Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Підприємці Охтирки відзначили своє професійне свято
Підприємці Охтирки відзначили своє професійне свято Печать
Автор Газета "Лидер"   
13.09.2010 г.
Упершу неділю вересня в Україні відзначається День підприємця. Свято встановлено Указом Президента № 1110/98 від 05.10.1998 р., щоб відзначити важливу роль, яку відіграє цей сектор економіки у формуванні нового економічного ладу, розвитку демократії та громадянського суспільства. У 2010 році День підприємця України припав на 5 вересня.

Стало традицією проведення урочистих заходів з нагоди Дня підприємця в нашому місті. Відповідно до рішення членів координаційної ради з пигань розвитку підприємництва м. Охтирка було вирішено провести урочисті заходи з нагоди Дня підприємця 27 серпня.

18 серпня відбувся конкурс на звання „Кращий підприємець міста 2010 року" за 5 номінаціями. Переможцями конкурсу стали 6 суб'єктів підприємницької діяльності, у відповідних номінаціях:

«Кращий підприємець міста 2010 року - сфери оптової та роздрібної торгівлі» - Євтєєв Віталій Миколайович;

«Кращий підприємець міста 2010 року - сфери обслуговування населення» - Сухомлин Ігор Юрійович;

«Кращий підприємець міста 2010 року - сфери автомобільного транспорту» - Войнов Андрій Васильович, Бабич Ігор Олександрович;

«Краща жінка - підприємець міста 2010 року» - Цібова Валентина Миколаївна, Шейко Євдокія Григорівна.

В Охтирці малий бізнес на сьогоднішній день займає чільне місце. Станом на 01.08.2010 здійснюють свою діяльність 4194 суб'єкта підприємницької діяльності, з них 3838 підприємців-фізичних осіб та 356 юридичних осіб. Від діяльності суб'єктів малого підприємництва до міського бюджету за 7 місяців 2010 року надійшло 1838,8 тис. грн. податків і зборів, що на 13 % більше, ніж у минулому році. На фінансові досягнення сфери підприємництва значною мірою вплинула сприятлива політика оподаткування діяльності підприємців. Сьогодні у місті оподатковується близько 200 видів економічної діяльності підприємців.

04.12.2008 року затверджена програма розвитку малого підприємництва м. Охтирка на 2009-2010 роки. Метою програми є формування і збереження сприятливого середовища розвитку малого підприємництва, матеріально-технічна підтримка і інформаційне забезпечення, навчання незайнятого населення міста основам підприємницької діяльності, сприяння підвищенню ділової активності підприємців.

На сьогодні успішно функціонують громадські організації підприємців міста, які представляють інтереси підприємництва (Охтирська профспілка працівників кооперації та інших форм підприємництва, Охтирська міська організація роботодавців «Діалог», Охтирська Асоціація приватних перевізників пасажирів та вантажів «Сигнал», громадська організація спілки підприємців Охтирщини «Координатор»). Створені дві галузеві ради підприємців міста з питань реклами та комунікації, з питань транспорту. їх робота сприяє налагодженню ділової співпраці між бізнесом та владою.

З метою ресурсної та інформаційної підтримки суб'єктів малого підприємництва працює інформаційно-консультаційний центр у приміщені управління економіки та інвестиційної політики Охтирської міської ради (вул. Петровського, 3) та створено веб-сайт «Економіка та підприємництво», де висвітлюються всі новини сфери бізнесу та передбачено інформаційну допомогу суб'єктам господарювання, а також відео спілкування в режимі «online» під час проведення нарад, семінарів тощо.

Видача дозвільних документів проводиться за принципом організаційної єдності. Підписано Меморандум про співпрацю з дозвільними органами міста. Суб'єкти господарювання мають можливість отримати вичерпну інформацію щодо процедури оформлення і отримання документів дозвільного характеру, строки видачі в реєстраційно-дозвільному відділі Охтирської міської ради.

Для забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної регуляторної політики на сторінці сайту Охтирської міської ради створено розділ „Регуляторна політика", де оприлюднюються власні регуляторні акти з наведенням інформації про строки відстеження результативності актів. Всі регуляторні акти обговорюються на нарадах з громадськими організаціями, засіданнях координаційних рад, висвітлюються у місцевих друкованих засобах масової інформації, чим досягаєгься відкритість та прозорість регуляторної діяльності.

Для оперативного вирішення актуальних питань, які стосуються підприємницької діяльності щоденно з 8.00 -17.00 год. (п'ятниця з 8.00 -16.00 год.), крім суботи та неділі, працює телефонна „гаряча лінія" з питань підприємництва (тел. 4-15-16).

Заходами програми розвитку малого підприємництва м. Охтирка на 2009-2010 роки передбачено фінансову підтримку суб'єктів малого підприємництва та громадських організацій підприємців. Затверджено Порядок часткового відшкодування з місцевого бюджету відсоткових ставок за кредитами, залученими суб'єктами малого підприємництва (юридичними та фізичними особами) міста для реалізації інвестиційних проектів. У 2009 році проведено зйомку та трансляцію 4 серій тематичних програм для приватних підприємців міста «Знай свої права». Телепередачі були спрямовані на обговорення подагкового, бухгалтерського законодавства із залученням фахівців та голови Охтирської профспілки працівників кооперації та інших форм підприємництва -Васюхно Л.В. Створено фільм про роботу Охтирської міської організації роботодавців «Діалог» з підтримки малого підприємництва в місті.

З метою підвищення конкурентоспроможності серед суб'єктів господарювання та виготовленої ними продукції, (товарів, робіт, послуг), обміну досвідом та пошуку ділових партнерів вони залучаються до участі в ярмарках, виставках, семінарах, конкурсах, а також в заходах по Сумській області.

На сьогодні зростає професіоналізм підприємців міста, ними набувається досвід сучасного менеджменту та маркетингу, серед найбільш енергійних та професійних представників малого бізнесу формується нова економічна еліта. Про це свідчать отримані нагороди та грамоти.

■ Т.Кравченко, начальник управління економіки та інвестиційної політики

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg