Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Хто і як дає талановитим охтирчанам стипендії?
Хто і як дає талановитим охтирчанам стипендії? Печать
Автор Газета "Лидер"   
14.02.2011 г.

Одна з публікацій газети «Лі­дер» містила повідомлення про призначення стипендій творчим людям Охтирки. Йшлося про те, що виконавчий комітет ухвалив рі­шення про призначення на 2011 рік щомісячних стипендії міської ради (580 грн.): художнику Івану Ша­повалову, головному режисеру КЗ «Охтирський міський центр куль­тури і дозвілля» Корнієнко Світла­ні, поетесі Шляховій Олені, уче­ниці хорового відділу Охтирської дитячої музичної школи Порохні Альоні та учневі дитячої художньої школи Волошину Олександру.

Інформація мала певний резо­нанс. Читачі запитували про кри­терії відбору домінантів, хто і як визначив, що саме ці люди мають бути нагородженими?

Із цим запитанням «Лідер» звер­нувся до начальника відділу куль­тури і туризму Охтирської міської ради Любові Бобарикіної, яка на роз'яснення порушеного питання надала наступні документи:

1. Рішення З 7-ї сесії Охтирської міської ради п'ятого скликання від 08.09.2009 № 810-МР «Про затвер­дження програми підтримки гро­мадян міста, творчих особистостей та талановитих учнів початкових спеціалізованих мистецьких на­вчальних закладів на 2010-2011 роки по головному розпоряднику - відділу культури і туризму Охтир­ської міської ради».

Програмою, мета якої - спри­яння художній творчості в галузях літератури, театрального, музичного, образотворчого мистецтв, хореографії, народного мистецтва та краєзнавства, - запроваджено стипендії творчим особистостям та талановитим учням. Виконавці програми - відділ культури і ту­ризму, дитячі музична та художня школа.

Критерії оцінки: кількість вида­них книг, облаштування персональ­них художніх виставок; кількість зайнятих призових місць в облас­них. Всеукраїнських та Міжнарод­них конкурсах юних виконавців.

2. Рішення виконавчого комі­тету Охтирської міської ради від 16.09.2009 № 190 «Про реалізацію програми підтримки громадян міс­та, творчих особистостей...», яким утворено робочу групу з розробки положення про стипендії міської ради. За цим рішенням до робочої групи увійшли: Гопко Ю.В. - за­ступник міського голови, Бобарикіна Л.П. - начальник відділу куль­тури; Романченко Г.І. - головний спеціаліст відділу культури.

3. Рішення 39-ї сесії Охтирської міської ради п'ятого скликання від 20.10.2009 № 841 -МР, яким затвер­джено «Положення про стипендії міської ради громадянам міста, творчим особистостям та талано­витим учням початкових спеціа­лізованих мистецьких навчальних закладів».

За цим документом визначено, що стипендія - щомісячна і при­значається на рік. Для відбору пре­тендентів та призначення створю­ється комісія, яка засідає не менше 1 разу на рік. Рішення комісії при­ймається відкритим голосуванням більшістю членів, присутніх на засіданні. Комісія розглядає доку­менти, подані відділом культури, педагогічними колективами спеці­алізованих мистецьких навчальних закладів, громадськими організаці­ями, творчими спілками на призна­чення стипендії.

Документи на призначення сти­пендії подаються на розгляд комісії до І грудня року, що передує року виплати стипендії.

Розмір стипендії творчим осо­бистостям установлюється комі­сією та затверджується рішенням виконавчого комітету в межах ко­штів відповідного бюджету.

Стипендія талановитим учням встановлюється в сумі, що відпо­відає річній батьківській платі за навчання в початковій мистецькій школі шляхом звільнення від бать­ківської плати за навчання протя­гом наступного бюджетного року.

Стипендії виплачуються за ра­хунок міського бюджету.

4. Рішення виконавчого ко­мітету Охтирської міської ради від 18.11.09 «Про комісію щодо призначення стипендії міської ради...», яким утворено комісію з шести осіб: Бови О.М. - директо­ра музичної школи; Дудченка А.Г. - поета-пісняра; Ковяр Н.Г. - Де­путата міськради; Калюжної Н.Г. - директора музею; Лисенка В.В. - директора художньої школи; Шаркової Н.М. - начальника управлін­ня фінансів.

Як повідомили у відділі культу­ри і туризму, наразі нового складу робочої групи і комісії з призначення стипендії не утворено.

Анна ПРОТАСОВА

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg