статья "подяка" И там благодарят цилуйка. Только нет фамилий благодарящих.Похоже на самоблагодарнос ть.
 
 
+1 #24 Stels 12.04.2011 09:35
Неужели вы думаете, что тепло отключили без согласия мэра? Вот-вот, во всем виноваты плохие бояре, а царь-батюшка хороший, справедливый, он как узнает - наведет порядок. Наивные…




Согласие и инициатива,разн ицу чувствуеш???????
Твои долбаные бояре сами проблему создали,потом успешно с ней поборолись и победа,они пушистые а мер колючий?
Мозгом пользоватся надо,хоть иногда...
Не знаеш кто там правит бал????? не смеши,ни для кого не секрет,хто в гс рожает все эти инициативы и с какой целью
 
 
-1 #23 ДДТ 12.04.2011 07:28
 
 
+2 #22 бабушка 11.04.2011 22:29
"Пан" Азаров видав 11.04.2011р. розпорядження про те, щоб не відключали лікарні, начальні дитячі заклади від тепла навіть після закінчення умовно опалювального сезону (умовно тому, що природу ще ніхто не обдурив і не перехитрив, як нашу державу дурять ті, хто великі гроші гребуть в кармани). А що ж ви, депутати, голосували за відключення тепла в школах і ви, шановний Олександре Володимировичу, а потім хай ідуть діти в школу і сідають на холодні стільці, а потім хай собі хворіють. Ви ж дорослі, як ви можете на дітях економити? А ви директора шкіл йдете на поводу у міської "непутьової" влади, але вас все-таки можна зрозуміти, ви люди залежні, вас же потім з їдять. А дітям скажіть, що місяць будуть дома сидіти і всі будуть раді, бо вони ще не розуміють всього (крім випускників). А хто ж потім виросте з наших дітей?
 
 
-3 #21 Север 11.04.2011 11:35
Какие вопросы? Родители подяку в газету пишут- дали тепло. Ну вот такие проблемы у нас с образованием- крыша прохудилась, тепла нет, деньги закончились. Окно пластиковое вставить - обласной главный начальник занимается. Лозунги какие- каждому ученику в школе пластиковое окно У еуропейский мир образования. Там уже ходоки -волонтеры едут мир показывать нам образовательный . Свое забыли! Лучшую ситему образования в мире сгноили. А теперь проблема глобальная-мер и Маруха. Кто что украл и сколько и где? Отличные проблемы - проблемы указывающие на то, что сели мы давным давно в глубокую задницу из которой выхода нет. И даже наповнення бюджету миста нам не поможет.
 
 
+1 #20 Stels 10.04.2011 23:48
 
 
+6 #19 fac 10.04.2011 23:29
Нужно писать на Маруху в Киев здесь все куплено
 
 
+4 #18 Stels 10.04.2011 22:45
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg