Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow За спільні дії в інтересах дітей
За спільні дії в інтересах дітей Печать
Автор Газета "Лидер"   
29.11.2010 г.

Упродовж останніх років 20 листопада в Україні відзна­чається День спільних дій в інтересах дітей як день прийняття Конвенції ООН про права дитини. Україна ратифікувала цей важли­вий міжнародний документ у ве­ресні 1991 року.

Аби обговорити нагальні питан­ня, що стосуються забезпечення і дотримання прав дітей, особли­во вразливих категорій, служба у справах дітей Охтирської міської ради провела 18 листопада круглий стіл. До обговорення запро­понованої теми «На захисті прав дитини» долучилися спеціалісти відповідальних служб і підрозділів міської ради, міліції, громадськос­ті.

Захід відбувся під головуванням начальника служби у справах ді­тей Ніни Василівни МОРОХОВСЬКОЇ.

Конвенція ООН про права дити­ни - це угода, яку країни-учасниці і її громадяни мусять виконувати. Документ містить 54 статті. Мені ж особливо імпонує таке положення: «Всі діти мають право на любов та піклування». Здається, зовсім про­сті, зрозумілі кожному речі, тим не менш, живуть під українським небом соціальні сироти, діти, що залишилися без батьківського пі­клування за живих батьків.

Про соціальне сирітство та прі­оритетні форми влаштування ді­тей у сім'ї розповідала присутнім головний спеціаліст служби - ор­ганізатора заходу - І.А.Кулик: «62 дитини перебувають на первин­ному обліку в службі у справах дітей Охтирської міської ради, як діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Віднос­но них задіяні різні форми сімей­ного влаштування. Зокрема, у місті успішно діють шість прийомних сімей, в яких виховується одинад­цять дітей. Нещодавно відбулося усиновлення дитини, яка досі пе­ребувала під опікою. Четверо дітей усиновлені громадянами США». Слід зауважити, що усиновленні за межі країни діти, це вихованці Правдинського будинку-інтернату у віці 16-17 років, які перебували в іноземних родинах на відпочин­ку і виявили бажання залишитися в них.

Одною з пріоритетних форм влаштування обездолених діток є прийомна сім'я. Організатори за­просили до розмови матір-героїню КОРАБЕЛЬСЬКУ Тетяну Микола­ївну, яка разом з чоловіком чоти­ри роки тому створила прийомну сім'ю, взявши на виховання трьох дітей - двох братиків і дівчин­ку. Жінка має величезний досвід, живе життям своїх дітей, вкладаю­чи в них не тільки неймовірну що­денну працю, а й душу і любляче материнське серце. Дуже непросто піднімати діток, любити їх не за відмінне навчання чи гарні вчин­ки, а просто за те, що вони є.

Тетяна Миколаївна поділилася материнським досвідом з присут­німи, звернувши увагу на головний постулат щасливого дитинства: «Кожній дитині потрібна любляча мама».

Учасники круглого столу по­рушували різні аспекти, що сто­суються прав дитини. Це право на освіту, на відпочинок, на ліку­вання... «Стан дитячої лікарні не можна назвати відповідним XXI століттю, але потроху ситуація змінюється на краще, - це слова учасниці круглого столу, начальни ка відділу охорони здоров'я Олена Володимирівни Максименко. - Є певні зрушення у фінансуванні, залучаємо кошти благодійників, медики витрачають власні ресур­си. Нарешті дитяча поліклініка ма­тиме теплий туалет, ремонтуються кабінети, у відділенні встановлю­ються склопакети...»

На зібранні йшлося про бажане і можливе, про прагнення більшо­го, ніж здатне сьогодні дозволити бюджетне фінансування, звучали цифри і факти. Тріщенко Л.М., за­ступник начальника відділу освіти: «У поточному навчальному році у школах міста навчається 4663-є дітей. Це на 200 осіб менше, ніж торік. Така демографічна ситуація... Діти п'ятирічного віку охоплені дошкільним навчанням на 100 відсотків, але щоб цілком задовольнити потреби міста у цій царині, нам, як мінімум, необхідно ще два дитячих садочка».

Бичков В.В., оперуповноважений відділення кримінальної мі­ліції у справах дітей Охтирського МВ: «На жаль, 56 неповнолітніх охтирчан притягнуто до адміні­стративної відповідальності за розпивання спиртних напоїв, 20 - за паління у громадських місцях, 18 - за дрібне хуліганство. Відносно 95 осіб складено протоколи за не­належне виконання батьківських обов'язків по відношенню до своїх дітей».

С.М.Долганова, начальник від­ділу у справах сім'ї, молоді, фі­зичної культури і спорту розповіла про існуючі форми оздоровлення дітей, організацію відпочинку та дозвілля.

Підсумовуючи зустріч, Н. В. Мороховська зазначила: «Кожен з нас, виконуючи свої посадові обов'язки, чи то з інших причин, старається робити усе можливе, щоб дітям жилося краще.

Разом з тим, існують підлітко­ва злочинність, пияцтво, паління, бездоглядність, що свідчить про необхідність і надалі шукати ефек­тивні форми взаємодії, залучати громадськість до вирішення цих проблем. Особлива подяка людям, які відгукуються на дитячі потре­би, надають матеріальну допомогу, нічого не вимагаючи навзаєм.

До прикладу, на благодійних за­садах вдалося підключити газ до помешкання родини Олендарь, яка перебуває у складній життєвій си­туації. Благодійники надають допо­могу сім'ям, що всиновили дітей, прийомним сім'ям, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. Велика подяка підпри­ємцям 1.М.Сопітько, Н.М.Бірюк, Н.М.Масло, В.В.Землинській та іншим. Багато хто з благодійників навіть не вважають за потрібне оприлюднювати своє ім'я. Є про­позиції про надання адресної допомоги конкретним родинам, про їхній соціальний супровід.

Наші діти повинні жити в добрі, любові і повазі, адже діти -. це наш найцінніший скарб».

Круглий стіл завершив свою роботу, але немає кінця щоденним турботам людей, що опікуються дітьми. Від того, якою виросте сьо­годні ще дрібна малеча, залежить спокій нашої старості. А те, якою вона виросте, залежить від наших спільних дій.

■ Анна ПРОТАСОВА

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg